Riói kaland, és…

Bár nagy turistacsoportok nem indulnak Brazíliavárosba, az építészet iránt érdeklődőknek kötelező látnivaló lenne a kontinensnyi ország mesterséges fővárosa. Szó szerint az ország közepén, Riótól másfél órányi repülőútra, a Planalto Central fennsíkon fekszik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyáltalán nem olcsó hely: három­ágyas szobát egy háromcsilla­gos szállodában százhetvenezer forintért lehetett előre befoglalni négy éjszakára…

BRAZÍLIAVÁROS? CSAK NÉGY KERÉKEN!

Augusztusban közepén látogatunk Bra­zíliavárosba (mivel a déli féltekén járunk, ez ott épp a tél közepe), ahol épp négy hónapja nem esett az eső. A város vörös timföldre épült, a szálló por nem éppen a legkellemesebb élmény.

A Lúcio Costa tervezte város – külö­nösen Oscar Niemeyet világhírű építész szimbolikus épületei – érdekes élmény az utazónak. Nem véletlen, hogy egyetlen huszadik századi városként 1987 óta már az UNESCO világörökségi listáján is sze­repel. Azonban arra készüljünk fel, hogy az 1960-ban átadott város kigondolásakor azzal számoltak, rövidesen mindenkinek autója lesz, így a távolságok nem gyalogos turistákra vannak szabva.

REPÜLŐGÉP FORMÁJÚ VÁROSTERVEZÉS

Szerencsésre a taxi nem drága, és valóban szükség van rá még kisebb távolságok ese­tén is, mert éleveszélyes a soksávos, gya­logátkelőhely nélküli utakon átevickélni.

Napnyugta idején érdemes megláto­gatni a város legmagasabb épületét. Igaz, a 218 méter magas tévétorony tetejére nem, csak a mintegy harmadánál lévő kilátóhoz visz fel a lift, de innen is csodá­latos a kilátás. A monumentális tengely, vagyis az Eixo Monumental másik végén vagyunk, így gyönyörűen látszanak a mi­nisztériumi épületek, a legfelsőbb bíróság, a székesegyház és a nemzeti színház. A legvégén, velünk szemben pedig a Há­rom Hatalom tere, a kongresszus alsó- és felsőházi termeivel és az égbe nyúló pár­huzamos irodaházzal.

Innen jó látszik az elképzelés: a vá­ros alaprajza felülről egy repülőgépet (romantikusabb lelkűeknek madarat) formáz. A fejnél van törvényhozás, a törzsnél a minisztériumok, a szár­nyaknál pedig a lakóházak, szállodák és üzletközpontok.

MINDEN INGYEN VAN, CSAK JÖJJENEK A TURISTÁK

Brazíliaváros leginkább turistavonzó lépése az, hogy minden épület ingyen látogatható, a tévétoronyba liftezésért sem kell fizetni. Sőt, a Nemzeti Kongres­szusban ingyen képeslapokat is osztanak a nevezetes épületekről, és ha helyben megírjuk-megcímezzük, a képviselők kontójára bárhova elküldik a világba. Az angol nyelvű idegenvezetés is díjtalan, és még ők vannak megtisztelve, hogy a távoli Magyarországról is kíváncsiak vagyunk a fővárosukra. Meglepően pu­ritán különben az ország első házának berendezése – a magyar Parlament nagy­ságrendekkel reprezentatívabb. Érdekes látni, hogy a brazil látogatók mennyire meghatódnak a hely szellemétől (úristen, itt hozzák a törvényeket, motyogja maga elé egy középkorú nő), miközben én azt fi­gyelem, mennyire kopottak a szőnyegek…

FANTÁZIASZIGET-LAKÓK ÉS ARRÓL ÁLMODÓK

Bevásárlóközpontokból jól vannak el­eresztve a brazil fővárosban, de szükség is van rájuk: a városban naponta legalább másfél millió ember ingázik. Egyik végén elágazó metróvonal vagy rengeteg busz hordja be őket – a másik gyakori vád a mesterséges főváros ellen, hogy külső, úgynevezett szatellitvárosokba költöztet­ték a szegényeket. Bár a Lúcio Costa által megálmodott, hatalmas lakóegységek, vagyis szupernégyzetek jól működnek, az eredetileg tervezett városban méregdrága lakni, így kevesen engedhetik ezt meg maguknak. A városból kiszorulók ezért „ilha de fantasia”, vagyis fantáziasziget­nek hívják a számukra elérhetetlen lakó­negyedeket. Az eredeti tervekben ugyanis összesen félmillió lakóval számoltak, de a jobb megélhetés reményében az elmúlt évtizedekben annyian özönlöttek az új fővárosba, hogy a szatellitekkel együtt most már több mint két és fél millióan lakják.

A 83 DOLLÁROS SZOBAÁR A DUPLÁJA IS LEHET

Három-négy nap különben tökélete­sen elég megismerni a várost, így ide­je átruccani a régi fővárosba. Rióban mindig van valami megmagyarázha­tatlan hiányérzetem, most különösen aktuális ez, mert nemcsak a karnevál­ról maradtam le, hanem a labdarúgó-világbajnokságot is lekésem. Remélem, a 2016-os olimpia évében jobban sikerül az időzítés…

Mindenesetre a szobaárak vissza­álltak a vb előtti normális állapotokra: a világhírű strandtól néhány utcányira lévő Premier Copacabanán nyolcvan­három dollárért találok szobát egy éj­szakára. Persze a végén azért még egy húszassal magasabb a ceh a különféle adók és illetétekek miatt, és a rafinált pénzszerzési módszereknek nincs vége. Amikor használni akarom a szoba széf­jét, jelzik, hogy örömmel megmondják a kódot ötszáz forintért, és ha nem figye­lek az ingyenes Wifinél, nagyon könnyű megnyomni azt a csatlakozás gombot az automatikusan felugró ablakban, amely azt jelenti, hogy elfogadtam az ajánlatot: gyorsabb internetet biztosítanak napi ezerötszáz forint pluszpénzért cserébe.

EGÉSZ NAPOS VÁROSNÉZÉS? OKOS MEGOLDÁS

A szálloda különben nem rossz, luxuska­tegóriás lehetett valamikor a nyolcvanas években, csakhogy azóta elszállt egy ki­csit az idő a bútorok felett. A recepción engedem magam meggyőzni egy egész napos városnézésre – bár elsőnek riasz­tónak tűnik a huszonhétezer forintos díj, de később kiderül, nem jártam rosszul. Fél kilencre értem jönnek, és miután még fel­veszünk néhány perui, equadori és venéz turistát a többi szállodánál, felmegyünk a Cukorsüveg-hegyre. Az összes belépő egyébként benne van a túra díjában (csak ide hatezernél is többe kerülne a jegy), és megmutatják a gyönyörű Maracana-stadiont, a Szambadromot, és felvisznek a Jézus-szoborhoz is, a Corcovadóra.

TELEFONTÖLTŐ ITT MEG OTT

De ne ugorjunk ennyire előre: a Cukor-süveg-hegyen még arra is van gondja az egyik mobilszolgáltatónak, hogy minden létező okostelefonhoz csatlakoztatható töltőállomást szereljen fel – életmentő öt­let azoknak, akik a lélegzetelállító látvány kapcsán döbbennek rá, hogy épp lemerült a fényképezésre szánt telefonjuk (töltőket egyébként nemcsak itt, hanem a reptér­ről befuvarozó taxiban is találunk, és ez szintén értékelendő gesztus azoknak, akik a sok nyomkodással nullára merítik le a készüléket a repülőn).  

TÖKÉLETES HÚSHEGYEK BARBA-TRÜKKEL

A városnézés délután ötig tart, délben meg­tapasztalhatjuk még azt is, milyen ebédel­ni egy tipikus brazil churrascariában. Ez arról szól, hogy büféebéd stílusban meg­szedjük a tányérunkat mindenféle salátá­val, hallal és egyéb kiegészítőkkel, majd az asztalunkhoz kétpercenként jönnek a pin­cérek hatalmas nyársakkal, és ha nem tiltakozunk kézzel-lábbal, akkor levágnak egy jókora szelet húst és a tányérunkba csúsztatják. Kolbászkák, csirkehús és -szív, disznó különféle részei és természe­tesen rengeteg marhahús, a finomabbnál finomabb fajtából és tökéletesen átsütve. Itt különben az a trükk az egyébként ötezer forintba kerülő, végtelen ebédnél, hogy az ital nincs benne az árban, így azoknál kicsit megnyomják a ceruzát.

RIÓI ÉLETÉRZÉS

Estefelé kár kihagyni a strandokat, a Copacabana mellett az Ipanema nap­nyugtája is megér egy misét. Bár ilyenkor télen csak a rozmártípusúaknak ajánlott a fürdés a nagyon hullámzó és nem túl meleg vízben, a parton azonban ilyenkor is rengeteg ember sütkérezik és élvezi azt az életérzést, amelyet csak ez a város tud nyújtani a világon. Rio igazi nagy szere­lem: télen vagy nyáron, karnevál idején vagy holt szezonban is érdemes felkeresni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.