hirdetés

Szallas.hu: foglaltsági adatok a második negyedév alapján

Biztatóan tekint az idei ősz elé az előzetes foglaltsági adatok alapján a hazai legnagyobb szállásfoglaló portál. Szeptemberre és októberre a tavalyinál jóval magasabb a foglalások száma, és már a 2019-es utolsó negyedéves szintet is túllépte, derül ki a Szallas.hu legfrissebb adatainak elemzéséből.

hirdetés

Az idei második negyedévben az áprilisi, négynapos húsvéti hosszú hétvége és a június elejére eső, háromnapos pünkösdi hosszú hétvége a belföldi turizmus meghatározó mozgatórugói voltak. A Szallas.hu adatai szerint a húsvéti hosszú hétvégére már április elején telt házat jelzett valamennyi partnerük, a pünkösdi szálláshelyek azonban már kisség lassabban fogytak.

depositphotos
depositphotos

Főbb megállapítások a Szallas.hu elemzéséből:

  • Az április 1-jétől június 30-áig tartó időszakban a Szallas.hu által közvetített bruttó szobaár-bevétel 57 százalékkal nőtt 2019 második negyedévéhez képest.
  • A foglalások 15 százalékkal, a vendégek száma 13 százalékkal gyarapodott 2019-hez viszonyítva.
  • Az orosz-ukrán háború hatására voltak akik spórolósabb nyaralást terveztek vagy le is mondtak róla, és a kieső orosz vendégeket is megérezték egyes térségek szállásadói.
  • Az országos átlagár 11 000 forint volt egy fő részére, éjszakánként, ami tavalyhoz 16 százalékkal, 2019-hez viszonyítva 40 százalékkal több. 
  • A szállástípusok közül tavalyhoz képest az apartmanoknál (+17%), 2019-hez viszonyítva pedig a vendégházaknál (+55%) a legnagyobb a drágulás. 
  • Háromból két foglalás nem hotel típusú szálláshelyre szólt.
  • Az őszi előfoglalások egyelőre biztatóak, magasabb szinten állnak 2019-hez képest.

„Nem lélegezhettek fel a hazai turisztikai szereplők ebben a negyedévben sem, mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, bár a koronavírus-járvány intenzitása, az esetszámokról szóló hírek mérséklődtek, beárnyékolta az előszezont az orosz-ukrán háború.”

A Szallas.hu felmérést végzett, ennek eredménye szerint tízből nyolc nyaralást tervező magyar akkor úgy nyilatkozott, nem befolyásolja őt a háború az idei vakáció megtervezésekor, akiket viszont igen, főként anyagi okokra hivatkoztak. „Mindezek ellenére ebben az időszakban nem érzékeltünk kiugró lemondási hullámot – tette hozzá a sajtószóvivő. – Igaz, az utazási kedv megőrzéséhez hozzájárulhatott a támogatások kiosztása a választást megelőzően és utána, valamint az OTP SZÉP-kártyával együttműködve mi is árkedvezményt kínáltunk a nyári időszakra, ami élénkítő hatású volt a foglalásokra.”

A sajtószóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy szállásadói oldalról számos esetben érezhették az orosz-ukrán háború közvetlen hatását, hiszen az orosz beutazó vendégek elmaradása például Hévízen vagy a fővárosban is visszaesést okozott. Mindezek mellett a szektorban erősödő munkaerőhiány is megnehezíti a szállásadók stabil működését. A májusi, júniusi elő- és last minute foglalásokra pedig a kedvezőtlen időjárás is rányomta a bélyegét.

A magasabb ár sem számít

Minden ötödik foglalás a Balaton térségébe szólt. Ezt az észak-magyarországi régió követte a foglalások 17 százalékával, a harmadik helyen pedig a főváros és környéke végzett a foglalások 12 százalékával.

A legkeresettebb települések Budapest, Siófok és Eger voltak április-június között, ezeket Szeged, Pécs, Gyula és Hajdúszoboszló követte. A top tízes listára még Balatonfüred, Hévíz és Nyíregyháza kerültek fel. A legnépszerűbb települések közül Hajdúszoboszlón volt a legalacsonyabb az egy főre eső éjszakánkénti átlagár drágulása. Tavalyhoz képest csupán néhány forint volt a különbség, 2019-hez viszonyítva pedig 19 százalék a növekedés. Ugyanakkor Budapest esetén a tavalyinál 38, a 2019-es szintnél pedig 40 százalékkal nőtt az átlagár. Az országos átlagár 11 000 forint volt egy fő részére éjszakánként, ami tavalyhoz képest 16 százalékkal, 2019-hez viszonyítva 40 százalékkal magasabb. A szállástípusok közül tavalyhoz képest az apartmanoknál (+17%), 2019-hez viszonyítva pedig a vendégházaknál (+55%) a legnagyobb a drágulás. Háromból két foglalás nem hotel típusú szálláshelyre szólt.

A vendégek minden tizedik szálláskereséskor használták a félpanzió-szűrőt, öt százalékuk alkalmazta az önálló ház opciót. Népszerűek voltak még a medence, a reggeli, valamint a lemondási díj és előlegfizetés nélkül opciók.

Csúcson a kereslet

Bár a foglalási szint magas a nyárra, a kereslet tetőzni és lassulni látszik, hasonlóan a pandémia előtti évek szezonalitásához. Ősszel pedig csak egyetlen hosszú hétvége lesz, igaz, az négynapos (mindenszentek, november 1-je keddre esik).

„A hosszú hétvégék iránt mindig kimagasló a kereslet, így érdemes előre tervezni és lefoglalni az áhított szállást”, mondta Kelemen Lili. Az őszi hosszú hétvégére jelenleg közel 2000 belföldi ajánlat foglalható 100 százalék pénzügyi biztonsággal. Azaz a vendégnek az ilyen típusú foglalásoknál nincsen anyagi kockázata, mert előleg fizetése nélkül foglalhatók és/vagy lemondási díj nélkül lemondhatók.

A jelenlegi adatok alapján a szeptemberi és októberi foglalási szint is jóval magasabb, mint tavaly, és már a 2019-es utolsó negyedéves szintet is túllépték.

(forrás: szallas.hu / turizmusonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk