hirdetés
hirdetés

Műemlék lett a Kerepesi temető

Országszerte több ingatlan műemlékké nyilvánításáról döntött a Belügyminisztérium, amelyet az augusztus 9-i Magyar Közlönyben hirdettek ki. 

hirdetés

A rendelet szerint például műemlék lesz Budapesten az Andrássy út 2., 5., 13., 73-75., 118. és 124., a Bajza utca 18. és 41., a Városligeti fasor 38., 40., 17-21. és 33., a Bródy Sándor utca 10. és az Orlay utca 5-7. szám alatti ingatlan.

Az Andrássy út 118. szám alatti, az 1881-ben Bukovics Gyula tervei alapján historizáló stílusban épített, később megnagyobbított villát építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékeinek megőrzéséért, az Andrássy út 13. szám alatt található, az 1880-1883 között Schmahl Henrik tervei alapján historizáló stílusban épített bérházat építészeti, belsőépítészeti, képző- és iparművészeti értékeinek megóvása érdekében nyilvánították védetté. Szintén ezzel indokolták az Andrássy út 73-75. szám alatti egykori MÁV székház védetté nyilvánítását.

A műemlékvédelem sajátos tárgyaként műemlékké nyilvánítják Budapest VIII. kerületében a Fiumei út 16. számú ingatlanon fekvő Fiumei úti sírkertet (Kerepesi úti temetőt). A védetté nyilvánítás célja a temető egyes területrészei, síremlékcsoportjai, sírépítményei, síremlékei és egyéb építményei történeti, művészeti, kertépítészeti értékeinek, kisépítészeti alkotásainak, a temető térszerkezeti sajátosságainak, a 20. század elejéig kialakított térstruktúrájának megőrzése, továbbá a temető méltó használatának biztosítása.

Műemlék lesz többek között Ópusztaszeren a Szoborkert 68. számú ingatlan egy része az Árpád-kori Szermonostor maradványai és a millenniumi Honfoglalás-emlékmű. Védettséget kapott Pécsett a Janus Pannonius utca 10. szám alatti ingatlan a késő római sírépítmény (cella trichora) maradványainak, valamint a Bács-Kiskun megyei solti rádióadó építményei - az antenna, az állomásépület, a vízgépház, a portaépület, a kert és a három őrtorony együttese - a technikatörténeti értékek megőrzése céljából.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk