Padlógázra satufék

Tavasszal már sejteni lehetett, hogy a nyári szezonban túlkínálat jellemzi majd a charteres kiutazások piacát. A tour operátorok félelmei beigazolódtak, rengeteget kellett a nyáron akciózniuk. Tanulva a történtekből, illetve tartva a kereslet visszaesésétől, a chartereztetők a tavaly téli kapacitásoknak mindössze kétharmadával vágnak neki a hamarosan induló új szezonnak. A tervezett utasszám csökken ugyan, de több új egzotikus úti cél is megjelenik a charterkínálatban: Mexikó, Namíbia, a Zöldfoki-szigetek, és a két év szünet után visszatérő dél-afrikai Durban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

A kiutaztatók nagy része arról számolt be lapunknak, hogy az éles nyári verseny miatt árengedményekre kényszerültek – volt, aki augusztus végén nettó árakon értékesítette útjait –, ezért bár sokuknál emelkedett az utasszám, az árréstömegek a tavalyi szinten maradtak. Mindehhez a forint gyengülése és a költségek emelkedése is hozzájárult. A következő egy-két hónapban nehéz időszak köszönthet azokra az utazásszervezőkre, akik a részvételi díjak jelentős részét még csak most fizetik ki a külföldi szolgáltatóknak és légitársaságoknak, mivel a szezon eleje óta előnytelenül alakult a forint árfolyama. Az utószezoni és tél eleji, csökkenő bevételekkel és sok kifizetéssel terhes, cash flow-igényes időszakot az idén még nehezebbé teheti a vállalkozások számára, hogy a nemzetközi szakértők leminősítették országunk hitelképességét, így a forint árfolyama várhatóan tovább zuhan.

Mindenesetre a legtöbb tour operátor a döcögősen induló előszezon és a „szétakciózott” főszezon után sikeres utószezonban reménykedik. A szeptember végén kialakult belpolitikai helyzet azonban nemcsak az októberi foglalásokat, hanem a novembertől induló „telelő járatok” sikerét is alááshatja.

Óvatos duhajok

A vigasz talán az, hogy alacsonyabbról kisebbet lehet esni. A túraszervezők a nyári túlkínálatból okulva és a megszorító intézkedéseket ígérő reformcsomag hírére ugyanis úgy döntöttek, hogy jóval kisebb kapacitásokat kötnek le a télre, mint tavaly. „Az óvatos tervezést a dekonjunktúrától való félelem mellett leginkább az a közös kiutaztatói szándék vezérli, hogy újra egyensúlyba kerüljön a kereslet és a kínálat, és ezáltal visszaszoruljon a folyamatos árengedményeket követelő fogyasztói magatartás” – mondta el lapunknak Boros József, a Tensi Holiday ügyvezető igazgatója. A racionalizálásnak az is az oka, hogy a lízingdíjak és az üzemanyagárak emelkedésével csaknem duplájára nőttek a charterbérlés költségei tavaly tél óta. Mindezek miatt míg nyáron 30 százalékkal emelték a tour operátorok charteres kontingenseiket, télre 25-35, egyes becslések szerint 40 százalékkal is csökkentik azokat a tavaly télihez képest. A mérséklésben közrejátszik az is, hogy a menetrend szerinti üzletágra koncentráló Malév kevesebb nagy hatótávolságú, illetve nagy kapacitású gépet tud rendelkezésre bocsátani. Míg tavaly télen két hosszú távú, leszállás nélküli távot vállalt széles törzsű, 200 férőhelyes géppel, Kubába és a Maldív-szigetekre, az idén már csak egyet repül: utazásszervezői igények alapján a charterújdonságnak számító Mexikót. A több iroda által bérelt, hagyományosnak számító Maldív-szigeteki charterláncnak már csak egy kisebb, 114 férőhelyes B 738-as gép jutott. Ez a típus közlekedik minden egyéb, a Malév által biztosított charterútvonalon.

A növekvő népszerűségnek örvendő Mexikó a 2003-ban debütáló kubai charterláncot szorította ki. A trendek gyorsabban változnak, mint gondoltuk, hiszen 2004-ben kiutaztatói vélemények alapján még azt írtuk, hogy a két charterlánccal programozott Kuba tartós sikerre számíthat a hazai téli egzotikumok piacán. A szocialista szigetország végül mégis hasonló sorsra jutott, mint a budapesti indulású charterek piacáról egy-két szezon alatt kikopó Dominika, Seychelles-szigetek, Srí Lanka, vagy az eleve résterméknek számító Goa. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy Kuba nem népszerű, csupán azt, hogy ha választani kell, Mexikó újdonságánál fogva nagyobb eséllyel tarolhat az idén. Kubát továbbra is számos tour operátor kínálja menetrendszerinti járatokkal, európai átszállással a tavalyihoz hasonló árakkal.

Fókuszban Fekete-Afrika

Többéves szünet után visszatért viszont a téli charterkínálatba a korábban a Safari és az OTP Travel által programozott dél-afrikai Durban, ezúttal a Neckermann szervezésében. A piacvezető túraszervező ezen a charterláncán egy abszolút újdonsággal, a délnyugatafrikai Namíbiával is előrukkolt. Kenya– Zanzibár charterláncuk az idén is lesz, akárcsak Mauritius és egy-egy Kanári- szigeteki lánc: Gran Canaria és Tenerife. Némi változást jelent, hogy Madeirát ebben a szezonban nem charter-, hanem menetrend szerinti járatokkal kínálja a Neckermann. A cég az egyiptomi üdülések piacán is racionalizált. Megszüntette hurghadai járatát, és más chartergazdák gépein vásárol block seateket egyiptomi programjaihoz.

Az OTP Traveltől megszokott Sharm el Sheik-i és a Best Reisen hurghadai chartere változatlan formában közlekedik, a Kartago Tours viszont összevonja Sharm el Sheik-i és hurghadai bérelt járatait. A Kartago Tunéziába ebben az évben is három charterláncot indít, kettőt Monastírba és egyet Djerbára. Az utóbbit egyik legfőbb versenytársával, a Best Reisennel közösen üzemelteti, amely a télen először chartereztet Djerbára is Monastír mellett. Több iroda, köztük a Neckermann és a Magyar TUI, eddig a Tunisair menetrend szerinti járataival programozta a hideg hónapokban Tunéziát. A tunéziai légitársaság azonban ezen a télen gazdasági megfontolásból nem repül Budapestre. A Neckermann így nem, a Magyar TUI pedig csak bécsi indulással kínál üdüléseket az észak-afrikai országba.

Thaiföld: két charterrel kevesebb

A téli piaci tortából legnagyobb szeletet kihasító Thaiföldre is csökkennek a kapacitások. Nem közlekedik például az idén a Best Reisen chartere. A társaság évek óta bérelte a Malévtől a Dubait is érintő egyik bangkoki láncot, amelyen viszonteladóinak, illetve más tour operátoroknak értékesítette tovább a helyeket. „Olyan magasra szökött a charterbérlés önköltsége, hogy már nem érte meg vállalni a befektetéssel járó kockázatot, hiszen alig valamivel lett volna olcsóbb a charteres utazás, mint a menetrend szerinti, az utóbbi viszont sokkal jobb szolgáltatásokat kínál” – tudtuk meg Zám Tibor irodavezetőtől. Hozzátette, hogy a tavalyival megegyező kapacitást kínál viszonteladóiknak a Malév menetrend szerinti bangkoki charterein, és Dubait továbbra is programozza olcsóbb, menetrend szerinti járatokkal. A Best chartere mellett ugyanebből az okból kiesett a másik, hagyományosan több iroda (Neckermann, Tensi Tours, Best Reisen, Chemol Travel, Malév Air Tours) által bérelt thaiföldi Malév-charterlánc is. Az érintett utaztatók a magyar nemzeti légitársaság három thaiföldi menetrend szerinti járatán vásárolnak garantált helyeket. A Kartago Tours drágának tartja a repülőjegyárakat, és az idén egyáltalán nem kínál üdüléseket Thaiföldre.

Az Aeroviva viszont kitart Thaiföld mellett: az idén is két láncot indít Dubai–Bangkok– Phuket és Dubai–Bangkok útvonalakon. A közepes hatósugarú géppel bonyolított, ezért útközben több helyen is leszálló charterláncairól ismert cég tavalyi Tanzánia–Mauritius útvonala az idén Kenyával és Egyiptommal bővül, és indul még egy láncuk a Tanzánia–Kenya útvonalon. A tavalyi év újdonságának szánt Rio de Janeirói charterének bennragadásából okulva, az idén menetrend szerinti járatokkal programozza a híres brazil üdülőhelyet az Aeroviva. Brazíliában a magyar nyaralók számára már jól bejáratott úti célnak számít Fortaleza, ahová az idén is a Kartago Tours indít Budapestről charterjáratokat 11-12 napos rotációban. Dubait most először önálló charterdesztinációként programozzák. A társaság számára a Travel Service prágai irodája biztosít gépeket, ezért a járat Prágából érkezik fővárosunkba, és innen repül tovább az arab célállomásra. Visszafelé közvetlenül Budapestre repül elsőként. A Kartagónál Thaiföld kiesésével sem szűkül a kínálat, mivel helyette új, egzotikus charter úti célként jelent meg az árualapban a Kanári-szigetektől délre található egykori portugál gyarmat, a Zöldfoki-szigetek.

Összevont járatok

Az induló szezont jellemző piaci racionalizáció jele az is, hogy a megszokottnál szorosabban együttműködnek az utaztatók, és a költségek megosztása érdekében összevonják charterláncaikat. A Kanári-szigetekre a tavalyi három lánc helyett az idén csak kettő indul. Madeirára pedig, míg tavaly két lánc közlekedett a Kanári-szigetek érintésével, az idén csak egy lánc jár, összevonva az évek óta piacon lévő marokkói járattal. „Előfordulhat, hogy az összevonás miatt valamivel kevesebb helyet tudunk biztosítani Marokkóba, mint eddig, viszont jobb árréssel és nagyobb biztonsággal tudjuk értékesíteni azokat” – hangsúlyozta Skáfár Balázs, a Budavár Tours ügyvezető igazgatója, aki úgy véli, új bérlőtársa, a Madeirára utaztató ISRAM Hungary is hasonló módon profitál az együttműködésből, miután a Budavár korábbi bérlőtársa, a Best Reisen a magas repülőjegyárakra hivatkozva kiszállt a marokkói charterezésből. Úgy tűnik, a Quaestor Travel korábbi terveivel ellentétben mégis letett arról, hogy bevezesse Törökországot a téli üdülések piacán. Tavaly először decembertől márciusig főként edzőtáborozó sportolókat utaztattak charterjáratokkal Antalyába. A kezdeményezés sikeresnek tűnt, olyannyira, hogy az idei láncon már a Magyar TUI és a Best Reisen is számított a Quaestor utasai által szabadon hagyott helyekre. A közelmúltban történt terrorcselekmények miatt azonban olyan mértékben esett vissza az érdeklődés, hogy a Quaestor nem vállalta a charterindítás rizikóját.

A jordániai charterlánc, a desztinációt charterüdülésekkel egyedüliként programozó Jordan Tours hivatalból való törlésével és jogutódja, az Aquaba Tours utazásszervezői tevékenységének szünetelésével, hiányzik a palettáról az idei télen.

A budapesti charterek mellett az idén is lehet válogatni a bécsi indulású vagy európai átszállással megoldott, egzotikus úti célokba közlekedő (például Jamaica, Dominika, Kuba stb.) charterjáratokból, amelyeket elsősorban a nemzetközi cégekhez tartozó túraszervezők kínálnak. Az ad hoc bérelt járatok piacán az idén is szerepel a jellegzetes Tensi termék, a Mikulásfalvának otthont adó finn Rovaniemi, illetve az Unitravel szilveszteri járatai Mallorcára és Máltára.

A nyári charterezésben évek óta komoly szerepet vállaló debreceni repülőtér az idén sem számíthat forgalomra a télből a nyárba szervezett üdülések piacán. Mivel lapzártánkig még nem zárultak le a chartertárgyalások, előfordulhat, hogy a fent leírtakhoz képest bővül vagy szűkül a kínálat. Ebben az esetben a változásokról következő számunkban beszámolunk.

Kapcsolódó táblázat:

Budapesti indulású charterláncok és ad hoc charterek menetrendtervezete, 2006-2007, téli szezon

'


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.