MVI: aki nem nyit ki, jelentse az Artisjusnak!

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) rendszeresen egyeztetéseket folytat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel annak érdekében, hogy a zeneszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkról naprakész tájékoztatást tudjon adni a vendéglátó vállalkozások számára - tájékoztatta szerkesztőségünket az MTI.

Az üzletmenetet korlátozó rendelkezések alapján az Artisjus automatikusan – külön bejelentés nélkül – érvényesítette a jogdíjfizetés szempontjából adódó különbséget, illetve mentességet biztosított a nyitvatartási korlátozások ideje alatt. Ennek megfelelően a 2020. negyedik negyedévre befizetett jogdíjak 2020. november 11-től az év végéig tartó időszakra eső részét visszautalták. Az országos zárást követően csak azon vendéglátó üzleteknek kellett jogdíjat fizetni, ahol az elvitelre történő értékesítés ideje alatt továbbra is volt zeneszolgáltatás. Ezt viszont az érintett vendéglátó üzleteknek külön be kellett jelentenie az Artisjus felé.

A védelmi intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően 2021. április 24-től ismét kinyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai, majd 2021. május 1-jétől lehetővé vált a belső terek megnyitása is, azonban csak a vendégek egy jogszabály által pontosan meghatározott köre számára.

Az MVI felhívja a fentiekre tekintettel a figyelmet arra, amennyiben a feloldó intézkedések ellenére nem nyitnak ki, vagy nem nyitnak ki oly módon, mint a lezárások előtt, azaz 2020. november 11. napját megelőző feltételekkel (pl. kisebb kapacitással, megváltozott nyitva tartással), akkor azt 2021. május 15-ig szíveskedjenek bejelenteni az Artisjusnak a bejelentes@artisjus.com címen.



Bejelentés hiányában az Artisjus a jogszabályban megjelölt időponttól, azaz 2021. május 1-jétől érvényesíteni fogja a 2021. második negyedévi jogdíjbekérőkben feltüntetett, a díjszabásnak megfelelő szerzői és szomszédos jogi jogdíjakat, a zárások előtti, azaz a 2020. november 11-ét megelőző időszakra vonatkozóan a nyilvántartásukban szereplő adatok szerint.

A negyedéves jogdíjbekérők kiküldését, illetve az automatikus tömeges számlázást az eddig megszokottaktól eltérően 2021. június végén fogják elindítani.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait tekintve a vendéglátó szektor a leginkább érintett ágazatok közé tartozik, ezért az Artisjus a kezdetektől fogva a lehető legnagyobb rugalmassággal kezeli a vendéglátó üzletek jogdíjfizetéssel kapcsolatos problémáit, nehézségeit. Éppen a rendkívüli helyzetre figyelemmel nem emelkedtek 2021. évben a vendéglátó üzletek zenefelhasználását érintő jogdíjak.

Az Artisjus együttműködve az MVI-vel arra törekszik, hogy minél több csatornán, fórumon és folyamatosan kommunikáljon az érintett felhasználókkal. Ha az újranyitást követően fizetési nehézségük adódna, akkor az Artisjus továbbra is igyekszik könnyítéseket alkalmazni, illetve kedvezményt biztosítani a vendéglátó vállalkozások számára.



Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?