hirdetés

Ők kapták idén a Gundel-díjat

Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.

hirdetés

Először az MKVM igazgatója, Török Róbert főmúzeológus köszöntötte a jelen lévő vendéglátósokat és a média munkatársait. Tőle hallhattuk, hogy már tradícionális az a bizottsági ülés szeptember 23-án, amikor a szakma krémje arról dönt, kik kapják abban az évben az előkelő elismerést.

Majd Gundel János, a Gundel-család nevében a fiatalokhoz szólva elmondta, mennyire fontos az idősek tisztelete, és munkájuk ismerete. És arra biztatta a jelenlévő vendéglátósokat, hogy ők is alkossanak új recepteket, szülessenek akár újragondolt lecsók, halászlevek, töltött káposzták, Gundel-palacsinták, vagy egész másféle ételkompozíciók, amelyek akár szintén egyszer majd hungarikumok lehetnek.

Ezt követően a Gundel Károly-díj alapítói nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László, mielőtt kihirdette volna az idei győzteseket, a díj korábbi történetét, megszületésének körülményeit elevenítette fel. Többek közt elmondta, Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította az MVI a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. És olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

Balról jobbra: Macsinka János, Török Róbert, Kovács László, Borbás Marcsi, Gundel János
Balról jobbra: Macsinka János, Török Róbert, Kovács László, Borbás Marcsi, Gundel János
 
 
Arról is szó esett, hogy az elölhető a díjra, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeresen alkot, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. 
Végül lehulélt a lepel, és Kovács László az idei 11 jelölt közül megnevezte azt a kettőt, akik idén a Gundel-díjat kapták. 
Ők pedig nem mások, mint Macsinka János, a Maczok Bistro & Borbár séfje Egerből és Borbás Marcsi Prima Primissima díjas tévés műsorvezető, a nagyközönség által is nagyon szeretett gasztroszakértő.
 
A két idei díjazott / Forrás: Facebook
A két idei díjazott / Forrás: Facebook
 
A díjakat idén - két évnyi kényszerszünet után - igazán méltó körülmények közt, a Gundel Étteremben adják majd át egy elegáns gálaebéd kíséretében, ahová bár jegyek rendelhetők voltak, de, mint kiderült, már nem kaphatók, mert egytől egyig elfogytak.
 

Korábbi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) - 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos - 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) - 2016.
  • Csapody Balázs - 2017.
  • Rosenstein Tibor - 2018.
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás - 2019.
  • dr. Csizmadia László és Molnár Attila - 2020.
  • Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
 
Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk