Nincs elég bajuk: lőttek a vendéglátóegységekben bizonyos klímáknak

A vendéglátó üzletekben május 16-tól nem lehet bizonyos klímákat üzemeltetni.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kormányrendelet tiltja az egyszerű oldalfali split klímák, fan-coilok és a ventilátorok használatát a vendéglátóhelyeken. A vendégtérben csak olyan hűtő- és fűtőberendezések üzemeltethetőek, amelyek a külső levegő beszívásával működnek, vagy pedig speciális sterilizációra alkalmasak, UV-fénnyel közömbösítik a levegőben lévő esetleges vírusokat, kórokozókat.

Tilos a belső levegő keringtetése

Május 16-án jelent meg egy kormányrendelet (213/2020.) a Magyar Közlönyben a hűtő- és fűtőberendezések üzemeltetésével kapcsolatban. Ebben az szerepel, hogy a fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel vendéglátó üzletben kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható. A rendelet egyúttal kimondja, hogy vendéglátó üzletben tilos olyan berendezést használni, ami a belső levegőt keringteti. A rendelet harmadik bekezdése szerint kivételt képeznek a tiltás alól azok a helyiségek, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, illetve olyan berendezés is használható, amely a belső levegőt keringteti ugyan, de UV-sterilizáló technológiával ellátott.

A rendelet főszabálya, vagyis a nem külső légbeszívással rendelkező készülékek üzemeltetésének tilalma már a rendelet kihirdetésével egy időben hatályba lépett, a rendelet kivételekre vonatkozó passzusai pedig a kihirdetést követő 15. naptól hatályosak. A rendelet egésze a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) kormányrendelet megszűnéséig hatályos.

Akkor most mit is tiltottak meg?

A kormányrendelet alapján csoportosíthatjuk a berendezéseket a helyiség belső levegőjét keringtető, azt lehűtő készülékekre, valamint a kültérből beszívó, azt lehűtő készülékekre. A legegyszerűbb légkezelő berendezés a szobai ventillátor, amely semmi mást nem csinál, mint a helyiség levegőjét mozgatja át, ezért a kormányrendelet alapján vendéglátó üzletekben ventillátorok nem használhatók.

Magyarországon a legelterjedtebb légkondicionáló berendezések a split klímák. Ezek két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből állnak. A kültéri és a beltéri egység légtechnikailag nincs kapcsolatban egymással. A beltéri egység tulajdonképpen a helyiség levegőjét keringteti át a készülék alumínium lamelláin, ennek következtében lehűti a levegőt. Hasonló elven működnek a fan-coilok is, csak ott a kültéri egység az első lépcsőben vizet hűt le, ez hűti le azután a belső levegőt ventilátorral szerelt „radiátorokon” keresztül. Mindebből következik, hogy vendéglátó üzletben split klímák és fan-coilok sem használhatók.

Arról, hogy ezek, vagyis az osztott rendszerű klímák hozzájárulhatnak-e fertőzések, például a koronavírus fertőzések terjesztéséhez, megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy mivel folyamatosan beszívják, illetve lehűtve kifújják a hűteni kívánt helyiség levegőjét, egyfajta folyamatos belső cirkulációt hoznak létre. Ebben a légáramban pedig a parányi vírusok aeroszol formában többször is megtehetik az utat a beltéri egységen keresztül, növelve a fertőzésveszélyt.

Korábban megjelent a világsajtóban egy modell, ahol egy vuhani fertőzési láncot visszafejtve arra jutottak, hogy a megbetegedések mind egy étteremhez, sőt, annak egyik beltéri légkondicionáló egységéhez köthetőek. A szóban forgó berendezés légáramában ült egy személy, aki már az étteremben tett látogatását követő napon betegség tüneteit mutatta, azok közül pedig, akik a hozzá közel eső berendezés légáramlatában ültek, szintén számosan megbetegedtek.

És mi használható?

A kormányrendelet kimondja, hogy a belső levegő keringtetésével dolgozó készülékek közül be lehet majd kapcsolni azokat (de csak a rendelet kihirdetésétől számított 15 nap után), amelyek extra vírusmentesítő védelmet biztosítanak.  A technológia lényege, hogy egy ultraibolya tartományú fénynyalábon áthaladva a vírusok és baktériumok jelentős része elpusztul. Így a vendéglátó üzletekben UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezés használható.

Tekintettel arra, hogy a rendelet kifejezetten a belső levegőt keringtető berendezések használatát tiltja, vendéglátó üzletben a légcsatornázható, 100 százalékos külső beszívásos berendezés használata értelmezhető megengedett berendezésnek. Ezeknél nincs jelen a helységből visszaszívott levegő, így egy fertőzött személy esetén a többiek „elvben” nem fogják az általa kilélegzett levegőt beszívni, ha persze Ő pont a beszívó anemosztát közelében foglalt helyet.

A teljes cikk itt olvasható el.

 

Forrás: vgf&hkl szaklap


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.