Mire figyeljünk oda 2007-ben?

Az Országgyűlés 2006. december 22-én megszavazta, 2006. december 28-án pedig kihirdették a 2006. évi CXXXI. törvényt az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról (2006. év közben ez a második, adókat módosító törvény).

Az alábbiakban tematikusan ismertetjük a 2007. évet illető módosításokat.

A társaságokat érintő lényegesebb változások

■ 1. Kissé módosított formában, de megmarad a munkáltatói adómegállapítás intézmény, és

   2. a számviteli törvény módosítása révén a pénzkezelési szabályzat szigorításra került.

A társaságoknak pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell – többek között – a készpénzben és bankszámlán történő pénzforgalom lebonyolításának rendjéről, valamint a napi készpénz-záróállomány maximális mértékéről. Ezzel egyidejűleg a személyijövedelemadó- törvényben módosításra került az elszámolásokra kiadható összeg időtartama (30 nap), illetőleg az adózás rendjéről szóló törvény új bírságtétellel került kiegészítésre, amennyiben a vállalkozók nem tartják be a pénzkezelési szabályzatot. Az adózó a számviteli törvényben meghatározott készpénzkezelési szabályzatra vonatkozó rendelkezések megsértése esetén 500 ezer, illetve 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható!

■ A társadalombiztosítási szabályokat nemcsak a decemberi törvény, hanem a már jóváhagyott költségvetés végrehajtását elősegítő törvénycsomag is módosítja. Néhány esetben változtak a 2007-re már szabályozott, de még hatályba sem lépett járulékok mértékei is.

■ A 2006. évi társasági adó bevallása közben az adóelőleg meghatározásánál már figyelemmel kell lenni a még csak 2007-ben érvénybe lépő elvárt adó intézményére is, mert ha egy vállalkozás veszteséges, vagy ha a nyeresége kevesebb, mint az elvárt adója, akkor ez utóbbi alapján kell majd 2007-ben a társaságiadóelőleget befizetni.

■ Az általános forgalmi adó módosulásai érintik a számlázási szabályokat, és kiegészültek az adóigazgatási azonosításra vonatkozó PMrendelet előírásai is.

■ Illetékköteles lett a cégek ingyenes vagyonátruházása. A multik által alkalmazott pénzátcsoportosítási módszer kedvezményes illetéket kapott januártól.

■ 2007-től kedvezmény jár a kicsi és közepes cégeknek: az elektronikus bevallás miatt az informatikai beszerzések egy része leírható az adó alapjából.

■ Április 1-jétől a vendéglátóhelyeken fizetni kell a tévékészülékek után, a költségvetési törvényben meghatározott összeg (967 Ft/hó) háromszorosának (2901 Ft) 60%-át. (Tehát a fizetendő 1741 Ft/hó/tv.)

Magánszemélyeket érintő néhány adóváltozás

■ A decemberben elfogadott törvény értelmében újabb egy százalékponttal emelkedett a munkavállalói járulék, emiatt csökken a dolgozók nettó fizetése.

■ A 18 százalékos szja-sáv határa 1,55-ről 1,7 millió forintra emelkedik, emiatt a 130 000 és 500 000 Ft közötti bruttó keresetűek nettó fizetése változatlan feltételek mellett is több, mint az előző évben.

■ Minden adómentes természetbeni juttatásban részesített dolgozót pozitívan érinthet, hogy emelkedett az adómentesen adható étkezési jegyek felső határa: a hidegétkeztetési utalványé 4500 helyett ötezer forint, a melegétkezési utalványé kilenc- helyett tízezer forint lesz.

■ Csökkenhet a nyugdíjas dolgozóknak kifizethető nettó bér, mert a nyugdíj (és a gyes, a gyed is) adóterhet nem viselő járandósággá vált. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíj az adó alapjába beleszámít, de nem adózik, és emiatt könnyebben el lehet érni a magasabb kulccsal adózó sávhatárt. Tehát akinek a fizetése nyugdíjjal együtt meghaladja 1,7 millió Ft-ot, attól 2007-ben több személyi jövedelemadót vonnak le, mint egy évvel korábban. Továbbá áprilistól a nyugdíjas munkavállalók jövedelme is nyugdíjjárulék- köteles. Ez nekik 8,5 százalékkal kisebb bért, a cégeknek 22 százalékkal nagyobb bérterhet jelent.

■ Megszűnt alakáshiteladókedvezménye (2007- től csak azoknak jár, akik addig vettek fel hitelt, az új hitelfelvételek esetén már nem jár a kedvezmény).

■ 3,4 millió forint feletti jövedelem esetén csak részben, 3,9 millió felett egyáltalán nem vehető igénybe az adókedvezmények többsége (befektetési, őstermelői, tandíjkedvezmények). Eddig 6, illetve 6,5 milliós jövedelem volt a határ.

■ Magánszemélyek hatmilliós jövedelem felett 4 százalékos szolidaritási adót is fizetnek.

■ A gépjárművek átírási illetéke 20 százalékkal emelkedik, a súly helyett a teljesítmény a gépjárműadó alapja.

■ Céges telefon magánbeszélgetésre jutó öszszege (de legalább a költség 20%-a) 54%-kal szjaköteles természetbeni juttatás, a telefonszámlák áfájának azonban nagyobb része vonható le. 2007-ben a telefonszámlában felszámított áfa fele (50%-a) levonható, 2006. augusztusig csak a 30 százaléka volt levonható.

■ Az őstermelőknek, háztartásbelieknek is kell járulékot fizetniük. Ez az őstermelők bevételének 2,5 százaléka, a háztartásbelieknek 2007 áprilisától a minimálbér 9 százaléka. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szerint adózóknál is kötelező a minimálbér összege utáni rendes járulékfizetés.

■ Februártól hat százalékkal nő a regisztrációs adó az új autók esetében. A külföldről behozott használt kocsik adója csökken az új adóavultatási rendszer miatt. Antalóczy Györgyné


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.