Szakmai javaslat az európai turizmus újraindításához

Az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság (EB).

A brüsszeli testület így segítene kilábalni a turizmus-ágazatnak a járvány okozta krízisből, és így támogatná mindazokat, akik nyáron külföldi utazást terveznének Európán belül. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos hangsúlyozta: a "csomaggal" idegenforgalmi munkahelyek millióit kívánják megmenti.

EU-s határokon belüli szabad mozgás

Az iránymutatás alapvető részét képezi az az átfogó stratégia, melynek lényege a schengeni zónán belüli szabad mozgás lehetőségének helyreállítása, párhuzamosan a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos és összehangolt feloldásával.

Az iránymutatás célja segíteni az uniós tagállamokat a koronavírus-járvány miatt hozott utazási korlátozások fokozatos felszámolásában, lehetővé tenni az idegenforgalommal foglalkozó cégek újraindulását, valamint szavatolni az embereknek, hogy - az egészségügyi óvintézkedéseket maradéktalanul betartva - egy biztonságos, pihentető nyaruk legyen a pandémia miatti bezártság kemény hónapjai után.

A csomag tartalma:

• általános regenerálódási/fellendülési stratégia 2020-ra és azon túlra

• a EU-n belüli szabad mozgás helyreállításának, a korlátozások feloldásának egységes megközelítése összehangolt módon, alaposan és folyamatosan nyomon követve az egyes országokban hozott intézkedéseket

• a közlekedés fokozatos újjáépítését támogató keretrendszer, amely szavatolja az utasok és a személyzet biztonságát

• az ún. utazási voucherek (utalványok) pénzbeli visszatérítéshez képest vonzóbb alternatívává tétele

• egységes követelményrendszer a turisztikai tevékenységek biztonságos és fokozatos helyreállítása és fejlesztése érdekében, mindenekelőtt szigorú egészségügyi protokoll a vendéglátó intézményekben.

Célzott védelmi intézkedések - korlátozások helyett

A Bizottság azt ajánlja a tagállamoknak, hogy a szükséges egészségügyi óvintézkedésekkel tegyék lehetővé az idegenforgalmi vállalkozások számára, hogy azok tevékenysége a hónapokig tartó lezárások után újraindulhasson Az ajánlások lehetővé teszik a nyaralni vágyók számára, hogy egészségük veszélyeztetése nélkül lakjanak hotelekben, kempingben, panziókban vagy más szálláshelyekben, illetve éttermekbe, bárokba, valamint strandra menjenek, és egyéb szabadtéri szabadidős tevékenységet végezzenek.

Az útmutató kitér arra is, hogy miután a tagállamoknak sikerül csökkenteni a vírus terjedését, a szabad mozgás általános korlátozásait célzottabb intézkedésekkel kell felváltani. Ha az egészségügyi helyzet nem indokolja a korlátozások általános érvényű megszüntetését, az iránymutatás szakaszos és összehangolt megközelítést javasol az utazások engedélyezésére a hasonló járványügyi helyzettel rendelkező területek vagy tagállamok között. Kellő rugalmasságra van szükség ugyanakkor, beleértve bizonyos intézkedések újbóli bevezetésének lehetőségét is, ha a járványügyi helyzet ezt követeli meg.

Maszk-protokoll és nyomkövető appok

Az útmutató külön figyelmet szentel az utazásokon használatos egyéni védőeszközök, például arcmaszkok és megfelelő tisztasági protokollok alkalmazásának, illetve annak is, hogy mi a teendő akkor, ha egy utazó a koronavírus-fertőzés jeleit mutatja.

Az útmutató a járvány esetleges terjedését nyomon követő telefonos applikációk határokon átnyúló használatát is javasolja, hogy az utasok értesülhessenek az esetleges vírusveszélyről. Fontos azonban, hogy a nyomkövető alkalmazásoknak önkéntesnek, átláthatónak, ideiglenesnek, az internetes behatolóktól védettnek és anonimnak kell lenniük.

Törölt járatok és elmaradt utak

A bizottsági iránymutatás a repülőjáratok törlésének esetére és az elmaradó utazásokra is kitér. Ezekben az esetekben az uniós szabályok alapján az utazónak joga van választani egy későbbi utazás vagy a pénzvisszatérítés között. Az útmutató úgy fogalmaz: rugalmasságot kell biztosítani az utasoknak, hogy azonos szolgáltatási feltételek mellett ugyanazon útvonalon utazhassanak, vagy ugyanolyan típusú, illetve azzal egyenértékű szolgáltatásokat vegyenek igénybe. Elérhetővé kell tenni azt is, hogy a kényszerűségből elmaradt utazási lehetőséget egy másik utazónak átadhassák. 

Forrás: ec.europa.eu


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.