hirdetés

Mobiltelefonos applikációval számolnák fel az élelmiszer-pazarlást

A Flasfood nevű alkalmazás segítségével a fogyasztók olcsóbban juthatnak az élelmiszerekhez, az éttermek és élelmiszerüzletek profitnövekedéssel számolhatnak, és a klímaváltozás ütemét is lassítani lehet.

hirdetés

Josh Domingues éppen a munkáját végezte Torontóban az egyik vagyonkezelő cégnél, amikor a vendéglátóiparban dolgozó testvére, Paula felhívta őt. A nő teljesen ki volt akadva, mert arra utasították, hogy kb. 4000 dollárnyi (több mint egymillió forint) kagylót dobjon a kukába, miközben hazafele menet olyan éhes hajléktalanok mellett vezetett az útja, akik óriási hasznát vehették volna az élelmiszereknek. Állítólag Domingues-t ez késztette arra, hogy karriert váltson, és az élelmiszer-biztonság területén vágja új fába a fejszéjét. Felmondott a munkahelyén, és egy Flashfood nevű alkalmazáson kezdett el dolgozni, amellyel a tervek szerint 2016 augusztus 1-én fog piacra lépni.

A Flashfood lényege, hogy az éttermekben és az élelmiszerüzletekben a kidobásra ítélt eleséget „összekapcsolja” a fogyasztókkal. A kereskedők az applikációban egy fotóval „megspékelt” bejegyzést tesznek közzé a termék átvételi helyéről és a fogyaszthatóság becsült idejéről. Az alkalmazás legalább 60 százalékos árkedvezményt vár el a szolgáltatóktól, de Domingues szerint a cél a 75%-os árleszállítás.

A Motherboard nevű lap szerint:

„Amennyiben egy a közelünkben levő élelmiszerüzlet vagy étterem, illetve egy meghatározott étel (sütemények, hús) esetében beállítjuk az értesítéseket, a telefonunk jelezni fog, ha a boltban immár megtalálható a(z árcsökkentett) termék. Ezt követően megnézhetjük a róla készült fotót, illetve a leírását és az árát is megtekinthetjük. A hitelkártyás fizetés után kapunk egy megerősítő kódot, amelyet a kereskedőnek bemutatva már vihetjük is az árut.”

A Flashfood praktikus megoldást kínál az élelmiszer-pazarlás elleni globális küzdelemben.

Kanadában például tragikus emelkedést mutat a fecsérlés, amelynek egy éves értéke a 2010-es 27 milliárd dollárról idén 31 dollárra gyarapodott.

Az el nem fogyasztott eledel a hulladéklerakókba kerül, ahol rothadás közben még a szén-dioxidnál is erősebb üvegház-hatású gázt, nevezetesen metánt állít elő. Domingues a No Torontónak így nyilatkozott: – „Ha az élelmiszer-pazarlás ország lenne, akkor Kína és az USA után a világon ez az állam bocsátaná ki a harmadik legtöbb üvegházhatású gázt.”

A Flashfooddal mindenki nyer. A vállalkozások pénzt kereshetnek azokból a termékekből, amelyet egyébként kidobnának, a fogyasztók pedig olcsóbban vásárolhatják meg őket.  Idáig 15 étterem csatlakozott, és már egy kiterjedt üzletlánc is rajta van a projekten. A karitatív szervezetek esetében is a kiskereskedők éppen a logisztikai költségek miatt vonakodnak támogatni ezeket a kezdeményezéseket, ám az alkalmazással mindez megváltozhat.

A szolgáltatás 2017-ben remélhetőleg már egész Kanadát behálózza majd, és a FlashWood a későbbiekben talán a Föld többi országában is elérhetővé válik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

(forrás: Élelmiszer online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk