Szabad a mozgás a balatoni turistáknak

Akár történelmi jelentőségűnek is nevezhetjük azt a szerdai sajtótájékoztatót, amelyen a Balaton Best térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezet, illetve annak ügyvezetője, Neuhold Zoltán bemutatta a "BalatonBest-buszt".

A név egy olyan, menetrend szerint közlekedő buszjárat rendszert takar, amelyik Tihanytól Balatonalmádiig, sőt Balatonfűzfőig összeköti a településeket, azok látnivalóit, attrakcióit, érdekesebb szolgáltatóit és a térségben szervezett rendezvényeket, hogy a turisták kényelmesen, a saját autó használatával járó korlátok nélkül élvezhessék mindazt a jót, amit ez a térség kínál nekik. Igazán az a furcsa, hogy az évszázados idegenforgalmi múlttal bíró térség csak most jutott el eddig. De ez talán csak még jelentősebbé teszi a kezdeményezést.

Mint Neuhold Zoltán elmondta, azt szeretnék, ha a turisták még jobban kihasználhatnák, élvezhetnék azokat a lehetőségeket, amiket ez a térség nyújtani tud. Ne jelentsen például akadályt egy boros programnál, vagy egy késő este máshol elköltött vacsoránál, hogy valaki nem ihat, mert vezetni kell. A buszjárattal elérhetőbbé válnak az esti koncertek, színházi előadások is, amik így a teljes térség minden vendégének igazi lehetőséget jelentenek mostantól.

A buszokra egy-egy szakaszra vagy az egész útvonalra is lehet jegyet váltani, sőt van napijegy is, amivel bárhol meg lehet szakítani az utazást, hogy megnézzünk egy programot, elidőzzünk egy pincében, majd újra folytassuk az utat. A buszokon idegenvezetők is segítik a térség bemutatását.

A járatok útvonalát úgy alakították ki, hogy lehetőleg minél több fontos attrakciót, köztük a strandokat, hajóállomásokat, nagy szálláshelyeket, de akár kisebb szolgáltatókat, például borházakat is érintsenek, ha a vállalkozó támogatásával hozzájárul a buszjárat népszerűsítésének költségeihez.

A most kezdődött, augusztus 26-án záruló tesztidőszakban hét élményjárat indul mindkét irányba. Tihanyból Balatonalmádiig illetve Fűzfőig délelőtt három, délután négy. Tihanyból az utolsó járat jelenleg este fél tízkor indul.
Balatonfűzfőről illetve Almádiból Tihanyba délelőtt kettő, délután öt járat megy. Az utolsó Almádiból Füred, Tihany felé 23:41-kor indul.

További három "Bortúra ajánlat" járatot is működtetnek délután négy és este kilenc közötti indulással, kétórás menetidővel.

Több szolgáltató kedvezményt, vagy valamilyen külön ajándékot, szolgáltatást is ad a busszal utazóknak.
Neuhold Zoltán elmondta, hogy a TDM szervezet a projekt megalapozására 1.5 millió forintos költséggel tanulmányt készíttetett, a működés idején pedig a kommunikációt és a marketinget végzik. A költségeket a bekapcsolódó szolgáltatók által fizetett támogatásokból finanszírozzák.

A járatokat egy tihanyi illetőségű vállalkozó, Surányi Attila működteti, aki korábban 15 éven át egy taxivállalkozást működtetett a fővárosban. Mint elmondta, saját bőrén, tihanyi vendégein keresztül is mindig érezte szükség lenne egy ilyen szolgáltatásra. Örül, hogy a TDM szervezetben társat talált a megvalósításhoz. A buszokat a Volán vállalattól bérli. A szezonra mintegy 10-15 milliós költséggel számol. Csak a működésből származó bevétellel számolhat, támogatást nem kap. Azt reméli, hogy a szolgáltatás megfelelő fogadtatásra talál a vendégek körében és mind neki, mind a térségnek hasznot hoz majd. Szeretné, ha a rendszer minél optimálisabban működne. Ha kell, ehhez a menetrenden is vállalkoznak. Első módosításként már a jövő héttől beállítanak egy Tihanyból este 11 óra után induló járatot, hogy többek között a füredi borhetek vendégei is megfelelő ideig szórakozhassanak, mielőtt Almádi felé elindulnak szállásukra.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.