Rendkívül hasznos infók, ha kávé- és kávégépvásárlás előtt állsz!

Nem tudod mi, lenne jó Neked? Hadd segítsek!

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy elindulunk a bevásárlókörútra, folyamatosan nő rajtunk a nyomás, mint a kávégépkazánban, hogy a legjobb ár-érték arányú kávét és kávégépet vegyük kicsiny konyhánkba. Szédelgünk az akcióktól, kuponoktól és a smooth jazz pláza muzsikáktól, így nem csoda, ha nehezen tudunk dönteni, mit is vásároljunk magunknak, családunknak vagy a szomszédnak cserébe azért, hogy végre ne bömböltesse a zenét az éjszaka közepén.

Kapszulás, őrölt vagy szemes… kotyogós, kapszulás, automata, karos

Ha a fenti szavakra csak kapkodod a fejed, akkor ez a cikk Neked íródott. Lássuk hát.

Nyilvánvalóan a frissen őrölt kávéból készült espresso adja a leggazdagabb ízélményt. Egy tökéletes világban persze a házi baristánk ott áll a konyhapult mellett, és csak arra vár, hogy összerittyentsen nekünk egy tökéletes cappuccinót. Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy nem egy ilyen ideális világban élünk, ahol profikkal vagyunk körbe véve, hanem gyakran magunknak kell megoldani a kávékészítéshez hasonlatos dolgokat.

Mint mindenhol, itt is az egyéni igények játsszák a főszerepet. Akik különlegesebb – ízesített, tejhabos – italra vágynak, de nem szöszmötölnek az elkészítésével, nekik a kapszulás „megnyomom-márjönisakávé” típusú gép az ideális választás. Mivel a zárt kapszulákban őrölt kávé van, ezért közelítünk a tradicionális kávé fogalmához, de még mindig nem beszélhetünk a „tökéletes espresso” minőségről.

Persze van még a felejthetetlen, a klasszikus, 70-es évekből ránk maradt kotyogós – a bikaerős kávét főző rejtélyes eszköz –, amiben ha éppen eltaláljuk a megfelelő szemcseméretű őrölt kávét, akkor csodákat lehet vele művelni (mármint önmagához képest). Ehhez viszont gondosan érdemes utánajárni, milyen őrlésfinomság dukál, hogyan tömörítsünk vagy ne tömörítsünk, és milyen hőmérsékleten készítsük el, hisz könnyen el lehet rontani a végeredményt.

A következő csoport, aki preferálja a friss őrlésű, jó minőségű kávét, de nem szeret pepecselni az elkészítéssel, neki születtek az automata kávégépek. Számtalan variációjuk létezik, kicsi vagy nagy tartályos, cappuccino fejes vagy anélküli és még sorolhatnám. A lényeg, hogy mindig bízhatunk abban, hogy stabilan hozza az elvárható minőségű italt. Itt nem kimondottan az espresso készítésén van a hangsúly, hiszen ugyanolyan szinten művelik a kávéitalok összes típusát.

Most pedig jöjjön a titok – a kávék csimborasszója!

Hiába a sok körítés, a kifogástalan espresso-élményt csakis egy jó minőségű, nagy nyomású karos géppel és egy megfelelően beállítható őrlővel tudjuk reprodukálni újra és újra. Frissen pörkölt, jó minőségű szemes kávé, megfelelő finomságú és mennyiségű őrlemény, kristálytiszta víz, karbantartott kávégép – ezek nélkül nem is érdemes álmodoznunk a tökéletes otthoni espressóról.

Természetesen mindenkinek más és más az igénye, nincsen ezzel semmi baj, és remélem, hogy a fenti sorokból körvonalazódott számodra, mi az a minőség, amivel megelégszel.

Hogyan tovább?

Azt hiszem, nem hozlak zavarba, ha azt mondom, hogy ez itt a reklám helye. Szeretnék mutatni Neked néhány általunk kedvelt kávé és kávégép típust a fent említett esetekre, hátha valamelyik elnyeri tetszésedet.

Kapszulás kávéink közül mi mást ajánlhatnék, mint a Nespresso-gép-kompatibilis Pellini kapszuláinkat, melyben ugyanaz a gondosan válogatott szemekből őrölt kávé van, mint bármelyik másik Pellini kávéban. Tehát a minőség garantált. Biztosan megtalálod a kedvedre valót, legyen az 100% arabica, arabica-robusta keverék, koffeinmentes vagy az Év Aromája 2015 díj nyertese, a Pellini TOP.

Kotyogós varázsláshoz, más néven mokka kávéfőzőhöz 3 kávétípust szedtem csokorba. Itt úgy hiszem, nem kell kávéfőzőt ajánlanom, mert mindenkinek van egy otthon!

1. Ha karakteresebb ízvilágú és intenzív aromájú keveréket keresel, akkor Pellini N.42 Tradizionalét

2. Vagy a kiegyensúlyozottabb aromajegyekkel rendelkező Pellini N.2 Vellutatót ajánlanám.

3. Ezeknél lágyabb és harmonikusabb a 100% arabica Pellini TOP TIN kávéválogatásunk, mely természetesen alacsonyabb koffeintartalommal bír, de akár kapható koffeinmentes változatban is.

Szemes nagyágyúk – vigyázat, kizárólag NEM hétköznapi kávéfogyasztóknak ajánlott bekezdés!

Automata kávégépekbe minden kétséget kizáróan a Pellini N.9 Cremoso arabica-robusta keverék való, mert a kávé csipetnyi robustatartalma több krémességet és testet ad, mint 100%-os társa. Ez azért válik előnyére, mert a kávé előkészítésének folyamatába közel sincs annyi beleszólásunk (tömörítés erőssége, nyomás mértéke és még sorolhatnám), mintha kéznél lenne a „teljes barista szett”. A Cremoso viszont szépen a kezünk alá dolgozik mindezek ellenére, és éppen ezért sokkal krémesebb és ízletesebb kávét kapunk végeredményül, mintha egy 100% arabicával próbálkoznánk.

A háztartási kategórián belül minden igényt kielégítő automata kávégépünk a Gaggia Naviglio Deluxe, ami az egyik legnagyobb múltú olasz kávégépgyártó fejlesztése (nem humbug, tényleg!). Ezzel igazi luxusban érezheted magadat, mert csupán egy gombnyomásra vagy az isteni tejhabos italodtól.

Míg a robusta krémes tulajdonságának előnyeit élvezheted az automatákban, addig mindez egy karos géppel éppen, hogy hátránnyá válik. Ugyanis a fényes és lágy krém helyett buborékos habot produkál. Így – ha a fent említett szakmai szóval élve – cremára vágysz, mindenképpen magas arabicatartalmú kávéválogatást javaslok, csak úgy, mint a prémium ízvilágú Pellini Espresso Superiore vagy az abszolút csúcskategóriás a Pellini Top.

Mivel mi személy szerint teljes mértékben a tradicionális olasz espresso rabjai vagyunk, a szintén lelkes olaszkávé-rajongóknak a gyártó méltán népszerű kultikus modelljét, a Gaggia Classic karos kávégépet és kedvenc őrlőnket, a Catler CG8030 típusú kávéőrlőt ajánljuk. Ezzel a szuper párossal mindent elérhetsz, ami csak az otthonodban megvalósítható. A házi baristát el is felejtheted!

+ 1 tipp a közelgő nyaraláshoz:

Amennyiben sokat utazol és espresso élményre vágysz, akkor a Te kedvenced lesz a Handpresso hordozható espresso kávégép, mely őrölt kávéval vagy filterpárnával (E.S.E. pod-dal) is használható.

Ha még több ihletre lenne szükséged, akkor keress bennünket bártan az info@pellinicaffe.hu e-mail címen, vagy nézz körül a webshopunkban - presszokavefozo.hu.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.