Monumentális fényárban fog úszni a pécsi bazilika

Július első hétvégéjén rendezik meg a pécsi Zsolnay Fesztivál "utódját", a Zsolnay Fényfesztivált, melynek keretében minden képzeletet felülmúló fényfestéssel készülnek a szervezők.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyszabású, élménybemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón április 20-án, szerdán mutatta be a júliusban debütáló Zsolnay Fényfesztivált dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZsÖK) ügyvezetője és Móczár Gábor, a ZsÖK program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója. Az eseményen megelevenedett több történelmi kor, és látványos fényfestés adott ízelítőt a fesztivál hangulatából.

„Idén Pécs a nyár fénypontja – ragyogj velünk!” – ez a fesztivál szlogenje, jelentette be a város polgármestere, aki arról informálta az újságírókat, hogy a Zsolnay Fesztivál utódját, a Zsolnay Fényfesztivált július 1. és 3. között szervezik meg Pécs belvárosában és a Zsolnay Negyedben. Július első hétvégéjén a kikapcsolódni vágyókat tematikus, összművészeti fesztivál várja, amely a város majd’ 2000 éves múltjának lenyűgöző hagyatékát a fantázia világával szövi össze, színes programjával az impozáns múlt és egy elképzelt jövő határán játékra és gondolkodásra sarkall, értéket közvetít, szórakoztat és gyönyörködtet.

Több mint 15 helyszínre hívják az érdeklődőket, a Dóm téren világsztárokkal és nemzetközi fényfestőversennyel, Pécs hangulatos utcáin és a Zsolnay Negyedben cirkuszi és utcaszínházi előadásokkal.

Móczár Gábor ismertette a részletes programot, szólt arról is, hogy a Zsolnay Fényfesztivál egyik kiemelt célkitűzése a fénnyel kapcsolatos alkotások bemutatása az első magyar fényfesztivál keretein belül. Az előző években több alkalommal is üdvözölhette már Pécs városa a mapping művészek munkáit, ám idén a bazilika oldalhajója mellett a tornyok felülete is vetítve lesz, így a látvány egészen egyedivé és monumentálissá válik.

Idén a ZSÖK Nkft. első alkalommal hirdeti meg a Zsolnay Fényfesztivál keretében nemzetközi, pénzdíjazásos “Zsolnay Light Art” mapping versenyét a pécsi Székesegyház épületére. A verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója, a homlokzatra komponált alkotásokat két napon át, 2016. július 1-jén és 2-án sötétedéstől lehet látni.

A Zsolnay Light Art szakmai partnerének a fesztivál szervezői a nemzetközileg is elismert magyar művészcsoportot, a Kiégő Izzókat kérte fel, akik nem csak a verseny lebonyolításában segítenek, de egy, a versenyen kívüli különleges, erre az alkalomra komponált vetítéssel is készülnek.

{youtube|id=FFrXFdgToWA}

Vissza a múltba

Életre kel a múlt a belvárosban napközben, nevezetes történelmi helyszíneken, köztereken és eldugott utcácskákban egyaránt. Időutazás lesz ez a világ számos szegletéből érkezett művésszel, gladiátorokkal, Vesta-papnőkkel, ó- és középkori harcosokkal, zsonglőrökkel, vásározókkal és még több tucat látványos érdekességgel. Ahogy leszáll az éj, egy másik világba csöppen a fesztivál közönsége, ahol a képzelet veszi át a főszerepet.

Több külföldi produkció, köztük világhírű előadók is érkeznek a fesztiválra, mint például a háromszoros Grammy-díjra jelölt Natalie Imbruglia új lemezével.

Július első hétvégéjén duplán megéri Pécsre látogatni: a fesztivál ideje alatt egyet fizet, kettőt kap akcióban vásárolható Örökség-jegy a ZsÖK NKft. Infopontjain, amivel megtekinthetők a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem.

A lenyűgöző hangulatú, háromezer fős szabadtéri színpad világsztárokat felvonultató koncertjei, a mediterrán hangulatú utcákon felépülő újcirkuszi és utcaszínházi produkciók, a városlakók bevonásával létrehozott közösségi fényalkotások várják az érdeklődőket.

A rendhagyó sajtótájékoztató után a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarában külön eseménnyel szolgáltak a meghívók. A fesztivál programjából több mint harminc hagyományőrző adott ízelítőt lovas csatajelenetekkel, korabeli zenét játszó zenekarok kíséretével.

Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán érhetők el.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.