Profi gasztrosuli indul Budapesten

Michelin-csillagos éttermek szakácsai, az ország egyik legkeresettebb gasztrofotósa és nemzetközi, nívós vendéglátóhelyeken tapasztalatot szerzett szakemberek is tanítanak Magyarország legújabb kulináris művészeti iskolájában. A Culinary Institute of Europe szeptember 15-én mutatkozott be a Taste Loffice-ban, és hamarosan elindítja első szemeszterét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miben más ez az iskola, mint a többi?

Az alapítók szerint a magas szintű kulináris tudáshoz nemcsak az alaptechnikák és az alapanyagok, hanem az alaplevek, a szószok vagy a gyógynövények ismerete is szükséges, sőt az is, hogy tökéletes, logikusan szerkesztett, profi recepteket írjunk. Magyarország legújabb kulináris művészeti iskolája, a Culinary Institute of Europe ilyen korszerű, naprakész és nemzetközi színvonalú gasztronómiai tudást kínál a hallgatóinak.

Az oktatás már eleve két szemeszteres és nagyon alapos elméleti és gyakorlati tudást is nyújt, méghozzá olyan elismert, világot járt szakemberek oktatnak, akik jelenleg is elismert éttermekben és szállodákban dolgoznak.

"Itt nem 35 évvel ezelőtt készült elavult könyvekből szedjük az ismereteket, hanem a mai modern gasztronómiát tanítjuk méghozzá profi csapattal !" válaszolt szerkesztőségünk kérdésére Béky Endre a Culinary Institute of Europe (CIE) alapítója, tanácsadója. 

Amikor egy álom valóra válik

Maki Stevenson séf, a már sok éve sikeres Makifood főzőiskola alapítója kifejtette, hogy már 8-10 éve megszületett egy ilyen profi főzőiskola ötlete és most jutottak el odáig, hogy ez igazi iskolaként működhessen. Maki egy olyan intézményt álmodott meg, ahol a diákok egy év alatt, mintegy 200 órában, magas minőségű és ízléses ételek elkészítését és tálalását tanulják meg valós éttermi konyhai környezetben. Tudásukat gasztromarketing ismeretekkel egészíthetik ki, és képessé válnak saját vállalkozásuk beindítására is. A képzés 40 fővel indul, és már hónapokkal ezelőtt betelt a létszám.

Kik jelentkeznek a képzésre?

A társaság nagyon vegyes. A képzés mindenkinek szól. A jelentkezők között bankár, közgazdász, pályát váltó informatikus és a szakácshivatásra készülő fiatal is van, és több olyan hallgató vesz részt az oktatásban, akik már a gasztronómia területén, a szakmában dolgoznak. Szakmán kívüliek is jelentkeznek szép számmal, például olyan háziasszonyok, akik egyszerűen csak szeretnék profi módon űzni a főzés tudományát.

A Culinary Intitute of Europe nem szakácsképzés, mindenki előtt nyitott” - mondja Maki Stevenson.

A főzés mindenkinek fontos

“A főzés olyan alaptudás, mint az úszás vagy a kerékpározás, mindenkinek fontos, és az élete múlhat ezen. Az itt megszerezhető tudás a hétköznapokban és professzionális környezetben egyaránt használható”.

Barhó Szabolcs, a Michelin-csillagos budapesti Borkonyha étterem szakácsa szerint a képzés nagy előnye, hogy jelenleg is konyhákon dolgozó, aktív emberek oktatnak, akik a legújabb trendekkel is tisztában vannak. “Amit a Borkonyhában alkalmazunk, azt másnap meg tudom mutatni a hallgatóknak, és ezek között Michelin-csillagos konyhai praktikák is vannak” - mondja.

Életszerű ismeretek

Itt a diákok nem csupán a főzés elméleti hátterével és egyes elkészítési technológiákkal ismerkedhetnek, de például külön tantárgyként tanulják a halak elkészítésének elméletét és gyakorlatát is, mely a mai oktatásban nagyon kis szerepet kap.

Olyan kuriózumok is a képzés részét képezik, mint a fűszernövények ismerete és használata, kiemelten azok élettani hatásait, az ételallergiák, a bio élelmiszerek és a termelői piac alapos ismerete. Ezen kívül olyan életszerű tapasztalatokra is szert tehetnek az iskola tanulói, hogy hogyan kell egy sikeres gasztrovállalkozást működtetni.

Az alapanyagok és a fenntarthatóság jegyében

“Minden az alapanyagnál kezdődik” - vallja Bertényi Gábor pszichológus, környezetgazdász, a Szimpla egyik alapítója és a Házikó társtulajdonosa, aki többek között a termelői, kisgazdaságokban készült hozzávalókról és a fenntarthatósági szempontok gyakorlati alkalmazásáról osztja meg 15 éves tapasztalatait.

“A fenntarthatóság nem költséges luxus, hanem egy szemlélet, ami a hétköznapok szintjén létezik”. Az intézmény csapatát az ország egyik legkeresettebb gasztrofotósa, Erdőháti Áron is erősíti.

“Abban nyújtok segítséget, hogy a hallgatók leendő vállalkozásuk vizuális kommunikációját a jelenkori ízlésére hangolják, és ahhoz is adok tippeket, hogyan lehet nem teljesen profi felszereléssel is színvonalas gasztroanyagot készíteni” - meséli. 

A helyszín is különleges

Az első szemeszter 2016. szeptember 28-án indul, az intézmény oktatói a képzésnek otthont adó Taste Loffice-ban mutatkoztak be ez alkalomból. A résztvevői nemcsak a Culinary Institute filozófiájából, hanem az itt készülő desszertekből is kaptak egy kis ízelítőt: Stephane Gerphagnon cukrász-oktató formabontó eclair-eket készített lazacos, pesztós-mozzarellás, mogyorókrémes és feketeribizlis variációkban.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.