hirdetés
hirdetés

Októbertől csak az NTAK-ban regisztrált szálláshelyek hirdethetnek online

2020. október 1-jétől minden szálláshelynek, amelyet online közvetítő oldalon hirdetnek, kötelezően fel kell tüntetni a hirdetésen az NTAK regisztrációs számát és típusát.

hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2019-ben hozta létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot (NTAK). A rendszer kötelezővé teszi minden szálláshely számára a szálláshelykezelő szoftver használatát. Mára mintegy 40.000 szolgáltató használ szoftvert. Ezzel együtt azonban még mindig sok szálláshely működik a szürke zónában - emeli ki tájékoztatásában az MTÜ.

A Kormány és a szakma közötti egyeztetés és együttműködési megállapodás eredményeként született meg az a döntés, amelynek értelmében 2020. október 1-jétől kizárólag úgy hirdethető egy szálláshely bármely online szállásközvetítő felületen, ha feltüntetik annak NTAK regisztrációs számát és típusát.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség honlapja
Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség honlapja

A változásról a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályba lépő módosítása rendelkezik az alábbiak szerint: „(4) A szálláshely-közvetítői tevékenység útján kínált szálláshely-szolgáltatás esetén a szálláshely-szolgáltató köteles feltüntetni a fogyasztó számára azonosításra alkalmas és látható módon a szálláshelyre vonatkozó, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számot, valamint a 12. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásban rögzítetteknek megfelelően a szálláshely típusát.”

A hirdetésekben közölt regisztrációs szám viszonyítási pontként szolgál majd a kereskedelmi hatóságok (helyi önkormányzatok) számára is, hiszen a célzott ellenőrzések hatékonysága növelhető, ha egy hirdetésben nem szerepel az NTAK regisztrációs szám.

Az MTÜ tájékoztatójában hangsúlyozza, hogy folyamatban vannak azok a fejlesztések, amelyek eredményeként folyamatosan ellehetetlenül az NTAK regisztrációs számmal nem rendelkező szálláshelyek megjelenítése az online szálláshelyközvetítő felületeken.

Azt is leszögezi a közlemény, hogy a jövőben egyre szigorúbb szankciókra számíthatnak azok, akik piaci magatartásukkal jelentős gazdasági és társadalmi kárt okozva rontják az ország belföldi és külföldi megítélését. Ennek egyik első lépcsője a 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet módosításával 2020. október 1-jétől életbe lépő szigorítás.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai