„Szlovéniát csak szeretni lehet”

- jelentette ki Livija Kovač, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója kedden, Budapesten, ahol jó szokásához híven ismét randevút adott egymásnak a hazai kiutas szakma és a szlovén idegenforgalmi kínálat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A helyszín ezúttal is az Európa hajó volt, ahol jól megszokott módon az ízletes szlovén kalács, a potica várta az asztalokon a prezentációt hallgató nagyérdeműt. Döntse el mindenki maga, hogy előnyére válik-e egy süteménynek ha a szintén szlovén származású Trumpné Melaniának is ínyére való. Mindenestre marketingértéke lehet ennek a kis, Livija Kovač által elkottyintott titoknak a szlovén konyha iránt érdeklődők számára.

A mi szempontunkból ennél talán izgalmasabb, hogy a magyar érkezések és vendégéjszakák növekedésének mértéke, nemhogy megállna, de két számjegyű bővüléssel repíti a küldőpiacot Szlovénia első tízes listájára. 84 ezer 2016-os érkezésünkkel a 8., míg 213 ezer vendégéjszakánkkal a 7. vagyunk. Előbbi 18, utóbbi 21 százalékos növekedést jelent. 2017 első féléve szintén bizakodásra ad okot: 23%-ot tettünk rá a tavalyi év azonos időszakának érkezés-számára. Az Alpok továbbra is toronymagasan áll a többi régió fölött. Ide a magyarok 36%-a érkezik; télen-nyáron. Ugyanakkor a tengermellék részesédése egyre nagyobb szeletet hasít ki: tavaly 26%-ra rúgott, de a fürdőhelyeken is lecsapódik mintegy 10 százalékunk. A tízes beutas ligát továbbra is Olaszország vezeti, míg a 2-3. helyeken Ausztria és Németország váltja egymást.

Délnyugati szomszédunk idegenforgalmi kínálatát továbbra is a fenntarthatóság jegyében alakítja. Ennek fejlesztését segíti elő az immár 50 partner bevonásával megvalósítás alatt álló Szlovén Turisztikai Zöld Terv — ismerteti Livija Kovac. Hozzáteszi az 5. legfenntarthatóbb országnak tartott Szlovénia fővárosa tavaly Európa Zöld fővárosa volt. A fenntarthatóság értelmében továbbra sem nagy számokkal akar a ringbe szállni a 20 ezer négyzetkilométeres ország, hanem valós — de kis méretéhez képest rendkívül színes — lehetőségei tudatában a minőségi turizmusra összpontosít. A következő 5 évre szóló turizmus stratégiában mintegy 40 ezer ágyas kapacitásbővítés szerepel, egyebek mellett a luxus kemping (glamping) és 5 csillagos kategóriában. Utóbbiból nemrég nyílt az első Ljubljanában, az Intercontinental. „Egész évre eladva” — közölte Livija Kovac.

Nincs szlovén workshop nagykövet nélkül. A stafétát Ksenija Skrilectől átvevő dr. Robert Kokalj számára sem új terep Magyarország. A ’90-es években Budapesten végezte posztgraduális tanulmányait, dolgozott a követség konzuli osztályán. Egyiptomi, jordániai és libanoni külszolgálatot követően idén augusztusban tért vissza Magyrországra. Szerinte szintén remekül alakulnak a szlovén-magyar idegenforgalmi kapcsolatok, de a fejlődés lehetősége továbbra is nyitott, különösen a két ország közötti közlekedési infrastruktúrában, valamint a távoli piacok régiós szintű közös kiszolgálásában.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.