Mitől lesz a kávé igazi?

Van különbség víz és víz között, főleg ha a kávéról vagy a teáról beszélünk. A kávé 98%-a víz, és - ugyan az aroma java része a kávéőrleményből származik -, a kávékészítő mesterek szerint nem mindegy milyen vízben oldjuk fel azt.

A VGF szaklap szakemberei felmérést készítettek, melyben 8 független kóstoló ízlelhetett meg

- csapvízből,

- lágyabb ásványvízből,

- keményebb ásványvízből,

- konyhai szűrőkancsó által szűrt vízből

- és víztisztító készülékkel szűrt vízből,

készült kávét.

A kávé minden esetben ugyanaz a fajta volt, ugyanazon az arányokkal. A sok érdekes tényező közül az egyik, hogy a kávék készítésében az ország egyik legjobb baristája (kávé készítő mestere) is közreműködött. Természetesen egy szakértő jó eséllyel állapítja meg a víz minőségét a kávé kóstolása után. A hét jelentkező viszont nem tudta, hogy melyik fajta van éppen nála, így az eredmény is váratlanul érte őket mikor megmutattuk nekik azt.

A teljes cikk képekkel a mellékelt word dokumentumban és az alábbi linken található meg: 

A tesztelés menetét, előkészületét és annak eredményét az alábbi videóban lehet megtekinteni:

{youtube|id=olUAx6iTbJ8|width=550|height=0}

A teszt beigazolta a baristák előrejelzését, miszerint ha valaki szeretne jobb kávét inni, érdemes alacsonyabb ásványi anyag tartalmú vizeket használni. Ennek oka, hogy mind a kávéból, mind a teából szárazanyagtartalmat vonatunk ki a főzés során, és az ásványi anyag tartalommal telített vízben, nem tud annyi szárazanyag kioldódni sem a kávéknál, sem a teáknál.

Az eredmény az alábbi lett:

1. Víztisztító készülék (ez a baristák egyik nagy kedvence): 28 pont

2. Lágyabb ásványvíz (~8-10 nk; ~162 mg/liter össz. oldott ásványi anyag tartalom): 26 pont

3. Konyhai szűrőkancsós víz (magnézium technológia): 26 pont

4. Csapvíz (Budapest, V. kerület): 18 pont

5. Magas ásványi anyag tartalmú víz (~20 nk; ~600 mg/l össz. oldott ásványi anyag tartalom): 11 pont

Forrás: VGF

Forrás: Vendég & Hotel Online


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.