Pekingi képeslap

Az élet Kínában gyorsan változik, az infrastruktúra lendületesen fejlődik, és korántsem csupán a nyári olimpiai játékok miatt. Peking rohamtempóban alakul át globális nagyvárossá, itt senki sem csodálkozik azon, ha egy korábban megszokott boltnak, piacnak néhány év után már csak a hűlt helyét találja.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idén az olimpiai játékok miatt több ezer honfitársunk indul a kínai főváros meghódítására. A sportesemények megtekintése mellett az odalátogatóknak érdemes időt szakítaniuk Peking számtalan látványosságára is. A történelmi emlékekben gazdag város legértékesebb kincsei közé tartozik az Ég temploma, a Tiltott város, a Mennyei béke tere és a Nyári Palota. Aki azonban nem csak arra kíváncsi, hol és hogyan éltek egykor a császárok és ágyasaik, az feltétlenül keressen fel egy hagyományos lakóövezetet, azaz hutongot is. Ezek a kerületek a város 100, illetve akár 300 évvel ezelőtti arcát mutatják: a szűk, girbegörbe utcák földszintes házak között kanyarognak, az otthonokat magas téglakerítés veszi körbe, az élet a falak által körbezárt udvaron zajlik. A lakás különböző helyiségei, a szobák, a konyha és a fürdőszoba az udvarról nyílik. Körülbelül ötven család háza áll nyitva Pekingben a hutongba látogatók előtt. A vendégek megihatnak egy teát a házigazdával, és végigjárhatják a ház minden zugát. A helyi utazási irodák segítségével benézhetünk egy helyi általános iskolába is, ahol elbeszélgethetünk az angolul meglepően jól beszélő, piros nyakkendős hatodikosokkal. Érdemes elmenni a város állatkertjébe is, ahol pandákkal ismerkedhetünk. A kínai éttermek is kiválóak, semmiképpen ne hagyjuk ki a híres pekingi kacsa nevű fogást.

A kínai nagy faltól a teaszertartásig

Pekingből egy-másfél órás buszozással könnyedén eljuthatunk a világörökségek között számon tartott, 6500 kilométer hosszúságú nagy fal három különböző szakaszához. A kínai fővárostól északra fekvő rész, ahol én is jártam, valóban lenyűgöző: meredek hegygerinceken kanyarog a masszívan megépített fal,tetején akár órákat gyalogolhatunk. Útközben tornyokból, védőbástyákról készíthetünk fantasztikus felvételeket. A falat elvileg épp olyan szélesre építették, hogy egy lovas katona elférjen rajta. Az épített örökség mellett a kínai kultúra egyéb sajátosságaival is érdemes összeismerkedni Pekingben. Az Ázsiában ismerősen mozgó utazó már nem lepődik meg az ingyenes turisztikai programként kínált teakóstoló, a lábmasszázzsal egybekötött hagyományos kínai orvoslási bemutató, a selyemkészítő-, fafaragó- és más hasonló műhely meglátogatását ajánló programon. Aki viszont nem vett még részt ilyenen, biztosan csodálkozni fog – és nem csupán az idegen kultúra sajátosságain. Persze a program lebonyolításában jelentős különbségek akadnak. A teakóstolók például kifejezetten ízlésesen mutatták be a teakészítés rituáléját, ismertették a különböző teafajtákat. Így legalább mindenki tudta, melyik teának milyen az íze. Ez persze azért nem indokolta az irreálisan magas bolti árakat, de hát az ingyenes kóstoló költségét ugye valahol csak meg kellett keresni. Az ingyenes lábmasszázzsal viszont már jobb egy kicsit óvatosabbnak lenni. A fadézsában felszolgált, gyógyfüvekkel ízesített lábmosás és a szakavatott személyzet által lebonyolított kezelés valóban felüdülést jelent egy aktívan eltöltött nap után, de a fehér köpenyes, tisztességben megőszült doktor bácsik megjelenése nem kis riadalmat keltett a teremben. A bácsik bizony nem voltak restek, és vérnyomást mértek, szemfenékvizsgálatot tartottak, pulzust és légzést ellenőriztek mindenkinél, akár akarta az illető, akár nem, mindenki más szeme láttára. Utána persze következett a diagnózis felállítása: nem volt olyan ember a csoportban, aki egészséges lett volna. Aki pedig beteg, annak gyógyszer kell. Hogy milyen gyógyszer? Hát éppen az ő gyógyközpontjuk speciális gyógyteakeveréke, amelyből kétheti adag 12 000 forintnak megfelelő jüanba kerül. Lehet választani: egészség vagy betegség? A selyemüzemben szépen körbevezetik az embert, megismertetik a selyemkészítés fortélyaival, és utána eldöntheti, vásárol-e vagy sem az egyértelműen túlárazott, de gyönyörű termékek közül, vagy kisétál az épületből. Ez a fajta orvosi sarokba szorítós bánásmód ellenben nem tűnik túl etikusnak, úgyhogy aki teheti, nagy ívben kerülje el. Ha pedig valaki korrekt gyógyteát akar vásárolni, menjen ki a teapiacra vagy a városszerte fellelhető megannyi teaboltba, ahol minden nyavalyára megkaphatja a legmegfelelőbb gyógyteát, a fenti ár tizedéért.

Selyempiac, shopping city

Apropó, vásárlás. Óvatosnak kell lennie a Pekingbe látogató turistának, mivel a kínaiaknak – itthonról már tudjuk – a vérükben van a kereskedés. A hagyományos piacok tucatjai mellett úton-útfélen különböző üzleteket látunk, az egykori Selyempiac helyén felépített hatemeletes bevásárlóközpontban pedig több száz kis üzlet kínál meglepően szép termékeket: bőrárut, textíliát, kabátot, ékszert, órát vagy cipőt. A bizonytalankodó érdeklődőt azonnal lerohanják a rámenős, csinos kínai áruslányok, és addig nem hagyják továbbmenni, amíg nem vesz náluk valamit. Az árak nagyon kedvezőek, a választék is óriási, így a kísértés is az. Így nem csoda, hogy az állólámpától a nádból fonott paravánig mindenféle érdekes dolgot összevásárolnak az emberek, utána meg valahogy mindezt megpróbálják feljuttatni a repülőgépre. Köszönjük a Hainan Airlines meghívását!

A Hainannal utaznak a magyar sportolók

A Hainan Airlines (HNA) Kína negyedik legnagyobb légitársasága, amely jelenleg 90 városból 500 útvonalat repül. A külföldi célállomások között már három európai város (Budapest, Brüszszel, Szentpétervár) szerepel. Június 9- től elindul a HNA első észak-amerikai nonstop járata is Seattle és Peking között – ezen az útvonalon még nem repül más légitársaság. A pekingi olimpiai játékok ideje alatt heti öt közvetlen járaton juthatnak el Budapestről a magyar sportolók és sportrajongók a kínai fővárosba a HNA-val, amely a magyar olimpiai csapat hivatalos szállítója lett. A társaság utasforgalma 2007- ben 12,8 millió fő volt, az árbevétel egymilliárd euró körül alakult. A HNA így Kína negyedik legnagyobb légitársaságává vált. Míg a téli menetrendben heti két járat közlekedik Budapestről, addig a nyári menetrendben heti négy, illetve heti öt járat üzemeltetését tervezik az olimpia ideje alatt. A Hainan Airlines a közeljövőben több kisebb légitársaság bekebelezésével nevet vált, és Grand China Air néven fog üzemelni. A következő két évben tíz A330-as, tíz Boeing 787-es és két A340-es típusú repülőgéppel gazdagodik a flotta.

Erősödő kétoldalú kapcsolatok

Az év elején Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) turisztikai szakállamtitkára fogadta a Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA), valamint a Kínai Államtanács vezetőiből álló delegációt. A küldöttség látogatásának célja a magyar turizmuspolitika, valamint a turizmussal kapcsolatos jogszabályok megismerése volt. Zhang Jianzhong, a CNTA politikai és jogi főosztályának vezetője elmondta, hogy az elmúlt időszakban dinamikusabbá vált turisztikai forgalom-növekedés szükségessé teszi Kína számára az irányítási és jogi környezet újragondolását, új eszközök kidolgozását. Hangsúlyozta: az elkövetkező időszakban Magyarország válhat az egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációvá a kínai turisták számára Kelet-Közép- Európában. Kovács Miklós ismertette a magyar–kínai turisztikai kapcsolatok legfontosabb pilléreit. A két számjegyű növekedési tendenciát tükröző turistaforgalmi adatok mellett megemlítette a kínai turistacsoportok magyarországi beutazását szabályozó ún. ADS-megállapodás gördülékeny végrehajtását. Kitért a 2007–2010-es időszak legfontosabb kínai vonatkozású eseményeire (magyar évad Kínában, magyar–kínai önkormányzati és testvérvárosi konferencia, nyári olimpiai játékok, 2010-es sanghaji világkiállítás). A kínai magyar évadhoz kapcsolódóan az ÖTM februárban rendezte meg a Magyar és Kínai Önkormányzatok partnerségi konferenciáját Budapesten, ahol a kínai gazdasági és önkormányzati szakemberek megismerkedhettek hazánk régióival, terület- és gazdaságfejlesztési lehetőségeivel, turizmusával. A konferenciára 16 tartományból mintegy 100 vezető, illetve üzletember érkezett, akikhez 14 magyar város, illetve megye csatlakozott. A kínai magyar évad 2007 szeptemberében kezdődött Pekingben. A rendezvénysorozat nyolc hónapon át zajlik kilenc olyan kínai nagyvárosban, amelyekben még nincs számottevő magyar üzleti-kulturális együttműködés.


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.