Sajtmustra a Hangistállóban

A Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva Nagyegyházán, szeptember végén avatták fel a Völgy Vidék Sajtút első sajtmegállóját. Ezt az alkalmat használták ki arra is, hogy a pályázati pénzből megvalósult új sajtpince átadását is „elpróbálják” a meghívott turisztikai újságírók közreműködésével. Az igazi átadást az október 3. és 4. közötti kétnapos II. Magyar Sajtmustrára tervezik.

Ribli Ilona és Kolozsvári Mihály, az Óbarok-Nagyegyházán lévő Hangistálló alkotói az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves – most felújított – istállóépületben már másodszor adnak otthont a sajtmustrának, amely tavaly is nagy sikert aratott.

A szakújságírókat Hegedűs Imre igazgató, a Bicskei Mg. Zrt. és az Etyeki Sajtút-állomás tulajdonosa tájékoztatta a sajtkészítés szakmai kérdéseiről, majd Kovács László, a KKASE - Sajtkészítők Egyesületének elnöke a Magyar Sajtút Hálózat felépítéséről adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete (KKASE) a borutak mintájára Magyar Sajtút Hálózat kialakítására vállalkozott. A sajtutak helyi kézműves sajtkészítők együttműködésével jönnek létre, sajtállomások és sajtmegállók alkotják. A sajtállomásokon sajtkészítési bemutatókra, sajtkóstolókra, képzésekre, rendezvényekre, sajtvásárlásra van lehetőség a térség kínálatából. A sajtmegálló alkalmi sajtkínálati lehetőség, egy-egy rendezvényhez vagy eseményhez kapcsolódik. A program az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER Térségek közötti együttműködés jogcím keretében nyert támogatást, LEADER helyi akciócsoportok részvételével.

A Völgy Vidék Sajtkészítői közül hatan is beszámoltak az újságíróknak az indulásukról, hogy miért is kezdtek bele a sajtkészítésbe, majd bemutatták gazdaságukat és termékeiket.

Sajtmustra sajtversennyel

Az ősz első hétvégéjén, október 3-án sajtversenyt és szakmai konferenciát rendeznek a Hangistállóban, a felkért, független zsűri a szakmai nap folyamán a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja el a termékeket. A verseny és a mustra másnap, 4-én folytatódik, sajtvásárral és sajtünneppel, ahová a nagyközönséget várják sajtkészítési bemutatóval, vajköpüléssel, sajtkavalkáddal, színvonalas zenei programokkal. A II. Magyar Sajtmustrán az odalátogatók nemcsak vásárolhatnak a sajtokból, hanem minősíthetik is azokat – szavazhatnak a Mustra legjobb sajtjára.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.