hirdetés

Öt százalékos szállásáfát és kötelező szervízdíjat kér az MSZÉSZ alelnöke

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke egy szakmai konferencián az egységes, öt százalékos áfakulcs és a kötelező szervízdíj bevezetését kérte a kormányzattól. 

hirdetés

- A turizmus és a vendéglátás a magyar gazdaság húzóágazata lett, ami az idegenforgalomban dolgozók áldozatos munkájának eredménye - mondta Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott egy szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Nyitrai Zsolt a Turisztikai pályázati források és lehetőségek című Turizmus és Profit 2017 konferencia megnyitójában kiemelte: az ágazat jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. A turizmus mára már több mint 350 ezer embernek ad munkát, és a szektorban 45 ezer kis- és középvállalkozás működik - hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a külföldiek körében egyre nagyobb az érdeklődés és a bizalom az ország iránt, Budapest és Magyarország biztonságos úti cél. A kormány adócsökkentéssel is segíti az ágazatot, a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése az ágazat élénkítését is szolgálja - tette hozzá.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke elmondta: az ENSZ turisztikai világszervezete Európára 4-4,5 százalékos, míg a régióra 5 százalék feletti növekedést vár középtávon. Budapest Prágához és Bécshez is közelebb került az elmúlt időszakban, az átlagárak javultak, de még komoly tartaléka van a magyar fővárosnak, ahol jelenleg számos fejlesztés zajlik, így a következő egy-két évben a szobakapacitás 10-15 százalékkal nőhet - ismertette.

Az alelnök beszélt arról is, hogy a turizmus a GDP 10 százalékát adja és a kormány ezt az arányt 13 százalékra szeretné növelni. Hozzátette: ehhez az ágazatban működő vállalkozások működési feltételeinek javítása kell, és a szabályozási környezetet is hosszú távon kiszámíthatóvá kell tenni.

A jövedelmezőség növelése ugyancsak fontos, amit a költségek és a munkabérek növekedése befolyásol. A munkaerőhiányon enyhítene a külföldön dolgozók hazavonzása, de sok dolgozót a kereskedelem is elszívott a szektorból. Jelenleg hiány van pincérből, szakácsból, recepciósból, és menedzser szinten is hiányoznak dolgozók a turizmusból - mondta.

Flesch Tamás elengedhetetlennek nevezte a szobakiadás és a vendéglátás áfájának csökkentését. A szövetség ezért azzal a javaslattal fordul a kormányhoz, hogy az áfa egységesen 5 százalék legyen, ami béremelésre is lehetőséget adna. Ezért cserébe vállalnák az ágazati nettó bér jelentős emelését. Ugyancsak javasolják kötelező szervizdíj bevezetését januártól minden vendéglátóipari egységre, ennek mértéke 8-15 százalék között lenne. Ez szintén béremelési lehetőséget adna, és az ágazat elindulna fehéredés irányába - mondta.

Közlése szerint a szálláshelyek fejlesztési pályázatairól jelenleg tárgyalnak a turisztikai ügynökséggel, ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kedvezményes hitel lesz. A következő hetekben írhatják alá a szerződést arról, hogy az MSZÉSZ közreműködhet a pályázatok elbírálásában.

A konferencián díjazták a 2016-os év legjobb turisztikai szolgáltatóit. Az év üzleti szállodája 2016-ban az ötcsillagos The Ritz-Carlton Budapest lett, Az év wellness szállodája a négycsillagos Avalon Resort & Spa Miskolc, Az év konferencia szállodája a négycsillag superior kategóriájú Continental Hotel Budapest lett. Az év városi szállodája a négycsillagos Hotel Moments Budapest, Az év új családbarát szállodája a Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont Noszvaj, Az év családbarát szállodája a négycsillagos Kolping Hotel Alsópáhok, Az év szállodaüzemeltetője elismerést pedig a Service4You Hotel Management kapta. Díjat kapott még többek között a legjobb légitársaság, utazási iroda és autókölcsönző is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk