hirdetés
hirdetés

Siófok és Balatongyörök lett a legvirágosabb

Siófok város, Balatongyörök falu kategóriában nyert a Virágos Magyarországért versenyen, így 2015-ben Európában mérettetik meg magukat.

hirdetés

A legsikeresebb európai kezdeményezés az évente megrendezett Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe), mely évtizedek óta változatlan népszerűséggel ötmillió embert mozgat meg. Magyarország a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében és támogatásával 1994 óta vesz részt a mozgalomban. Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, a turizmus is rengeteget profitál a települések szépülő arculatából, hiszen hiába a fürdő vagy a szálloda, ha kopárak és gondozatlanak az utcák és a terek. Ennél kedvesebb, közösségteremtőbb és mindenki örömére szolgáló verseny alig akad.

Évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre. Az európai versenyen eddig 7 arany-, 21 ezüst- és 10 bronzérmet nyertek a magyarok. Az idei díjátadón megtapasztalhattuk, hogy az elmúlt évek során mennyit bővült a résztvevők kategóriája, és mennyit terebélyesedett a támogatók köre. A szakmai zsűri összesen 74 települést díjazott. A miniszterelnök idén először különdíjat tűzött ki, melyet Százhalombatta és Ordas képviselője vehetett át.

Siófok és Balatongyörök tarolt

Siófok város, Balatongyörök falu kategóriában kapta a főszervezők fődíját, így jogosultak a 2015-ös európai versenyben hazánkat képviselni. Az MT Zrt a fődíjak mellett turisztikai díjakat is odaítélt Sárvár és Tivadar önkormányzatának, és elismerték Rajka, Veszprém és Budapest-Józsefváros területszépítő erőfeszítéseit is. A Hadügyminisztérium képviselője az I. világháborús emlékhelyek ápolásáért Dozmat településnek adott át különdíjat – 2014 kiemelt témája az I. világháborús emlékhelyek gondozása volt.

Siófok (Forrás: siofok.hu)
Siófok (Forrás: siofok.hu)

Nagykőrösé Magyarország legszebb főtere

A Belügyminisztérium Kozárdnak, Várdának, Bakonykútinak, Mosonmagyaróvárnak, Szentesnek és Szerencsnek ítélt díjat. Személyes elismerést kapott továbbá Gyula város főkertésze, akinek jóvoltából Gyula 2014-ben aranyérmes lett az európai versenyen. A Földművelődésügyi Minisztérium Gyöngyössolymos és Zalaegerszeg önkormányzatának munkáját ismerte el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sárospatakot, továbbá a környezettudatos oktatásért három óvoda és két iskola munkáját díjazta. A „Magyarország legszebb főtere” elismerést Nagykőrös kapta. A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díja az „Arany-Rózsa”, melyet idén Hatvan, Mohács, Balatonfüred, Hódmezővásárhely, Encs, Keszthely és Váckisújfalu képviselője vehetett át.

De a díjeső nem ért véget ezzel sem, mert a vendéglátóhelyek számára kiírt Rozmaring díj nyerteseit, továbbá Budapest főváros kerületi díjának (idén a XII. kerület) átvevőjét, valamint a különdíjas Kispest és Újpalota képviselőit is megtapsolhatta a szépszámú közönség. „Acélvirág” díjat adott át a Magyar Tájépítészek Szövetsége Békéscsaba városának, továbbá Komlóska és Székesfehérvár különdíjának átadását is megvárta a lelkes közönség. Nem hagyhatjuk ki a különféle szakmai szervezetek további díjazottjait sem (Géderlak, Balatonszárszó, Debrecen, Nagyatád, Kisbajom, Esztár, Szigetbecse, Petőmihályfalva, Szekszárd, Dombóvár, Szentbélkála, Balatonfüred és Paks), mert munkájuk által szépül az ország.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai