hirdetés

Most már biztos: lebontják Buda egyik ikonikus vendéglátóhelyét

A Márványmenyasszonyról van szó: az épületre ugyan tavaly sikerült ideiglenes védelmet szerezni, ám építészeti értékek hiányában műemléki védettséget nem kaphatott, így kiadták rá a bontási kérelmet.

hirdetés

Az épület bontásának hírére 2021-ben komoly sajtóvisszhang kerekedett, múlt év januárjában pedig a Miniszterelnökség végül el is rendelte a műemlékvédelmi eljárás megindítását (a Wichmann kocsma épületére szintén ekkor került ideiglenes védelem), adja hírül az epiteszforum.hu szakportál.

Forrás: epiteszforum.hu
Forrás: epiteszforum.hu
 

Mint arról a 24.hu korábban beszámolt, az évre szóló ideiglenes védettség viszont január 22-én lejárt, így a ház ismét védtelenné vált. Nem is vártak túl sokat, május 24-én már láthatóvá vált az ÉTDR felületén, hogy beadták a bontási kérelmet új lakóépület építéséért.

Bár maga az architektúra természetesen az elmúlt évszázadok múltával teljesen átalakult és eredeti, értékes részleteket már nem is foglalt magában, ám ettől függetlenül - már csak az Alois Riegl-féle értékelést is figyelembe véve - a helynek komoly kultúrtörténeti értéke van, egy épület pedig védetté válhat történeti jelentősége okán is: állítólag Széchenyi István lakodalmát is az itt állt vendéglőben tartották, és sok híresség itt mulatott, a pestiek és a vidékről a fővárosba érkezők egyik kedvelt, ismert kisvendéglőjétől kell hamarosan végleg búcsúznunk.

 

(forrás: 24.hu / epiteszforum.hu / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk