hirdetés
hirdetés

Munkácsy kiállítás, adventi forgatag és borozás Sopronban

Sopron a turisták számára télen is vonzó város, kulturális programok és kulináris élvezetek várják az ide látogatókat.

hirdetés

Tama István, Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális marketing igazgatója az utóbbi időben megvalósult, turistákat is érintő változásokat foglalta össze, majd a Liszt Ferenc Kulturális Központban megnyílt Munkácsy kiállítást néztük meg, amelyet december 16 és február 10-e között láthatnak az érdeklődők.

Összesen 37 kép került a korábbi kaszinó területén rekord gyorsasággal múzeummá létrehozott terem falaira. Pákh Imre gyűjteményének legismertebb képe, az Ásító inas az első helyre került, de megcsodálhattuk a nagy magyar festőt ábrázoló Hans Temple festményt is.

télen
Karácsonyi hangulattal, fenyő-, és fahéj illattal, étel és ital finomságokkal, kézműves termékekkel várak minket Sopron Fő terén. A téren felállított óriás fenyőfa, a hívogató betlehem és a mindenki számára figyelemfelkeltő adventi kalendárium sokszínűsége mellett a hazai kézműves remekeket, kiváló ajándékokat nézegettük.

Taschner Tamás szakavatott vezetésével jártuk be a, tőle hallottuk, hogy Napóleon katonáinak - a Sopronban mesélt legenda szerint - 1809-ben, szállást, ételt, italt kellett a helyieknek ingyen biztosítani, ők a kötelező fejadagon kívül is szerettek volna borozni, ezért vásároltak is pénzért. Mivel pedig a náluk lévő kettő féle pénz közül a kékfrank értékesebb volt a fehér színű franknál, ezért a poncichterek fizetéskor kékfrankot kértek. Így lett a jó soproni bor neve kékfrankos.

A borvidék történelméből és legjobb boraiból a belváros új közösségi borbemutató helyén, a Főrum Vinorum Borbemutató-hely és Vinotékában kaptunk ízelítőt.

nyáron
A Best Western Pannonia Hotel fogadott be bennünket éjszakára, az idén év végére fejeződik be a két éve tartó fél milliárdos beruházás, melynek eredményeként a wellness rész új területtel bővült, a tetőteraszon kilátó épült és kialakítottak egy újabb, közepes méretű konferenciákhoz is jól használható üvegfalú tárgyalót. Az épületfejlesztések mellett olyan szolgáltatásokat is fejlesztettek, mint a szálloda informatikai gerincének a modernizálása, a WiFi lefedettség javítása és a sebesség gyorsítása, 24 szoba újra bútorozása, 17 szoba klimatizálása, közel 20 új szoba kialakítása. Egy borozó, valamint egy csoportoknak kialakított lovagterem is született.

Másnap a híres csokoládéműhelyt látogattuk meg, amely 2009 júliusában nyitotta meg a kapuit, és ahol a Harrer cukrászdinasztia kényezteti vendégeit. Naponta több csoportot vezetnek, bemutatva a műhelyt. A mogyoró, a mandula, a pisztácia, a kandírozott gyümölcsök mind-mind a legjobb termőhelyekről kerül a műhelybe, amelynek szerves része egy csodálatos panorámával bíró kávézó és cukrászda is.

Megnéztük, hol tartanak a Fertőrákosi Barlangszínház fejlesztésében, amelynek színpada és felújított tanösvénye jövőre készül el, de előadásokat csak 2015-ben láthatunk.

Végül a borvidékkel ismerkedtünk. A kelták és az ókori Róma által teremtett szőlő- és borkultúra volt az alapja a Soproni borvidék szőlőtermesztésének, borkészítésének. Már a XIV. század elején Magyarország legjelentősebb borvidékei között tartották számon, melynek kereskedelmi kapcsolatai messze túlnyúltak az ország határain. A XIX. századtól a poncichterek, a német ajkú gazdák messze földön híressé tették a soproni bort.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai