Pokorádi Sándor

Ha egyszer valaki arra kérne, soroljam fel életem legnehezebb interjúalanyait, Pokorádi Sándor, a tapolcai Hunguest Hotel Pelion igazgatója biztos dobogós helyen végezne. Ugyanis szinte harapófogóval kell belőle kihúzni minden egyes szót. Csak ül az emberrel szemben kedvesen, kicsit sejtelmes félmosollyal, és nem árul el magáról semmit sem. Két dolgot kivéve. Ez is kiderül a most következő beszélgetésből…

2ht Csupán két téma felvetésénél nyílik meg igazán. Az egyik most éppen 5 kg 8 deka, sűrű fekete a haja, naponta négyszer eszik, Aliznak hívják és ő az unoka.

–Nézze a képeket, hát nem gyönyörű?Amint vége itt Pesten ennek a hunguestes összejövetelnek, azonnal autózunk fel a nejemmel Prágába, és ott töltjük a hétvégét ezzel az imádott csöppséggel.

2ht A másik, lényegesen nagyobb „falat”, és szintén úgy beszél róla, mint a szeme fényéről: 228 szobával rendelkezik, idén július 1-jén nyílt egy négyhektáros park közepén, saját termálvízkútja van, és különleges gyógybarlangot rejt a mély. Sportpálya, fitnesz- wellness szolgáltatások köre tartozik hozzá, és Hotel Pelionnak hívják. Tulajdonképpen honnan jött ez a furcsa elnevezés?

– A fiamnak köszönhetem. Ő mondta a tanulmányai alapján, hogy van egy hegy Görögországban (ez a Pelion), amelynek barlangjában a monda szerint Aszklépiosz, a gyógyítás istene lakott. Mivel gyógybarlangunk van, gondoltam, jelzésértékű lehet ez az elnevezés.

2ht Nyáron nyitottak – hol tart most a Pelion?

– Bár Tapolcán van egy minősített gyógybarlang, eddig erről kevesen tudtak, így egyelőre nehéz elérni a gyógyvendégeket. A szállodánknak különben közvetlen összeköttetése van a barlanggal. Az eddigi, ez évi eredményeinkkel elégedett vagyok: itt tartották nálunk nyár végén az MSZP frakcióülését, egyébként pedig számos prominens politikus pihent már nálunk. Azonkívül gyógyszergyárak, iparkamarák, régiósülések és más, többnapos rendezvények zajlottak a szállodánkban – beindult tehát az élet, az incentive vendégkör már tud rólunk, ismer minket, és ami a fő, ajánlja másoknak is a helyet.

2ht És mi a helyzet a magánvendégkörrel?

– Ott még van bőven tennivaló, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. A megfelelő foglaltság kialakítása – ez a jövő zenéje. Ezért is vállaltam ezt a munkát öt évre, mert ilyen kihívást, ekkora feladatot, az ismeretlenségből a keresett szállodák körébe való átjutáshoz idő kell. Be kell vezetni az intézményt mind idehaza, mind külföldön – ez az, ami a legjobban izgat. Csodálatos feladat, mert a szállodának minden feltétele megvan ahhoz, hogy a vállalt munka sikerrel járjon. Roppant biztató előjel, hogy a karácsonyi kampányunknak köszönhetően 30-40 százalék körüli a legszebb családi ünnepekre a foglaltságunk, szilveszterre pedig gyakorlatilag telt házat várunk.

2ht Úgy tudom sok ismert személyiség megfordul önöknél. Vágó István álítólag olyan jól érezte magát, hogy úton-útfélen ajánlja barátainak majd a helyet.

–Így is történt, ismert médiaszemélyiségek jelezték, hogy nálunk töltik az év utolsó napjait. Ami természetesen jót tesz a hotel hírnevének és a hozzánk érkező vendégek körében is nyilván tetszést arat.

2ht Van az önök szállodájában még valami, ami az olyan édesszájúaknak, mint például én, nagy vonzerőt jelenthet: az észbontóan finom cukrászati sütemények. Valaki a konyhán ördögi ügyességgel bánik a cukorral, a tésztákkal, a belevaló krémekkel.

– A volt Fórum Hotel Bécsi Kávéházának mestercukrászát, Aczél Bélát sikerült elhívnom hozzánk, és azért is nagyon boldog vagyok, hogy a konyhafőnökünk szintén elismert szakember.

2ht Ön karácsonykor, szilveszterkor a szállodájában lesz? Vagy netán az imádott unokával tölti az ünnepeket?

– Az év 365 napjából egyet soha nem töltök a munkahelyemen, ez a Szenteste napja. Ez most is így lesz. Sajnos, Prágába nem jutunk el a nejemmel, csak Pestig, így ott tartjuk idén a karácsonyt. A szilveszter azonban természetesen ismét Tapolcán talál.

2ht Utolsó kérdés: mit vár a következő, rohamosan közelgő esztendőtől? –

Ötven százalékos töltöttséget vállaltam - szerintem ezt tartani is tudom. A foglaltsági előrejelzéseink nagyon biztatóak, és ami szintén fontos, a nálunk járt vendégek visszajelzései is. A magyar vendégkör mellett, remélem, jövőre több osztrák, német és más országból érkező gyógyturistában reménykedünk. A hotel készen áll – a többi már csak rajtunk múlik.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.