Nyakunkon a síszezon

Októberben az utazási irodák kínálatában már felbukkantak a téli sportajánlatok. A legtöbb cég besíelő, szezonnyitó és teszttúrákat is szervez, akadnak olyanok is, amelyek a szezon előtti kedvezményes foglalásokra fektetik a hangsúlyt.

Ingyen tesztelhetik a Nordica cég új modelljeit a MareMonti kínálatában található olasz és osztrák besízőtáborokat választók. Az október végi, november eleji utazásokon résztvevők igénybe vehetik a profi oktatók által vezetett stílusjavítási órákat vagy akár a mélyhó-sízést is.

Ugyancsak besízőtábort kínál a Tensi Holidays a Budapesttől 740 kilométerre található Hintertuxer gleccseren, ahol 86 kilométernyi, egész évben síelhető pálya várja a turistákat. A négyéjszakás túra ideje alatt a résztvevők részt vehetnek carving lecek tesztelésében is.

A Vista szezonnyitó kínálatában Karintia legmagasabban fekvő sípályáihoz, a Mölltal gleccserhez. Az igazán türelmetlenek már október végén elutazhatnak a Giga-Sport Carving és Snowboard szezonnyitóra, ahol háromnapos tesztelés és az utolsó estén egy gleccserparti várja őket. Azoknak sem kell azonban búsulniuk, akik ezekről az utakról lemaradtak, hiszen a Vista december első két hetében két szezonnyitó teszttúrát is szervez.

Januári síhetek

Januári síheteket hirdet az Alpesi Travel az örök hó világában fekvő, francia Les Deux Alpes régióba. A jövő év második és harmadik hetében szervezett hat, illetve hétnapos túrák csomagára magába foglalja a szállást, a síbérletet, és belépőt az uszodába és a korcsolyapályára. Ugyanebbe a régióba kínál akciós sítúrákat decembertől januárig a Neckermann is.

Amint az előző számunkban olvashatták, a Car-Tour idén télen 11 ország 349 szálláshelyét kínálja utasainak, illetve a viszonteladóknak.

Az idén tízéves Winterman Tours Kft. egyik kiemelkedő ajánlata az Európa egyik legnagyobb pályarendszerével büszkélkedő francia Val d'Isere. Az össztáv itt eléri a 300 kilométert, a pályarendszeren közel száz sílift üzemel. Olaszországba is kínál kedvezményes utakat az iroda. Ilyen például a Ravascletto sírégióban található négycsillagos Hotel Sportur.

Száz sícentrum

Az Intersí Utazási Iroda a síelés és snowboardozás szerelmeseinek hat ország közel száz sícentrumában kínál különböző típusú szálláslehetőséget. A kínálatban megtalálhatók az egyszerűbb turistaházak csakúgy, mint az önellátást biztosító apartmanházak, panziók, fogadók, szállodák, luxushotelek. Egyre nagyobb az igény a magas színvonalú wellness-szolgáltatásokat nyújtó szálláshelyek iránt, a katalógusban külön jelölték őket. Ausztria 35 síterepe és 108 szálláshelye, Franciaország 38 síterepe és 100 szálláshelye, Olaszország 27 síterepe és 116 szálláshelye, továbbá 14 szlovák és nyolc szlovén terep mellett egy német ajánlat is bekerült a katalógusba.

Bővített katalógus

Az egyéni autós utakat kínáló Terra forgalma 25 százalékkal nőtt a tavalyi szezonhoz képest, az utasszám pedig 36 százalékkal 42 000-re emelkedett. A 34 új szálláshelyet tartalmazó Terra téli katalógusa 64 oldalasra bővült. Szállodáik számát csaknem megduplázták, mintegy 72-t kínálnak, apartmanokból viszont kevesebb szerepel a programfüzetben. Az olasz ajánlatok köre is szűkült, bővült viszont az osztrák árualap elsősorban all inclusive és wellnessújdonságokkal. Szlovákia és Szlovénia idén először szerepel a Terránál. Az Alacsony-Tátrában Donovaly és Tále, a Magas- Tátrában Csorba-tó, Lomnic és Stary Smokovec síterepeire vannak két- és négy-. háromcsillagos hoteljeik akár napi érkezési lehetőséggel. Liptovsky Janban egy all inclusive szállodában is eltölthetik szünidejüket utasaik. Szlovéniában Bohinj, Kranjska Gora, Maribor és Rogla síterepein apartmanokban és hotelekben ajánlanak szállást.

A Neckermann a korábbi évekhez hasonlóan Ausztria, Olaszország, Svájc, Franciaország és Szlovákia 50 síterületére kínál szállást. A tavalyi téli szezon teljes időszakában közel 20 000-en választották a Neckermannt, idén céljuk, hogy ez a szám növekedjen.

Új őrület

Különleges ajánlatot kínál a téli sportok szerelmeseinek a Hungaro Raft & Ski Utazási Iroda. A hórafting azoknak jelenthet igazi élményt, akik a rafting szezon végeztével nem bírják ki csónak nélkül, de a sebesség- és adrenalinőrültek sem fognak benne csalódni.

Hazai (sí)pálya

Miskolctól pár kilométerre, a Bükki Nemzeti Parkban található Magyarország legnagyobb sícentruma, a Bánkúti Síközpont. A pályarendszer hat különböző lesikló- és két oktatópályát foglal magába, amelyek közül három hóágyúzható, négy pedig éjszaka is síelhető. A leghosszabb pálya az 1600 méter hosszúságú hatos kék pálya, a legnagyobb, 170 méteres szintkülönbséggel pedig az egyes sorszámú fekete pálya rendelkezik. A felfelé vezető utat négy tárcsás és négy tolókosaras felvonó segíti. A síklub szállást, éttermet, büfét, kölcsönzőt és símentő szolgálatot is üzemeltet.

A mátraszentistváni Sípark a 2005/2006-os szezonra egy új felvonóval gazdagodott, a másik, régebbi felvonót pedig felújították. A csak klubtagok által használható kampós lifttel együtt így három felvonó működik a havas napokon. A hat pálya összhosszúsága 3500 méter, ezek közül kettő kék jelzésű, kettő piros, kettő pedig fekete. A Kékestetőn található hazánk leghosszabb, 1,8 kilométeres lesiklópályája. A 230 méter szintkülönbségű pálya egy része hóágyúzható, a felső szintjén pedig felvonó is működik. Ezen kívül a snowboardosok részére egy külön 230 méter hosszúságú pálya is rendelkezésre áll.

Dobogókő 700 m-es magasságával, sajátos mikroklímájának és a sípálya északi fekvésének köszönhetően Magyarország egyik leghóbiztosabb területe. Itt található Budapesthez legközelebb felvonós sípálya, amelyen pályakezelő gép is üzemel. Az 1- es pálya hazánk egyik legkeményebb sípályája, amely a maga 980 méterével a leghosszabbak közé is sorolható. A 2-es pálya felső része egy szűkebb erdei pálya, míg az alsó része a 2005– 2006-os szezonra kitakarított „kék” nehézségű szakasz. Ennek a pályának az összhossza 1170 m. A tanulók számára megfelelő gyakorlópályákat külön alacsony kötélvezetésű felvonó szolgálja ki a hétvégi napokon, azokon kívül pedig a nagyfelvonó kiszállóit vehetik igénybe a kezdő síelők. A 2004–2005-ös szezontól a pályákat hótaposó géppel kezelik. A 635 m hosszú tányéros felvonó felújítása nagyobb részben befejeződött.

Ezeken kívül még több tucat, összesen pedig körülbelül harminc sípálya működik hazánkban.


Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.
Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat

Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat 

Egynapos túrához is ideális a menetrendje.
Sztrájkkészültség az osztrák légitársaságnál

Sztrájkkészültség az osztrák légitársaságnál 

Március 28-án és 29-én 430 járat nem indul el a tervek szerint, a leállás az közel 52 000 utast érinthet. 

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.