Szeptemberben újabb csúcson a budapesti szállodai árbevételek

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, I-IX. (2019. január-szeptember) havi statisztikái alapján a regisztrált vendégéjszakák száma meghaladta a 7,9 milliót Budapest kereskedelmi szálláshelyein. A külföldi vendégéjszakák száma immár a hétmillióhoz közelít: ebben a dimenzióban az első őszi hónap 3,2%-os növekedést eredményezett, miközben a kereskedelmi szálláshelyek árbevételei az augusztus havi értékeket ostromolják. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) elemzése.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szeptember havi bruttó szállásdíj-bevételek újabb rekordot hoztak Budapest turizmusában: az első őszi hónap 18,3 Mrd Ft-os bevétele nem csupán 8,4%-os növekedést jelent 2018 azonos időszakához képest, hanem az idei augusztus összes bruttó szállásdíj-bevételeivel (18,5 Mrd Ft) is vetekszik. A teljes január-szeptemberi időszak bruttó szállásdíj-árbevétele megközelítette a 126,2 Mrd Ft-ot (+9,2%), a szálláshelyi vendéglátásból származó árbevétel pedig 30 milliárd Ft közelében zárta az első kilenc hónapot (+5,4%).

A külföldi vendégektől származó szállásdíj-árbevétel szeptemberben valamennyi szállodai kategóriában nőtt, a gyógyszállodáknál tapasztalható csak némi megtorpanás, de a kilenchavi mérleg itt is pozitív. A legmarkánsabb növekedés a kategóriák nélküli szállodákra jellemző: ezekben a szállodákban mind a külföldi (+50,9%), mind a belföldi vendégek (+19,8%) lényegesen több pénzt költöttek szállásdíjra az év első 9 hónapjában.

A budapesti szállodák szobakapacitás-kihasználtsága szeptemberben a 3 csillagos egységeknél, valamint a gyógyszállodáknál és a panzióknál nőtt, összességében 82,3%-os volt. Január-szeptember viszonylatában az összesített foglaltság megközelítette a 74%-ot a főváros kereskedelmi szálláshelyein, és ez éppen megfelel a tavalyi értéknek. A legkeresettebb szállástípus változatlanul a gyógyszállodáké, ahol a 93,5%-os augusztusi csúcsfoglaltságot szeptemberben újabb, 92,9%-os rekord követte. Emellett a három- és négycsillagosok foglaltsága is közel járt a 90%-hoz az első őszi hónapban.

Az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel (REVPAR) szeptemberben 27.188 Ft (+5,3%) volt. A teljes I-IX. havi időszakra vetítve a REVPAR átlépte a 20 ezer Ft-os lélektani határt (+7,3%), az egy kiadható szobára jutó bruttó bevétel (TREVPAR) pedig a 30 ezer Ft-os küszöböt (+5,7%). Ez összecseng az STR, a legnagyobb globális szállodai adat- és teljesítménytrend-elemző közelmúltban napvilágot látott kimutatásával, miszerint a szállodai RevPAR a 2013–2018 közötti időszakban európai szinten is az egyik legkiemelkedőbb mértékben Budapesten nőtt — mintegy 78%-kal. Nem mellesleg, a szobák árazása is ebbe a trendbe illeszkedik: egy kiadott szoba bruttó átlagára a teljes január-szeptemberi időszakban 28.246 Ft volt, ami +7,9%-os növekedésnek felel meg.

Mindez nagyban köszönhető a sportfővárosi év eseményeinek is, ugyanakkor inkább a nagy globális és nemzetközi konferenciák (pl. a júniusi ERA-EDTA) azok, amelyek tartósan képesek az árakat emelni a piacon – ezért is válik Budapest számára egyre fontosabbá a Hungexpón tervezett konferenciaközpont-fejlesztés, más kisebb rendezvényhelyszín beruházások mellett. A belföldi forgalom immár krónikus visszaesését (szeptemberben: -14,7% a vendégéjszakák dimenziójában) megnyugtatóan ellensúlyozza a külföldi forgalom tartós bővülése. Szeptember hónapban 409.254 vendég 944.209 vendégéjszakát töltött el Budapesten: mindebből megközelítőleg 850 ezer a külföldi vendégéjszaka, ami a régióban irigylésre méltónak számító, +3,2%-os növekedést jelent.

Szeptember folyamán főként a kelet-közép-európai – azaz a közeli - küldőországok frontján volt tapasztalható rekordléptékű bővülés: a Budapest kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák számának növekedéséből a lengyel (+14,7%), a szlovák (+21,7%), a horvát (+4,7%), az ukrán (+46,3%) és a balti, ezen belül is a litván (+24,8%) küldőpiac egyaránt átlag fölötti mértékben részesedett. Szintén kiemelkedő (10% fölötti) növekedés jellemezte az első őszi hónapban az olasz, a portugál, a török és az indiai piacot. 2019. január-szeptember között a budapesti vendégforgalom teljes volumene meghaladta a 7,9 millió vendégéjszakát: összesen 2.910.946 külföldi és 464.566 belföldi vendég kereste fel Budapest kereskedelmi szálláshelyeit, akik 6.989.772, illetve 911.282 vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban. A belföldi forgalom számottevő visszaesése miatt a vendégforgalom – a szárnyaló bevételi mutatók ellenére – lényegében stagnál: növekedése sem a vendégérkezések, sem a vendégéjszakák dimenziójában nem éri el az 1%-ot.

Lényegesebb átrendeződés augusztus óta nem történt, ugyanakkor Franciaország visszavetette 7. helyét Oroszországtól, amely a nyári hónapokban kiemelkedően jó formáját hozta. A küldőpiaci rangsor 6-8. helyén továbbra is rendkívül szoros a verseny Franciaország, Oroszország és Izrael között, a 10. helyen pedig a Koreai Köztársaságot a legnagyobb V4-es küldőpiac, Lengyelország váltotta. A német piac az utóbbi időben kissé „leült”, de ismét megvan az esély egy komolyabb lendületvételre a BFTK szeptemberi, düsseldorfi bemutatkozását követően, amely – nem mellékesen – Németország legnépesebb, 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália tartományának a fővárosa és üzleti központja is. Az egyébként ígéretes konjunktúrát mutató (+9,7%) távol-keleti, ázsiai piacokat is tovább dinamizálhatja az idei októberi, Szingapúrban rendezett ITB Asia szakvásáron Magyarország, illetve Budapest irányában legutóbb megnyilvánult élénk érdeklődés.

Forrás: Turizmus Online


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.