hirdetés
hirdetés

Római emlékekről Bécstől Budapestig

Bécstől, római nevén Vindobonától Budapestig az egykori római határ mentén található emlékekről készült útikalauz magyar nyelvű változatát mutatják be csütörtökön a szlovákiai Révkomáromban, a Duna Menti Múzeumban.

hirdetés

A 200 oldalas, zsebkönyvformájú kiadvány számtalan színes fotóval, helyszíni és múzeumi műtárgyfelvételekkel idézi fel a Limes menti kultúrát. A Római emlékek a Közép-Duna vidékén Vindobonától Aquincumig című kötet korábban szlovákul jelent meg, a magyar kiadást angol és német nyelvű változat követi - mondta el az MTI-nek a könyv egyik szerzője, a Komáromi Klapka György múzeum igazgatója.   

Számadó Emese tájékoztatása szerint az útikalauz olyan római emlékekkel ismerteti meg az olvasókat, amelyek eredeti lelőhelyükön látogathatók. A nagyobb egységeket összefoglaló vázlatok ábrázolják, az adott településről pedig részletes térképeket készítettek. Az ismertetőket minden szakaszról az adott helyszín kutatója írta, így a könyv összeállításában 13 magyar, 9 szlovák és 5 ausztriai szakember dolgozott együtt.   

A kötet szlovák szerkesztői azt a tudományos munkát szerették volna a nagyközönség számára élvezhető módon megjeleníteni, amelyet az osztrák, a szlovák és a magyar régészek végeztek a Közép-Dunai Limes szakasz feltárásával. A kiadvány megjelenését támogatta a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Nemzetközi Visegrádi Alap és az UNESCO.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai