Slow travel vs. ''rohanós'' társas utazás

Nemrég részletes cikkben számolt be Nagy Gábor idegenvezető, turisztikai szakújságíró a slow travel előnyeiről, melyre Prónay Gyula, a PROKO TRAVEL ügyvezető igazgatója is reagált, kifejtve, hogy a cikk több vonatkozásával nem ért egyet. A párbeszédet folytatva Nagy Gábor az alábbi választ fogalmazta meg Prónay Gyula felvetéseire.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Élményturizmus: társas utazás haladóknak című cikkünket és Prónay Gyula levelét ide kattintva olvashatja el, lentebb pedig Nagy Gábor reakciója látható a PROKO TRAVEL ügyvezetőjének észrevételeire.

"Kedves Prónay Gyula!

Köszönöm az olvasói levelét a cikkel kapcsolatban. Nagyon sajnálom, hogy egy alapjában ötletadó, értékközvetítő tartalmat az eredeti céljával ennyire ellentétesen is lehet értelmezni. Nyilván ennek az oka abban keresendő, ahogy a témát megközelítettem. Mindenekelőtt szeretném megnyugtatni a levélírót, és minden olvasómat, hogy a cikkben szereplő leginkább kritizált összehasonlító táblázatban NEM a JÓL SZERVEZETT KÖRUTAZÁSOKAT állítottam kontrasztba a SLOW TRAVEL-lel, hanem kizárólag a ROHANÓS utazásokat. A jól szervezett körutazások elkötelezett híve, és irodák stabil partnere vagyok, nem volt célom sem magamnak konkurenciát állítani, sem két egymás mellett jól működő, egymást nem keresztező területet összevetni. A cikkben sem összeesküvés-elmélet megfogalmazása, sem pedig az általam megfogalmazott értékek előtérbe helyezése más értékekkel szemben nem történt. Ha mindezek ellenére bárki úgy érzi, hogy ez a tartalom sértő számára, könnyen félreérthető, feléjük minden soromat visszavonom, és elnézést kérek.

A cikk egy egyszerű kísérlet volt egy lehetséges új terméktípus pozicionálására, mivel a SLOW TRAVEL fogalmom már létezik a nagyvilágban, de eddig nem nagyon épült be a társas utazások világába. A fenntartható fejlődés egyik kulcsa a folyamatos megújulás, időszakonként új termékek, új brandek bevezetése. A SLOW TRAVEL, vagy hívjuk élményutazásnak, vagy bárhogy, egy létező fogyasztói igényekre adott válasz, újraértelmezett társasutazási filozófia. Ebbe a struktúrába harmonikusan, jól beépíthető akár 3 napban a kultúra, a testmozgás egy vitalizáló környezetben, a helyi ízek kóstolója egy helyi termelőnél, és ráadásként egy interaktív program is, vagyis az élménymodulok tudatos és szinte végtelenül variálható módja. Mivel az utazási piacon nem minden nap születnek újabb és újabb terméktípusok, eljött az idő egy újabb termékcsalád bevezetésére, amivel minden iroda és minden vendég csak nyerhet. Ezt az új brandet, mint hívószót használva, utazni vágyók új ”tömegét” vonhatjuk be a társasutazások világába.

De mitől lehetett volna jobb a cikk? Noha a cikk szinte kizárólag sok éves tapasztalati elemekre épült, stilisztikailag elképzelhető, hogy nem teljesen ezt tükrözte. Való igaz, a ”rohanós” szót nem emeltem ki jól a címsorban, amitől már könnyen félreérthető, hiszen tudjuk, hogy írott szöveg esetén egy pont vagy egy kiemelés megléte vagy hiánya mennyiben más érzetet kelt az olvasóban. A táblázatban szereplő fogalmak, kifejezések sok év mintavételeiből, hallott véleményekből csengenek össze gyakori ismétlődéssel, ennek ellenére persze általánosításnak tűnhet. Ez a táblázat volt a cikk kontrasztot láttató része, vagyis a GYORS vs. LASSÚ közötti különbség markáns megfogalmazása Schlagwortokban.

Prónay Gyula gondolatára: a ”Prága vizibicikliről” tartalom csak egy kiemelt élményelem volt egy komplex, újraértelmezett prágai városnézésből, amit valóban nem jó szövegkörnyezetbe helyeztem, hiszen nem a teljes programvázlatot írtam le, hanem leegyszerűsítve egy szabadidős Prága programkeretbe helyeztem ezt a moldvai élménymodult. Tehát szó sincsen szélnek eresztett vendégekről, hiszen a SLOW TRAVEL is egy társasutazás, melynek minden tartalmi elemével előre tisztában van a vendég, így semmilyen váratlan ”cserbenhagyás” nem érheti őket. Ebben a Prága Aktív programban a vízibiciklizés mellett helyet kap például siklóvasutazás a Petrin-hegyre, majd morvai borok kóstolója sajttal a hegy parkos mezején, metrózás az Állatkertbe, passzázstúra a Vencel térről az Óváros tér felé stb. A prágai példát azért hoztam fel, mert ez pont egy olyan város, ami eladható egy vendégnek akár többször is, ennek ellenére a prágai programkínálat a piacon jelenleg hasonló tartalmakkal bír (tudom, ez megint általánosnak hangzik).

Végezetül a cikk egyetlen célja egy próba volt az élményutazások pozicionálására, és tapasztalatmegosztás, ötletadás azoknak, akik most terveznek új árualapot, vagy szeretnék utazási termékeiket „ráncfelvarrni”. Vagyis a szándékom kizárólag értékadás volt, nem értékelvétel. Semmilyen burkolt negatív gondolatom nem fogalmazódott meg más tartalmak felé, és a cikkben elhangzottakból bárki szabadon meríthet ötletet.

Sikeres együttműködést kívánva,

Nagy Gábor"


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.