Mobiltelefonos applikációval számolnák fel az élelmiszer-pazarlást

A Flasfood nevű alkalmazás segítségével a fogyasztók olcsóbban juthatnak az élelmiszerekhez, az éttermek és élelmiszerüzletek profitnövekedéssel számolhatnak, és a klímaváltozás ütemét is lassítani lehet.

Josh Domingues éppen a munkáját végezte Torontóban az egyik vagyonkezelő cégnél, amikor a vendéglátóiparban dolgozó testvére, Paula felhívta őt. A nő teljesen ki volt akadva, mert arra utasították, hogy kb. 4000 dollárnyi (több mint egymillió forint) kagylót dobjon a kukába, miközben hazafele menet olyan éhes hajléktalanok mellett vezetett az útja, akik óriási hasznát vehették volna az élelmiszereknek. Állítólag Domingues-t ez késztette arra, hogy karriert váltson, és az élelmiszer-biztonság területén vágja új fába a fejszéjét. Felmondott a munkahelyén, és egy Flashfood nevű alkalmazáson kezdett el dolgozni, amellyel a tervek szerint 2016 augusztus 1-én fog piacra lépni.

A Flashfood lényege, hogy az éttermekben és az élelmiszerüzletekben a kidobásra ítélt eleséget „összekapcsolja” a fogyasztókkal. A kereskedők az applikációban egy fotóval „megspékelt” bejegyzést tesznek közzé a termék átvételi helyéről és a fogyaszthatóság becsült idejéről. Az alkalmazás legalább 60 százalékos árkedvezményt vár el a szolgáltatóktól, de Domingues szerint a cél a 75%-os árleszállítás.

A Motherboard nevű lap szerint:

„Amennyiben egy a közelünkben levő élelmiszerüzlet vagy étterem, illetve egy meghatározott étel (sütemények, hús) esetében beállítjuk az értesítéseket, a telefonunk jelezni fog, ha a boltban immár megtalálható a(z árcsökkentett) termék. Ezt követően megnézhetjük a róla készült fotót, illetve a leírását és az árát is megtekinthetjük. A hitelkártyás fizetés után kapunk egy megerősítő kódot, amelyet a kereskedőnek bemutatva már vihetjük is az árut.”


A Flashfood praktikus megoldást kínál az élelmiszer-pazarlás elleni globális küzdelemben.

Kanadában például tragikus emelkedést mutat a fecsérlés, amelynek egy éves értéke a 2010-es 27 milliárd dollárról idén 31 dollárra gyarapodott.

Az el nem fogyasztott eledel a hulladéklerakókba kerül, ahol rothadás közben még a szén-dioxidnál is erősebb üvegház-hatású gázt, nevezetesen metánt állít elő. Domingues a No Torontónak így nyilatkozott: – „Ha az élelmiszer-pazarlás ország lenne, akkor Kína és az USA után a világon ez az állam bocsátaná ki a harmadik legtöbb üvegházhatású gázt.”

A Flashfooddal mindenki nyer. A vállalkozások pénzt kereshetnek azokból a termékekből, amelyet egyébként kidobnának, a fogyasztók pedig olcsóbban vásárolhatják meg őket.  Idáig 15 étterem csatlakozott, és már egy kiterjedt üzletlánc is rajta van a projekten. A karitatív szervezetek esetében is a kiskereskedők éppen a logisztikai költségek miatt vonakodnak támogatni ezeket a kezdeményezéseket, ám az alkalmazással mindez megváltozhat.

A szolgáltatás 2017-ben remélhetőleg már egész Kanadát behálózza majd, és a FlashWood a későbbiekben talán a Föld többi országában is elérhetővé válik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?