Miről híres Mád?

Miről híres Mád? Megkérdeztem néhány embert, mi jut először eszükbe, ha ezt a nevet hallják. A legtöbben a mondást említették: ott vagyok, ahol a mádi zsidó. Több ismerősöm a Tokaj-hegyaljai jó fehér bort emlegette, de volt aki a rabbiházat, a zsinagógát és a Csodarabbik útját sorolták.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nézzük hát meg, miért is érdemes Mádra menni, miért olyan keresett a turisták körében Tokaj-hegyalja egyik legnagyobb múltú települése, amely 2002-től a világörökség része. Mád nevét a 15-16. századtól emlegetik együtt a világhírűvé vált tokaji borral. Itt volt a borértékesítés egyik központja, itt határozták meg a tokaji bor árát. Honfoglaló őseink vezére, Árpád egy hegy tetejéről csodálta a panorámát, majd lenyűgözve így szólt: "Ma ád Isten szerencsét e tájon Ond és Tarcal vezéreknek!" Így születhetett meg Mád neve a legenda szerint — tudtuk meg a sajtóból és utazásszervezőkből álló csoportunkat vezető Molnár Attilától, az év idegenvezetője címének birtokosától.

Borarchívum és bortrezor

Utunk első állomásán, az Első Mádi Borház és Bisztróban bizonyították be nekünk, hogy az idelátogatókat hazai, ízes falatokkal fogadják. A neves borásszal, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborászával, ifj. Szepsy Istvánnal az Aszúház legalsó szintjén található bortrezorban találkoztunk. Az épületben a tokaji borokat bemutató borarchívum, valamint egy kiállítás található, amelyből a Tokaj-Hegyalja hírnevét megteremtő, több évszázados múltra visszatekintő szőlészetét és borászatát ismerhetjük meg. Modern audiovizuális eszközök színesítik a csapatépítési találkozókat, ahol gyakorolhatják a metszést, használatba vehetik a metszőollót, és részt vehetnek a seregélyek riogatásában.

Borkóstolás közben az ifjú borász arról a koncepciójáról beszélt, hogy a száraz furminttal Tokajt új stratégiai pályára kell állítani. - Tokaj 250 éven keresztül a világ legdrágább borát adta, az első eredetvédelem innen származik, sőt, a földhivatali rendszer is innen indult el az országban, a földérték miatt – avatott be minket ifj. Szepsy István a tokaji borok történelmében. Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól - tette hozzá. A Szepsy pincészetnek jelenleg 52 hektár megművelt szőlőterülete van hat település 22 dűlőjében, Mád központtal. Ennyi szőlőterületről évente átlagosan 38000 palack szárazbor, 7000 palack aszú és 12000 szamorodni típusú bor készül.

Tudja milyen a mogyoróhéjon sütött hús? A Grillházban kiderül. Az ebédnek helyet adó Gusteau Kulináris Élményműhelyben mint mondják, nem az ételekhez kínálnak borokat, hanem a borokhoz főznek.

A mádi zsinagóga

A kis Botrytis hotelből nyílik remek panoráma a hazai műemlékeink között egyedülálló, 1795-ben épült copf stílusú mádi zsinagógára. Az építkezéshez szükséges köveket az asszonyok és a gyerekek hordták össze, mivel idegen kéz nem érinthette azokat. A II. világháború után a zsinagóga elvesztette eredeti funkcióját, mivel Mád zsidó lakosságának 90 százaléka elpusztult. A teljesen tönkrement épületen 1978-ban állagmegóvási munkákat végeztek, 2002-ben pedig megkezdődtek a restaurálási munkák, melyek több ütemben egészen 2004 áprilisáig, a zsinagóga átadásáig tartottak. A zsinagóga szakszerű restaurálását 2005-ben Europa Nostra-diplomával jutalmazták.

A Csodarabbik útja

A „Csodarabbik útja” zarándokútnak Mád a kiinduló és befejező pontja. A 10 települést érintő 150 kilométeres zarándokút bejárja Tokaj-Hegyalja zsidó emlékhelyeit, épített örökségeit. A zarándokút a mádi Zsidó Kulturális és Információs Központból – a volt rabbi képzőből – indul és ott fejeződik be. Útvonal: Mád – Tarcal – Tokaj – Bodrogkeresztúr – Olaszliszka – Sárospatak – Sátoraljaújhely – Erdőbénye – Abaújszántó – Tállya – Mád. A zarándokút érinti az egykori csodarabbik sírjait, a zarándokok megismerhetik a csodarabbik életét, a hozzájuk kapcsolódó legendákat, az érintett települések egykori zsidó lakosságának történelmével, hagyományaival, a térségben betöltött szerepével. Tokaj-Hegyalja legnagyobb zsidó temetőjében találhatók a hitközség neves rabbijainak, Schwartz Ábrahámnak és Winkler Mordehájnak sírjai.

- Nagyon sokan vannak, akik mádi vagy környéki felmenőkkel rendelkeznek és az őseiket kutatják, akik itt vannak eltemetve, vagy egyáltalán semmit nem tudnak róluk, csak annyit, hogy hajdanán itt éltek. Nekik hoztuk létre a családkutató adatbázist - mondta Frank Mariann, a Csodarabbik útja projektvezetője. A fogadóban találnak szállást a messziről jött zarándokok, akik kiállításon nézhetik meg 10-12 család történetét, a mádi zsidó legendáját, és a kóser konyhát. És, hogy mi történt a legendában szereplő mádi zsidóval? Több magyarázat létezik, de a lényeg, hogy a zsidó fuvaros hajnalban a piacra vitte a portékáit, út közben elaludt, a lovait pedig egy fogadó előtt visszafordították a tréfás cimborák, ő pedig már csak otthon, a háza előtt ébredt fel. Ezért mondják, ha valamit nagyon el akarunk érni és nem sikerül, az a mondás: ott vagyok, ahol a mádi zsidó.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.