hirdetés
hirdetés

Műremekeket mentenek meg a Várkert Bazár restaurátorai

A falfestmények, szobrok, épületkerámiák, kovácsoltvas elemek jelentős részét már helyreállították, de a munka még most is tart. Dr. Virág Zsolt restaurátor koordinátor és Gerényi Viktor műemlékvédelmi felelős, műszaki vezető, valamint a különböző területek (falkép, kő, fa, fém, kerámia) szakértői sajtóbeszélgetésen ismertették a fejleményeket.

hirdetés

A Várkert Bazár Budapest látképének, a Duna budai oldalának emblematikus, reprezentatív építménye. Bravúros gyorsasággal épült anno a királyi vár épületegyüttesének méltó lezárásaként. A korszak legkiválóbb építésze (Ybl Miklós), kiemelkedő művészek (Than Mór), iparművészek (Zsolnay elemek), kovácsoltvas és fa díszművek készítői adták tudásuk legjavát a pompás építményhez.

A háború, és az ezt követő hét évtized majdnem pótolhatatlan pusztítását az utolsó pillanatban sikerült megállítani. Egyes elemek egyszerűen eltűntek, detektívregénybe illő kutatások előzték meg a tényleges munkát. Szinte véletlenül kerültek elő Ybl Miklós eredeti tervrajzai, egy jelentős szobrot a ma csupán egy példányban fellelhető fénykép alapján készíttetnek újjá. Kihívást jelent, hogy ma már nem működnek azok a 130 évvel ezelőtti kőbányák, ahonnan az eredeti járófelületek burkoló anyagát beszerezték. A kőszobrok és díszítő elemek különféle anyagaihoz külön-külön kellett megtalálni legmegfelelőbb konzerválási és pótlási eljárást.

320 méternyi vaskorlát és 115 méternyi öntöttvas korlát rekonstrukcióját kell elvégezni. A majolikamázas terrakotta kerámiák jó részét már csak újragyártással lehet pótolni. Az épületek régi szerkezeteinek felújításakor a gombásodó, rothadó elemek kiváltása okozott komoly feladatot. Lassan lekerülnek azonban az állványok a szélső Északi-és Déli palota épületéről, középen a pompás Gloriett is visszakapta eredeti fényét. A Várkert Bazár felújítói kénytelenek az eredeti építők bravúrját megismételni, hiszen az átadás határideje 2014. március 30.

A fejlesztés az Új Széchenyi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program 6,7 milliárd forint összegű támogatásával valósul meg.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai