Sípálya komornyik és csillagtúra a téli Karintiában

Ausztria legdélebbi tartományában már havazott, javában folynak a téli előkészületek. A 2017/2018-as téli szezon újdonságairól múlt héten a Robinson étteremben sajtótájékoztatón számoltak be a karintiai turisztikai szakemberek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elke Maidic a Kärnten Werbung sajtófelelőse örömmel mesélte, hogy tavaly télen 50 ezer vendég 220 ezer vendégéjszakát töltött Karintia tartományban és idén, már nyáron is mintegy 20%-al növekedett a vendégforgalmuk.

Egyre több magyar vendég választja Ausztriát már nyári desztinációként is, a téli síszezon pedig el sem képzelhető magyar turisták nélkül. Véleménye szerint ezt annak köszönhetik, hogy manapság több attrakció együttes jelenlétére, színesebb és személyesebb élményekre vágynak a magyar utazók is, melyekre Karintiában számtalan lehetőség kínálkozik. "Kiemelten odafigyelünk a családosokra is. A téli, a gasztronómiai és a vízpartok/tavak melletti nyaralás és az aktív turizmus voltak a legfontosabb termékcsoportok eddig is, melyből az aktív turizmus még hangsúlyosabbá vált az utóbbi években. Valamennyi termékcsoport központjába azonban a családokat helyezzük, rengeteg családbarát termékkel és szolgáltatással."

A kuriózumok közül Elke Maidic kiemelte az  Alpok-Adria Túraútvonalat, melyen Ausztria legmagasabb hegyétől, a Großglocknertől a napsütötte karintiai vidéken keresztül juthatunk el egészen Triesztig, az adriai tengerig. A majd 800 km hosszú, 43 szakaszból álló útvonalon 4-6 órás, kellemes túrákat tehetünk egyik szálláshelytől a másikig anélkül, hogy autóba ülnénk.

Karintia sajtófelelőse kiemelte a ’Varázslatos pillanatok’ program debütálását is, mely 12 színvonalas programot jelent természeti élményekkel szerte Karintiában, képzett vezetők irányításával. A vezetők nem csupán a biztonságról gondoskodnak a terepen, hanem szívesen árulják el a vidék és az ott lakók különlegességeit és gondoskodnak a kiegészítő szolgáltatásokról is: a szállításról, az étkeztetésről és a kiegészítő felszerelésekről.

Az éjszakai síelés és sífutás mellett már egészen új élmények várják az „éjjeli baglyokat” is. A három ország közös határvidékén, a Dreiländerecknél fejlámpás éjszakai sítúra, vagy a „Csillagok éjszakája” vezetett éjszakai csillagtúra vagy heiligenbluti reflektoros jégfal-mászás vagy a teliholdas felöntés a Kärnten Thermében Villachban mind a kalandvágyókat várják.

Ron Kapteyn túravezető és parkőr a Hohe Tauern Nemzeti Park titkairól és az új vezetett túrák rejtelmeiről mesélt és megtudtuk, hogy itt nem kell hetekkel, hónapokkal a programok előtt bejelentkezni. A különleges vezetett túrákra előző nap 17 óráig lehet jelentkezni és a vendégek ezt már kényelmesen Karintia magyar nyelvű weboldalán is megtehetik (www.karintia.com, Túrák online felfedezése).

Innovatív szolgáltatások a sípályán

Reggeltől estig a napos oldalon síelhetünk – ezt az élményt nyújtja például a Karintia szívében, a Gerlitzen Alpe Stella Ronda Snow Challenge sípályája. Egy másik sívidéken, a Turracher Höhén az egyik napfényes helyen italokat is kaphatnak a vendégek a sípálya komornyiktól. Emellett sok karintiai hüttében szabadon állnak rendelkezésre a megfelelő fényvédő faktorú naptejek. Aki valóban szeretné kihasználni a sípályán a napsugarakat, az semmiképp se hagyja ki a kora reggeli síelést, azaz az Early Morning Skiinget, ahol kis csapatban az első nyomokat rajzolhatjuk a hóban. Bad Kleinkirchheimben pedig a „Síelés 9 előtt” programban Franz Klammer olimpiai bajnok kíséri a pályán a korán kelőket.

Családbarát pályák, kényelem

Itt egészen tavasz közepéig garantálják a hóbiztos síelés örömét a fűtött ülésekkel felszerelt, kényelmes kötélpályák a Nassfelden és a Gerlitzenen, az igényesen kialakított lesiklópályák a Turrachon és a Katschbergen, valamint Karintia legmagasabban fekvő sípályái a Mölltaler Gletscher/Ankogel, illetve a Grossglockner/Heiligenblut területén, háromezer méter magas csúcsok között. A kisebb karintiai síterületek, köztük a lavanttali és a nockbergi, jól átlátható, családbarát pályákkal várják a vendégeket.

Számos bérlet, akció

„Egy mindenhova” – ez a jelszava a karintiai TOPSKIPassnak, amely hozzáférést biztosít minden karintiai és kelet-tiroli síterülethez. Ezzel párhuzamosan regionális síbérletek is válthatók, melyek számos vonzó szolgáltatást tartalmaznak. A Bad Kleinkirchheim fürdőibe belépést biztosító kombinált bérlet vagy a családbarát „Ski for free” hetek napfényben gazdag téli élményt kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az egyes régiók különböző akciókat kínálnak, ilyen például a „Ski surprise“, a „Schneeflocke - hópehely“ akció, a napi egy eurós gyermekbérlet, a Schneemann/hóember kártya vagy a „Kinder gratis – gyermekek ingyen“.

Sítúrák az érintetlen természetben

Az új és kiemelt lehetőség a karintiai télben: a Nockberge Trail, az öt sívidéket, a Katschberget, Innerkremst, Turrachot, Falkertet és Bad Kleinkirchheim/St. Oswaldot összekötő túraútvonalat. Olyan sítúrázóknak ajánljuk, akik komótos, de gyakorlott és jó erőnlétű túrázók, de kerülik a magashegyi szakaszokat. A túra egy-egy szakaszára legfeljebb hat órát kell betervezni. Mivel egyes helyeken csákányos vagy pados felvonókkal is utazhatunk, ezért minden szakaszon ki lehet váltani egy-egy kaptatót. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge túrán más többnapos sítúrával ellentétben nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő alpesi-adriai konyhát kínáló, színvonalas (wellness-)szállókban éjszakázunk.

Wellnessben sem szűkölködnek

A tavi szaunák és a Millstätti-tó vagy a Wörthi-tó fürdőházainak üvegfelülete mögött különösen intenzíven érezhetők a melengető téli napsugarak. A szabadban, fürdőruhában élvezheti a téli napsütést, aki ellátogat a villachi melegvízű fürdőbe vagy Bad Kleinkirchheimben a St. Kathrein , illetve a római fürdőbe. Hóolvadáskor a villachi melegvizes fürdőben csobogó Maibachl egy igazi kuriózum. A főforrás közelében képződött két medencében akár 28 °C-os is lehet a termálvíz, mely gyógyulást ígér a szív- és érrendszeri betegeknek, valamint a csontritkulásban szenvedőknek. 2005-ben a Maibachlt természeti emlékké nyilvánították.

Kemping télen? Ki hallott már ilyet?

A napsütést, a strandolást és a kempingezést alapesetben a nyárral kötjük össze. Karintiában viszont ezt télen is élvezhetjük. A kempingezés napsütése éhező szerelmesei a 18 télen is üzemelő kemping kínálatában tobzódhatnak.

További információ újdonságokról Karintia weboldalán!

Forrás: Vendég & Hotel Online


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.