Önálló soron, de kissé még a háttérben

A Belgium flamand régiójának turizmusáért felelős marketingszervezet, a Toerisme Vlaanderen idén immár másodszor rendezett beutaztató vásárt. Küldőpiacaik rangsorában az egykori keleti blokk országai az utolsók között lehetnek, mivel az onnan meghívott vásárlók idén is érezhetően kevesebb odafigyelésben részesültek, mint nyugateurópai kollégáik.

'

A magyar utazási irodás talán hajlamos szemet hunyni a negatív megkülönböztetés felett, ha az abban nyilvánul meg, hogy egy külföldi turisztikai vásár résztvevőjeként az amerikai, japán vagy éppen skandináv utazási szakemberekkel ellentétben ő transzfer helyett térképet meg metrójegyet kap, szállodai szoba gyanánt pedig egy dohányfüstös kabint. Vigasztalásul arra gondolhat, hogy költségeit legalább a meghívói állják, így nagy illetlenség volna úgy viselkedni, mint egy kákán is csomót kereső utas. Ennek ellenére joggal nyugtalaníthatja az a kérdés, hogy ha az utaztatók megnyerésére szervezett rendezvényen ennyire figyelnek oda a magyar – és a hasonszőrű cseh, szlovák, lengyel – kollégákra, mennyire erőltetik meg magukat azok utasaiért?

A kiállítást szervező Toerisme Vlaanderen a leírtak ellenére azt hangoztatja marketingtervében, hogy ígéretes piacként tekint a kelet- közép-európai államokra. Érthető módon, hiszen míg országuk legfontosabb küldőpiacai közül Németországból, Nagy-Britanniából és Hollandiából az utóbbi években visszaesést tapasztalnak, szűkebb régiónkat dinamikus fejlődés jellemzi. A flamand marketingszervezet által közzétett statisztikákban a magyar utasforgalom hazánk uniós csatlakozásával érdemelte ki az önálló adatsorként való megjelenést. Előtte az egyéb kategóriában szerepeltünk. Bázisszámaink még alacsonyak, de fejlődési ütemünkkel jócskán megelőzzük például Lengyelországot és Csehországot. 2000 és 2004 között 7,7 százalékkal nőtt a magyar turistaérkezések száma egész Belgiumban, 6,5 százalékkal pedig az ország flamand nyelvű területén. Kisebb ütemben bővült viszont a magyar vendégéjszakák száma Flandriában. A hazai utazásszervezők és az egyéni utasok inkább az olcsóbb brüsszeli, illetve a benelux körutazásokban szereplő holland és luxemburgi szálláshelyeket részesítették előnyben. 2004-ben 24 000 magyar látogatott Belgiumba, akik 50 000 vendégéjszakát töltöttek el túlnyomórészt szállodákban. Honfitársainknak több mint a fele fordult meg Brüsszelben, egyharmaduk kereste fel a flamand területet, és mindössze 2000-en voltak a francia nyelvű vallon régióban. A Belgiumba érkező magyar utasok 75 százaléka volt kíváncsi a flamand történelmi városokra (Gent, Brugge, Antwerpen, Mechelen, Leuven), ami azt is tükrözi, hogy hazánkból nemcsak az Európai Unióhoz kapcsolódó hivatásturizmus résztvevői, hanem a szabadidős turisták is nagy számban érkeznek.

Festményekkel hódítanak

Magyarország mellett még sok más küldőország számára is Brüsszelé a vezető szerep Belgium beutaztató turizmusában, az idei Flanders Travel Fórumon mégsem képviseltette magát a Brüsszeli Turisztikai Hivatal, amelynek standját sokan látogatták a tavalyi eseményen. A 120 flamand kiállító sorai között túlnyomó többségben a magas kategóriájú szálláshelyek, számos múzeum és témapark, néhány étterem, turisztikai hivatal, illetve közlekedési vállalatok szerepeltek. A beutaztató irodák közül mindössze hatan állítottak ki. A vásár középpontjában idén a 15–21. századi flamand festészet alkotásait felölelő Flamand Művészeti Gyűjtemény állt, amelynek kincsei három városban, Antwerpenben, Brugges-ben és Gentben láthatók. A három város múzeumai között példaértékű marketingegyüttműködés valósult meg, amelynek részeként tavaly óta, egy belépőjeggyel mindhárom tárlat megtekinthető.

Leszavazták a Parlamentet

A belga fővárosban februári látogatásunkat megelőzően nyitották meg a hároméves felújítás után ismét régi fényében pompázó Atomiumot. Belgium acéliparának jelentőségét igyekezett demonstrálni, amikor az 1958-as világkiállításra méretarányosan megmintázta a vasmolekulát 165 milliárdszoros nagyításban. Néhány éve, ahogyan egykor a párizsi világkiállítás legnagyobb attrakcióját, az Eiffelt-toronyt is le akarták bontani, az Atomiummal kapcsolatban is születtek hasonló tervek. Végül azonban a 28 millió euró értékű felújítás mellett döntött a belga királyság. Mára nemcsak kívülről, hanem belülről is megújult az óriási, 100 méter magas vaskristály, amelynek egyik gömbjében gyerekszállót alakítottak ki. Az Atomium tövében terül el az uniós tagállamok nevezetességeinek kicsinyített másait felvonultató Mini-Európa, amely hamarosan magyar darabbal is büszkélkedhet. Az EU hathektáros témaparkjában a kezdeti elképzelések szerint az Országházat építették volna fel. A magyar állam azonban, amely az unióval közösen fele részben viseli a költségeket, sokallta a ráeső 25 ezer eurót, így a Parlament helyett egy kevésbé részletgazdag, olcsóbban miniatürizálható épületet keresett. Egyelőre még nem dőlt el, hogy a budai vár vagy a pannonhalmi apátság képviseli elsőként hazánkat az uniós Lilliputban. Januárban a belga főváros turisztikai infrastruktúrája egy régóta várt luxuskaszinóval, a Grand Casino Brusselsszel bővült.

Kampány bőrfotellal

Az Észak Velencéjeként emlegetett Brugge szépsége még a világlátott utazási szakemberek számára is meglepetésként szolgál. Történelmi belvárosa 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, romantikus, középkori falaival a kanyargós csatornákon tett csónakkirándulás során érdemes megismerkedni. Brugge komoly tradíciókkal bír a csokoládé készítésben. Április 28. és május 1-je között hagyományteremtő céllal csokoládéfesztivált rendez. A város másik emblematikus árucikke a csipke, amelyhez turisztikai programok is kapcsolódnak: kiscsoportos foglalkozások keretében hagyományos bruggei környezetben csipkeverésből vehetnek leckét az érdeklődők. A Brugges-iéhez hasonló városképpel rendelkező Gentet elsősorban kulturális vonzerőként, kedvelt fesztivál- és rendezvényhelyszínként igyekszik pozícionálni a helyi turisztikai marketingszervezet. A várost 2005-ben a legpezsgőbb településsé választották Belgiumban. A genti turizmusvezetés az elismerő címre alapozza 2006-os kampányát is. Egy az ülőkéjén több tucat szöggel kivert, piros bőrfotelt ábrázoló új logójuk is azt sugallja, hogy a városban nem lehet egy helyben ülni.

A Toerisme Vlaanderen nem tervezi, hogy belátható időn belül promóciós irodát nyitna Budapesten. Addig is az SN Brussels belga légitársaság tesz a legtöbbet Belgium, illetve Flandria magyarországi népszerűségének emeléséért. A Budapest és Brüsszel között közlekedő menetrend szerinti járataikon 2005-ben közel 43 ezren utaztak, ami 13 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy utasaiknak csak egy része magyar, és sok a Brüsszelben átszálló ügyfelük is. A trendek viszont azt mutatják, hogy az utaslétszámmal párhuzamosan a magyar vendégéjszakák száma is bővül a belga királyságban.

Hasznos honlapok

Magyar vendégéjszakák Belgiumban (2000–2004)
             Változás 2000/2004 (%)  Változás 2003/2004 (%)
Belgium   39 596  37 579  35 757  43 936  50 402   6,2%  14,7%
Belgium flamand régiója 16 565 15 075 14 659 15 458 18 175  2,3%  17,6%
Belgium vallon régiója 4 038 3 704 3 729 3 550 4 140  0,6%  16,6%
Brüsszel régió 18 993 18 800 17 369 24 928 28 087  10,3%  12,7%

  Forrás: Nationaal Instituut voor de Statistiek       

 '

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.