hirdetés
hirdetés

Műemlékké lesz a Józsefvárosi pályaudvar

Pénteken lépett életbe a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló rendelete.173 objektumot műemlékké, 4 területet műemléki jelentőségű területté nyilvánítottak. Az új műemlékvédelmi rendelet komoöly hiányokat pótol - számolt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Kultúráért Felelős Államtitkársága a kormányzati honlapon.

hirdetés

Az elmúlt években a műemléki védetté nyilvánítások ügye meglehetősen háttérbe szorult az előző kormányzat illetékes minisztériumának döntéshozatali rendjében. Hazánk műemléki védelem nélküli, de arra érdemesnek tartott emlékeinek száma 5 000-10 000-re tehető. 2009-ben 195 új tétellel gyarapodott a műemlékjegyzék, azonban 2009 márciusa óta nem volt Magyarországon műemléki védettséget elrendelő miniszteri rendelet.

A jelenlegi rendelet 173 objektum egyedi műemlékké és 4 terület műemléki jelentőségű területté nyilvánítására, illetve 13 objektum műemléki védettségének részleges vagy teljes megszüntetésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezést. Az előbbiek között szerepel például a budapesti rakpart, vagy a már évek óta forgalomszüneteltetett Józsefvárosi pályaudvar, illetve a MÁV Északi Járműjavító épülete is, míg a műemléki jelentőségű területté nyilvánításra vonatkozóan különösen is említésre méltó Miskolc belvárosa vagy a budapesti Wekerletelep. A műemléki védettség megszüntetésére pedig példaként hozható fel a Budapest II. kerület Hűvösvölgyi út 207. szám alatti Balázs vendéglő - derül ki a közleményből.

A mellékelt listán Nyájas Olvasóink is kedvükre böngészhetik az új műemlékek neveit.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk