hirdetés
hirdetés

Összefogás a Tisza mentén

hirdetés

Tíz, a Tisza-tótól, a Hortobágytól és Tokajtól nagyjából azonos távolságban fekvő Tisza menti település 11 éve hozta létre térségfejlesztési célból a Tiszatér Társulást (TT). A társult önkormányzatok által fizetett tagdíj adja a TT éves költségvetésének 5-10 százalékát, a konkrét projektek megvalósításához szükséges összegeket a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnöki Hivatal és a Munkaügyi Minisztérium pályázatain próbálják megszerezni. A Tiszatér Társulás saját szakmai tevékenységei (pályázatírás, szaktanácsadás, bonyolítás) révén szerzi meg az önfenntartásához szükséges anyagi alapokat. Első pillantásra merész vállalkozásnak tűnhet e térségben turizmusfejlesztésben gondolkodni, de a kisrégiónak kétségkívül vannak turisztikai adottságai

Említést érdemel például Tiszavasvári országosan is elismert jodidos- bromidos gyógyvize, a tiszadobi Andrássy-kastély és gyönyörű környezete az ökológiai szempontból európai jelentőségű Tisza-holtággal, vagy Tiszalök népszerű horgászparadicsoma.

ROP-pályázatot nyertek

Idén a TT két nagyléptékű beruházás megvalósítására pályázott sikeresen, ezek eredményeként a Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP) keretében hozzávetőleg 1 milliárd forint értékű támogatást nyertek. A fejlesztések során Tiszavasvári és Tiszalök város belterületén indulnak komplex rehabilitációs munkálatok. Az egész városrészeket érintő projektek közvetlenül is szolgálnak turisztikai szempontokat, hiszen egy vonzóbb, barátságosabb környezet fogadja majd az idelátogatókat, sokoldalúbb, és modernebb szolgáltatásokkal együtt.

Hasznosítási koncepciót készítettek a tiszadobi Andrássy-kastély számára is. Elképzelésük az, hogy a Loirementi kastélyok mintájára épült, a Tisza holtágra tekintő kastély nyitva maradjon a látogatók előtt, minél szélesebb kulturális programcsomaggal csábítsa a turistákat, a szórakozni, művelődni vágyókat.

A Tiszatér kistérségben a főként a folyóra épülő turisztikai programok (horgászat, kerékpározás) érdekében a Magyar Turizmus Rt. támogatásával harmadik éve szervezik a szúnyogirtást.

A társulás a gyógyturisztikai projektek aktív résztvevője, amelynek központjában a tiszavasvári gyógyvízkincsre épülő turisztikai szolgáltatások bővítése és korszerűsítése áll. Első lépcsőként elérték a víz gyógyvízzé minősítését. Elkészült egy majdani gyógykomplexumra vonatkozó koncepció is látványtervekkel. A tiszavasvári strand meglevő épületeinek felújítása pedig már teljesített megbízásaik közé tartozik.

Komoly előrelépést várnak a szükséges építési engedélyekkel már rendelkező Tiszavasvári-Szorgalmatos- Tiszalök kerékpárút megépítésétől, amely a felsorolt turisztikai értékek, adottságok, valamint a kistérségen keresztül áthaladó EUROVELO nemzetközi kerékpárút összekapcsolását jelentené, ennek érdekében a három település már beadta közös pályázatát.

A PEA eddig „nem jött be”

A TT idén pályázott az Európai Uniós Pályázat Előkészítő Alap (PEA) programra is. A PEA nemzetközi és hazai szakembergárdája segítségével szándékoznak további pályázatot benyújtani a ROP „Turisztikai vonzerők fejlesztése” elnevezésű programra. A pályázaton Tiszalök, Tiszadob és Tiszadada települések vesznek részt. Elsődleges célként a Tiszatér kistérség ökoturisztikai kínálatának fejlesztését tűzték ki. Az elképzelések közé tartozik a tiszadobi holtág komplett turisztikai célú fejlesztése, a sétálóutak, kerékpárutak kiépítése, egy ökoturisztikai fogadóbázis kialakítása a kapcsolódó pihenőhelyek térbútoraival együtt. A fejlesztés része a holtág partrendezése és horgászhelyek (stégek) kiépítése. A másik két településen (Tiszalök és Tiszadada) a fejlesztések korlátozottabb mértékben, de szintén a turisztikai vonzerő növelését szolgálják csónakkikötők, horgászstégek, pihenőhelyek kiépítésével. A PEA keretében tervezett projektek összköltségvetése 600 millió forint, amelynek nagy része uniós pályázati forrás.

A projektben a TT és a települések első számú partnere a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, smelynek szakemberei ügyelnek arra, hogy a tervezett beruházás minél kisebb beavatkozást, kárt okozzon a természetes ökológiai folyamatokban és magában a természetben.

A helyi szakemberek szomorú tapasztalata azonban az, hogy a PEA nem gyorsította meg a munka menetét, még mindig a külső szakértői szerződéskötés fázisánál tartanak, el sem indulhatott a tervezési folyamat. A legoptimálisabb szakértői ütemterv szerint még legalább egy évig tart, mire a tervezetet benyújthatják a Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatalhoz. Attól tartanak, hogy a hároméves keret elfogy, mire a PEA pályázata elkészül. Az sem lelkesítő, hogy a PEA rendszerében a jól megfizetett külső, szerződött szakértők a TT szakembereinek nélkülözhetetlen helyismeretére és munkájára támaszkodnak, ám a helyiek munkájának díjazására nem jut a támogatásból.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai