hirdetés
hirdetés

Százezres tétel is lehet a határ menti mobilszámla

Az Európai Unióban érvényes roamingrendelet szerint legkésőbb 2010. március 1-jéig minden hazai szolgáltatónak - összegszerűen vagy az adatmennyiség vonatkozásában - ingyenes tájékoztatást kell biztosítania barangolást végző ügyfeleinek fogyasztásáról.
hirdetés

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője egy keddi sajtótájékoztatón arra kérte a hazai mobilszolgáltatókat, hogy az előírt fogyasztóvédelmi intézkedéseket még a jövő márciusi határidő előtt vezessék be. Takács Péter szerint az elmúlt egy évben csökkent ugyan az országhatár mentén az a terület, ahol a mobiltelefont vagy mobilinternetet használó előfizetőknek problémája támadhat a szándékolatlan roaming miatt, de a jelenség továbbra is fennáll. Nem annyira a panaszok száma, mint inkább az egyes esetekben kifogásolt többletköltség mértéke riasztó: ez akár százezres, milliós összegre is rúghat. A Nemzeti Hírközlési Hatóság megújította a szándékolatlan hálózatváltás által leginkább érintett országrészeket tartalmazó térképét, a jelenséggel olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is gyakran találkozhatnak a felhasználók, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Szeged vagy Sárospatak. Az előfizetők elsősorban azzal védekezhetnek a jelenség ellen, hogy készüléküket kézi hálózatválasztásra állítják át. A júliustól változó uniós roamingtarifák mellett bekerül a szabályozott körbe az sms-küldés és egyelőre nagykereskedelmi szinten, de szabályozottá válik a mobilinternet-roaming is.

 A legfontosabb változások:

- SMS-szolgáltatás: A jelenlegi átlag nettó 0,28 euróról maximum nettó 0,11 euróra csökken a külföldről küldött SMS díja. - Adat roaming (web böngészés, internetes tartalmak letöltése): 1 megabájt bármilyen adat letöltésének maximális ára 1 euró (jelenleg az átlag 1,68 euró).

- Mobiltelefonálás: A külföldről kezdeményezett hívások maximális nettó ára 0,43 euró a külföldön fogadott hívások díja 0,19 euró lesz (az árak ismét csökkennek 2010-ben és 2011-ben, lásd a lenti táblázatot)

- Másodperc alapú számlázás: A külföldről kezdeményezett hívásoknál kötelező lesz a másodperc alapú számlázás a 31 másodperctől. A külföldön fogadott hívásoknál pedig az első másodperctől.

- 2010 márciusáig kell bevezetniük a cégeknek a „számla sokk” elleni szabályt: eszerint a szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük, hogy a roaming szolgáltatás automatikusan megszűnjön, amikor a fogyasztó számlája elérte az 50 eurót, kivéve a fogyasztó ennél magasabb limitet határoz meg. (Napi Gazdaság)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai