hirdetés
hirdetés

Szemünk előtt megelevenedett a portugál népmese

Tisztára olyan, mintha a múltba tértünk volna vissza, pedig egy élettel teli, turistáktól nyüzsgő faluba, Nazaréba látogattunk. Ezt a kis települést manapság Portugália legszebb halászfalujaként emlegetik, noha az utóbbi években az ország egyik előkelő üdülőhelyévé nőtte ki magát.

hirdetés

Nazarénak nincsenek kiemelkedő műemlékei és híres látnivalói, mégis egyedi hangulatot áraszt. Itt még erőteljesen élnek a hagyományok, miközben rengeteg új, hófehérre meszelt nyaralót, hétvégi házat építettek, mintegy a modern kort jelezve.

Így ma már korszerű, igényes szálláshelyeken fogadják a turistákat, amelyek között különösen sok a francia. Ám a modern részek mögött ott találni a régi kis halászfalut, amelyet érdemes bejárni és megszemlélni.

A két oldalú település, nevezetességekkel

Az utcák ma is őrzik az egykori mór település szerkezetét és érdekességét. Napjaikban Nazaré két oldalra osztható. Az egyik az úgynevezett halászati negyed, a másik pedig az a terület, ahol a lakó- és az üdülőházakat építették. A hosszú és széles homokos tengerpart elsősorban a nyaralóké, de ez a település ilyenkor nyáron az éjszakai életéről is nevezetes és különösen a fiatalokat vonzza.

A modern Nazaré, a hosszú homokos tengerparttal (Fotó: Mentusz Károly)
A modern Nazaré, a hosszú homokos tengerparttal (Fotó: Mentusz Károly)

A feltehetően föníciaiak által alapított település a nevét állítólag egy Szűz Mária szoborról kapta, amelyet még a IV. században egy szerzetes hozott magával Názáretből. A másik legenda szerint viszont egy helyi nemes, aki szarvasra vadászott, az állatot kergetve majdnem lovastól zuhant le a magasról a szakadékba.

Ijedtében Szűz Máriához fohászkodott, aki megjelent előtte és a nemes lovát visszatartotta a tragédiától. Hálából ezen a helyen kápolnát építettek, amely az évek során zarándokhellyé vált. A tér másik oldalán láthattuk azt a kéttornyú, a XII. században épített templomot, amelynek a belső terét aranyozott fafaragások
díszítik és a bibliai jeleneteket ábrázoló holland csempék is láthatók.

Az oltárfestmény középső része pedig a vadász megmentését ábrázolja. Ez a hely minden szeptember második felében rendezett ünnepségek középpontjában áll. A programban a körmenetek mellett, bikaviadalok is szerepelnek a településen.

Ahol együtt van a múlt és a jelen

Ahogy Nazaréban sétáltunk könnyű volt a helybelieket felismernünk. A férfiak ugyanis jellegzetes kalapot, inget és nadrágot hordanak, a nők viszont gazdagon hímzett többrétegű szoknyát viselnek, főkötővel. Mintha megelevenedett volna előttünk egy portugál népmese a szereplőivel úgy tűnt az egész. De ők a minden napjaik valóságát adták vissza az érdeklődő turistáknak.

Az itt lakók ugyanis elég elszigetelve élnek Nazaréban és ragaszkodnak a szülőhelyükhöz. Ennek ellenére a falu másik fele tele van vendégekkel, akik a viszont a jelent képviselik.

A tengerparton színesre festett csónakokat láttunk, amelyek régi korok emlékeit idézték fel és a föniciai stílusú vízi járművekre emlékeztettek a hosszúkás, karcsú alakjukkal. 

A régi halász csónakokat  kiállították a tengerparton (Fotó: Mentusz Károly)
A régi halász csónakokat kiállították a tengerparton (Fotó: Mentusz Károly)

Több hajóra szemet is festettek, amelyet az arab szokás szerint azért tettek, hogy a rontás ellen védekezzenek, megóvják magukat a viharoktól és elősegítsék a jó kapást a tengeren. Az itt lakó emberek öltözete és a hajók látványa szinte élő múzeumi látványosságot nyújt a turistáknak.

Éttermek, vendégházak és szuvenír árusok

Az itt levők valamikor egy magas sziklán éltek, ahová manapság nemcsak autóval, vagy busszal juthatnak el a látogatók, hanem siklóval is gyorsan elérhetik. Érdemes ezt a lehetőséget választani, mert sokkal látványosabb az odavezető út és Nazaré fentről teljesen belátható.

A tengerparti főtértől szűkebb utcákon jutottunk el a kisebb terekre, ahol piacok, éttermek, szállodák és vendégházak várják a turistákat. Az utcazenészek pedig kellemes dallamokról gondoskodtak. 

A főtéren naponta sok turista fordul meg (Fotó: Mentusz Károly)
A főtéren naponta sok turista fordul meg (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk