hirdetés
hirdetés

Összefogás a Vásárhelyi-pusztáért

November 9-én a Kardoskúti Pusztaközpontban tartotta alapító közgyűlését a Vásárhelyi Pusztáért Egyesület. A szervezet fő célja a térség természeti, történelmi, kulturális és turisztikai értékeinek megőrzése.

hirdetés

Az egyesület a két évvel ezelőtt létrehozott Vásárhelyi Pusztáért Szövetség tevékenységét hivatott folytatni más jogi formában és kibővült tagsággal. Az alapítók között vannak a 23 ezer hektáros Vásárhelyi-puszta területén fekvő települések - Orosháza, Hódmezővásárhely, Székkutas, Békéssámson, Nagymágocs, Pusztaföldvár, Kardoskút, Árpádhalom, Derekegyház – önkormányzatai, továbbá az Olvasókörök Országos Szövetsége, a Nagy Gyula Területi Múzeum és a Herbária Zrt. Pártoló tagként csatlakozott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Az alakuló közgyűlésen megválasztották az elnökséget és a felügyelő bizottságot, egyéves időtartamra. Elnökké Almási Istvánt, Hódmezővásárhely polgármesterét választották. Az elnökség tagjai: Bojtor István (Orosháza alpolgármestere), Lengyel György (Kardoskút polgármestere), Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke, Czirbus Zoltán, a Herbária Zrt. vezérigazgatója. Tiszteletbeli elnökségi taggá választották Szenti Tibor néprajzkutatót.

Az egyesület célja a Vásárhelyi-puszta értékeinek feltárása, az ehhez kapcsolódó védett és fokozottan védett természeti értékek megtartása, fejlesztése és fenntarthatóvá tétele. Az ehhez szükséges pályázatokat közösen kívánják benyújtani. Szintén a célok között szerepel a „Vásárhelyi Puszta” védjegy megalkotása, valamint a középkori csomorkányi romtemplom, mint kegyeleti hely bevonása, megőrzése vallási turizmus céljára.

(forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai