Szó sincs a turizmus államosításáról

A kormány turizmussal kapcsolatos elképzeléseiről tájékoztatott Rogán Antal egy zártkörű háttérbeszélgetésen. Szerinte államosításról nincs szó, az új állami cég az irányokat szabná meg és a fejlesztéseket hangolná össze – számolt be az eseményről a vs.hu

Amint arról korábban mi is írtunk, a közelmúltban kiszivárgott egy minisztériumi munkaanyag, amely egy állami turisztikai csúcsszerv létrehozását tartaná kívánatosnak. Az anyagban olyan felvetés is szerepel, hogy a létrehozása után a Miniszterelnökség alá tartozó új Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökségnek saját bevételeket is kell szereznie, például városnéző buszok üzemeltetésével.

A munkaanyag napvilágra kerülése után szakmai támadások kereszttüzébe került. „Azért próbálnak ilyen teljes sületlenségeket mondani, hogy államosítjuk a turizmust, mert nem találnak rajta más fogást” - így összegezte Rogán Antal a zárt körű beszélgetésen a kormányzati turisztikai központról szóló elképzeléseket és az azokról megjelent sajtóhíreket.

A miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter az ágazatban kiemelkedő teljesítményt nyújtó piaci szereplőket tájékoztatta. Az egyébként a kormány ötleteinek kiszivárgásától függetlenül, az előtt összehívott rendezvényen ott volt mások mellett a Sziget-iroda két munkatársa, neves éttermeket működtető vállalkozó, és turisztikai tanácsadó cégvezetője is. Rogán szavai alapján lényegében az irányokat szabná meg, a fejlesztéseket hangolná össze a kormány. Azt mondta, jelenleg nincs stratégia arról, az országnak mely részeit, milyen típusú szálláshelyeket kell erősíteni, milyen típusú turistákat látna szívesen az ország. Ezen változtatnának - olvasható a vs.hu cikkében

Lobenwein Norbert, a VOLT alapítója és a Sziget egyik tulajdonosa is alátámasztotta: nagy igény volt a szakma részéről arra, hogy egységes turisztikai koncepció szülessen akár Budapest, akár Balaton vonatkozásában. Emellett a megbeszélésen résztvevő szakemberek szükségesnek tartották egy olyan koordinált rendszer bevezetését, amelyben a nagy események nem zavarják egymást, senki nem „szervez rá” a másikra.

Az államosításról felmerült híreket a VOLT és a Balaton Sound produkciós vezetője már az egyeztetés előtt sem tudta komolyan venni, de a csütörtöki találkozó is megnyugtatta. A miniszter közölte, a Balaton fejlesztésére nagyjából 300 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. Szerinte az ágazatnak vannak régimódi szereplői, „akiknek nem a hatékonyság vagy a kalap mérete számít, hanem az, hogy ami van, azt ők osszák el. Ez ebben a formában sérülni fog, új logika mentén kell gondolkodni”.

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. egyik vezetője is részt vett a megbeszélésen. Szerinte az elhangzottak alapján nem államosításról van szó, csupán „még több forrás és még koncentráltabb tevékenység” jellemezheti a turizmust.

„25 éve vagyok a turizmusban, mindig az volt a szakma szíve-vágya, hogy koncentráltabb figyelmet kaphasson, ha a turizmus kiemelt szervezetként tud a jelenlegi tíz százaléknál többel hozzájárulni a GDP-hez” – mondta Hegedűs.

A BDO egyik vezetője azt vette ki Rogán Antal szavaiból, hogy van esély arra, hogy a turizmus a jelenlegi – helyettes államtitkársági – szintjéhez képest magasabbra is kerülhet, ami – Hegedűs szerint – akár önálló turisztikai minisztérium létrehozását is jelentheti, ahogy az néhány környező országban már megvalósult. Rogán a tájékoztatóján azt mondta, az átalakítás első lépése a nemzeti idegenforgalmi ügynökség létrehozása lesz. A rendszer 2016 végétől, 2017 elejétől működik majd hatékonyan, amikor a kormányzat már tudja a célokat. Ekkor jöhetnek a fejlesztések. Az ügynökségnek lenne része például a Kongresszusi Iroda, a rendezvénykoordináció vagy a Balatonért felelős iroda.

Rogán szerint a turizmus GDP-hez való hozzájárulása Magyarországon 10 százalék alatt van, pedig még a régióban is van ország, amelyben 15 körüli ez a szám. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa is részt vett a megbeszélésen. Mint mondta, jelenleg nincs érvényes koncepció a Balaton környéki turizmusra, ami pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy az ottani vállalkozók akár 10-20 évre tervezni tudjanak. Így üdvözölte, hogy a megbeszélésen elhangzott: a tervek szerint a Balaton kiemelt projekt lesz.

„Tarlós Istvánnal egyeztettem. Nem lesz most különálló szervezete Budapestnek, de az állam a célkitűzései alapján, saját céljaira ad forrásokat majd” - mondta.

A kormány pénteken megtárgyalta és koncepciójában támogatta a javaslatot. Még egy kör egyeztetés várható, ki kell dolgozni további részleteket és két hét múlva lehet döntés.

Forrás: vs.hu


Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.