Szállodásokat is várnak a hagyományőrző magyar ételek versenyére

Gasztronómiai versenyt hirdetett a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, melyre várják a résztvevők jelentkezését.

A verseny és szakmai konferencia december 9-én lesz a BGF-KVIK Oktató Kabinetjében és az intézmény I. emeletén lévő Gundel Károly Előadóteremben.

A Benke László olimpiai bajnok mesterszakács szakmai irányításával működő zsűri ebben az évben a magyar gasztronómia 1880-1910. közötti időszakára jellemző ételsorok – leves vagy előétel, főétel, desszert - minősítését, értékelését, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíjának, illetve a verseny támogatói által felajánlott díjak odaítélését végzi.

A gasztronómiai verseny résztvevői számára a magyar gasztronómia XIX-XX. század fordulójának idejére jellemző ételsorok összeállításához segédanyag készült, mely megtekinthető a GKRTE honlapja Szakmai oldalán a „Bor, gasztronómia ...” című fejezetben.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére hirdetik meg:

1) hagyományőrzők: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői
2) szakemberek: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei
3) főiskolai hallgatók

A „főiskolai hallgatók” kategóriája kizárólag a BGF-KVIK vendéglátó és szálloda szakirányú hallgatói részére kerül meghirdetésre.

A szervezők a fenti kategóriáknak megfelelően várják a versenyzők jelentkezését legkésőbb 2015. október 15-ig a GKRTE 2100 Gödöllő, Patak tér 7. szám alatti postacímén vagy az Egyesület gkrte@vnet.hu e-mail címén.

A szervezők kérik, hogy a versenyre jelentkezők a jelentkezési szándékuk közlésével egyidejűleg csatolják az általuk készítendő tájjellegű ételek megnevezését és az ételsor elkészítésének rövid leírását, receptúráját. A versenyzők maguk gondoskodnak az elkészítendő ételek alapanyagairól.

A szervezők kérik a versenyen részt venni kívánó csapatokat, hogy a versenyre 15 adag ételt készítsenek el. Az ételek helyszínre történő szállítását és tálalását saját eszközeik felhasználásával végezzék.

Amennyiben a BGF-KVIK és a GKRTE évadzáró gasztronómiai versenyén nem versenyzőként, hanem a rendezvény támogatóiként kívánnak közreműködni, abban az esetben - a verseny díjazottai részére felajánlandó díj megnevezésének és értékének megjelölésével - ezen szándékukat a verseny szervezőivel a fentiekben megjelölt posta- vagy e-mail címen kell közölni.

A legkiválóbb versenyzők az Andromeda Travel Utazási Iroda által június vagy szeptember hónapra felajánlott 1 db, 5 főre - két légteres-, 7 éjszakára szóló, Görögországban, Makrygialos üdülőhelyen, a tengerparton található, tengerre néző Star Beach Rezidencia Resort szálláshelyet vehetik igénybe.

A díjakat a szakmai zsűri értékelését követően a verseny támogatói adják át a díjazottaknak.

A verseny forgatókönyve

8.30
A versenyzők a helyszínen – Budapesten, az V. kerület, Alkotmány u. 9-11. szám alatti BGF-KVIK Oktató Kabinetjének konyhájában – a befejező konyhai műveleteket (melegítés, tálalás) követően tálalják a versenykiírás alapját képező, XIX-XX. század fordulójára jellemző ételsorokat.
A résztvevő csapatok vezetői illetve képviselői egy-egy adag levest vagy előételt, főételt és desszertet tálalnak fel a szakmai zsűri elé, a további 14 adag étel a büféasztalra a vendégek elé kerül kóstolás céljából.

10.00
A zsűri a versenyre történő nevezés sorrendjében kezdi meg az ételsorok minősítését, majd az általa felállított rangsornak megfelelően ítéli oda az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíját illetve a verseny támogatói által felajánlott díjakat.

13.00
A GKRTE tagjai és meghívott vendégei – a gasztronómiai versennyel egyidejűleg zajló szakmai konferencia befejezését követően – a büféasztalra feltálalt ételek kóstolója során ízlelhetik meg és értékelhetik a szakértő zsűri által korábban már minősített különleges ételsorokat.

Az eredményhirdetést megelőzően illetve a kóstolást követően kerül sor a GKRTE tagjainak és meghívott vendégeinek részvételével a közönségdíj odaítélésére.

14.00
Eredményhirdetés – Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

14.45
A szakértő zsűri által minősített ételkülönlegességek előállítóinak, szolgáltatóinak az elismerő okleveleket átadja Benke László (olimpiai bajnok mesterszakács), Bátovszki György (a GKRTE tiszteletbeli elnöke) és Perna Pál (a GKRTE elnöke)


A zsűri elnöke:
Benke László olimpiai bajnok mesterszakács

A zsűri tagjai:
Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense
ifj. Sulyán Pál mestercukrász
Szabó Pál, a gasztronómia nagykövete
Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója
Gundel Gábor, gasztronómiai szakértő
Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke

A zsűri titkára:
Csaba Ágnes, a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója

A verseny győztese az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíját nyeri el.

A legkiválóbb versenyzők az Andromeda Travel Utazási Iroda által 2016. június vagy szeptember hónapra felajánlott 1 db, 5 főre - két légteres-, 7 éjszakára szóló, Görögországban, Makrygialos üdülőhelyen, a tengerparton található, tengerre néző Star Beach Rezidencia Resort szálláshelyet vehetik igénybe.
A kiváló minősítést elnyert versenyzők oklevél elismerésben részesülnek.

A versenyzők díjazása céljából felajánlott további ajándéktárgyakat – a szakmai zsűri és a közönség döntésének figyelembevételével – a felajánló cégek képviselői adják át a díjazottaknak.

Az ételsorok összeállításához készített segédanyag ide kattintva érhető el.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?