Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve

Nem egyszerű a nevük, de annál nagyszerűbb a boruk: családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia a Schieszl família pincészetében és vendéglőjében.  

A Schieszl család története egészen a XVIII. századig vezethető vissza. Schieszl János 1896 – ban alapította a borozót, amely a mai Schieszl Vendéglő és Borház 1896 őse. Ifj. Schieszl Konrád, a vendéglő mai tulajdonosa, a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban. Id. Schieszl Konrád 2005 – ben adta át az üzlet irányítását, biztos támaszként azonban mind a mai napig segíti nemcsak fia, hanem az egész vendéglő és borászat munkáját. Apa és fia együtt képviselik a hagyományt és az innovációt. A 100 éves receptek – hurka, kolbász, mangalica sonka – az üknagypapa receptjei alapján készülnek mind a mai napig, a modern technológia adta lehetőségek segítségével.

Valaki mindig van a családból a vendéglőben

A Schieszl Vendéglő és Borház 1896 több, mint 120 éves vendéglátás helyszíne. A családi vendéglő Budakalász főutcáján, patinás épületben, a pincészet szomszédságában található, a főváros zajától mindössze fél órányira. A Schieszl család a klasszikus gasztronómián alapuló konyhában nagy hangsúlyt fektet a minőségi, friss, saját és hazai alapanyagok használatára, a házias ízekre. Az étlapon a sváb ételek, a hagyományos paraszti konyha fogásai éppúgy megtalálhatók, mint a könnyed halételek és a XXI. század gasztronómiai kihívásainak megfelelő diétásabb fogások. A konyhai csapatot Salamon Tamás séf vezeti immár 18 éve.

 Családi borászat

 A vendéglátás és a borászat a családi hagyományoknak köszönhetően évtizedekre visszanyúló szoros egységet alkot. A Balaton felvidéken és a Mátraalján összesen 12 hektár saját területről érkezik az első osztályú termés, mely a Schieszl borok minőségét egyöntetűen meghatározza. Kíméletesen, a természettel összhangban, szakértő gondoskodással és a legmodernebb kertészeti technológiával történik a szőlőművelés, a borászatban a legkorszerűbb berendezésekkel és innovatív gondolkodásmóddal folyik a munka Fiola Balázs borász vezetésével. Zömében reduktív, populáris, gyümölcsös, könnyed borok készülnek, ó egy - egy kézműves tétellel kiegészítve. A Schieszl család évente mintegy 40 000 palack bort értékesít saját vendéglátásunkban a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - ban. Külön büszkeség, hogy a 2018-as nemzetközi Vinagora borversenyen a legjobb Magyar olaszrizling címet a 2017-es Nagykút Olaszrizling bor nyerte el.

Szőlőterületek

Pécsely - "Nyáló - hegy" 2,3 ha (Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon), Balatonfüred - "Vörös - mál" 8,7 ha (Sauvignon Blanc) Csopak - "Nagykút" 1,0 ha (Olaszrizling), Gyöngyöstarján- Ludasi dűlő 1,3 ha (Cserszegi Fűszeres és Tramini)

Házi termékek

“Nagymamám spájza egy csodálatos hely volt, tele finomságokkal, üvegekbe zárt nyári ízekkel, füstölt szalonákkal, kolbászokkal, sonkákkal. Most amikor felnőttként visszagondolok, a hangulatok, ízek, illatok mellett a gondoskodás jut eszembe, az ahogy a nagyszüleim évről évre gondoskodtak arról, hogy a finom falatok ne hiányozzanak a terített asztalról. Ebből az emlékből született meg a gondolat, hogy a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - nak is legyen spájza, ami természetesen már nem az a békebeli hűvös kis helyiség, hanem annál egy sokkal modernebb XXI. századi spájz, ahova mindazok az italok és élelmiszerek kerülnek, melyeket saját magunk készítünk és melyek minőségéért 100 % - ban garanciát vállalunk.” - meséli ifj. Schieszl Konrád, tulajdonos.

A család a borok mellett készít pálinkákat, 9 hónapig érlelt mangalica sonkát, sváb véres és májas hurkát, házi szörpöket, tartósítószer nélkül készített üdítőket, gyümölcsleveket, házi lekvárokat, szőlőmagolajat, a szőlőmaglisztet és vörösszőlőhéj-őrleményt is. “Ahogy régen nagyszüleink gondoskodtak a család elé kerülő finom falatokról, úgy szeretnénk mi is gondoskodni a hozzánk betérő vendégekről, új köntösben megmutatni mindazt, amit több generáción keresztül megőriztünk.” – teszi hozzá Konrád.

Forrás: Schieszl sajtóanyag


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?