hirdetés
hirdetés

Szoborpark, Magazinnal

A Balaton-felvidéken található Köveskál két új izgalmas élménylehetőséggel gazdagodott egymás közvetlen szomszédságában. És egyik sem a divatos és nagyon trendi gasztrós, wellness-es pihenéses vonalhoz tartozik, hanem igazi kulturális kikapcsolódást jelent.

hirdetés

A Káli Art-Park (KAP) története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa, Héjja Róbert és Molnár Júlia elhatározta a szabadtéri szoborpark kialakítását a szálloda területén.

Nézd, gyönyörködj benne! Ha tetszik, akár a kerted dísze is lehet

A magyar kortársművészet egyik kevésbé ismertebb ágát, a szobrászatot karolja fel a Káli Art Inn virágoskertjében felállított szoborpark, amely nemcsak a hely vendégeinek lehet élmény, hiszen az utcafront felől is díjmentesen látogatható.

A pandémia a képzőművészetet is hátrányosan érintette. A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. Ez, az évről-évre kiírásra kerülő pályázattal, lehetőséget kínálnak a szobrászok számára, hogy minden évben megmutathassák magukat, mondták el a KAP létrehozói a megnyitó alkalmával.

Fontos feladatuknak tekintik a kortárs művészet bemutatását, mert a művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van, fejtették ki a szoborparknak helyet adó vendéglátók, mint a festészet vagy fotóművészet, hiszen az alkotások nagyobb tereket igényelnek, így kevés magánlakásba/házba jutnak el. Közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található virágoskert. A KAP létrehozásának másik célja a képzőművészet ezen ágazatának támogatása, magánmecenatúra keretében.

A KAP megnyitása, hangzoltt még el, egy 10 éves projekt első lépése. A tervek szerint minden elkövetkező évben kiírják a pályázatot. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás kapja a Káli Art Díjat és az alkotás innentől, a KAP gyűjtemény része lesz és a helyszínen megtekinthető, de akár a kiállítás végén meg is vásárolható a művészektől.

A kiállításra kerülő képzőművészeti alkotásokat hat tagú szakmai zsűri bírálta el.  Az első évi pályázati kiírásra több mint kéttucat pályamunka érkezett, amelyek közül a zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők mostantól a KAP-ban.

Az idén látható művészeti alkotások:

Kalmár János: Rising 

Szirmai Nóra: Proxemia 

Gergely Réka: Juriko 

Cseh Lili: Egem 

Gilly Tamás: Mérleg 

Szabó Menyhért: Artwork 

Nagy Dániel: Anbar 

Kecső Kristóf: Rekeszjárat

Tímár Elvíra: Férfi és nő 

Bojti András: Kék Moholynk 

Veres Balázs: XYZ 

Mindák Gergely: Nádsziget 

Erős Ágost Koppány: Kétnapos csibe 

A Káli Art 1 millió forintos összegű fődíját 2021-ben Cseh Lili Egem című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján.

Ez a Magazin nem egy szokásos bevásárlóhely, hanem valami egészen más

Akár a  Káli Art-Park folytatásaként, szintén a falu főutcáján, a luxusszálláshelytől pár lépésnyire  található egy egykori romépületből, valamikori tehénistállóból kialakított, a klasszikus népi építészetet és az ipari dizájn megoldásait tökéletesen ötvöző Magazin Galéria, amely a Káli Art Inn alapító tulajdonosának, Koller Kati legújabb birodalma.

Itt több mint 200 kortárs alkotás látható, amelyek között a festménytől a grafikán és kisplasztikákon át a vibráló, élénk színű afrikai iparművészeti textíliákig minden megtalálható.

A galéria tulajdonosa tulajdonképpen saját gyűjteményének darabjait állítja ki az arrajárók számára, olyan alkotásokat, amelyek az elmúlt 40 évben bécsi lakását díszítették, vagy amelyet megvásárolt jártában- keltében, mert felkeltette érdeklődését, megtetszett neki, gyakran ezzel is támogatva az alkotót, mintegy sajátos koncepciójú és kiváló ízléssel rendelkező mecénásként.

"Lassan már kimondani is soknak tűnik: mintegy húsz éve jöttem először Köveskálra, akkor nyitottam a Káli Art Innt. Azonban rövid időn belül be kellett látnom, az a koncepció, amit eredetileg elképzeltem az épület kapcsán - egyszerűen nem működött. Ugyanis Provance-i mintára egyfajta festőiskolát képzeltem el itt a tájban (magam is szívesen festegettem akkoriban), de csak elvétve jöttek festőnövendékek, így a festőiskolát átalakíttattam mindenki számára nyitott szálláshellyé", mondja Koller Kati különleges gyűjteménye ölelésében. Majd így folytatja: "Amikor a mostani vállalkozásom, a Magazin területét felkínálta nekem 50 évre szóló használatba vételre Héjja Róbert, a Káli Art Inn tulajdonosa, nem tudtam nemet mondani. Mert megláttam benne, hogy mi hozható ki ebből a romból, ami itt volt. A koncepcióm ezúttal az volt, hogy egy nagyszámú gyönörű hagyatékot állítok itt ki, és ha megvesznek belőle egy-egy alkotást a vásárlók, máris pótolom kortárs művészek műveivel, a saját gyűjteményem egy-egy darabjával. Amúgy is itt vagyok a Káli-medencében minden hétvégén, nem tudtam elszakadni Köveskáltól. Hiszen itt a közelben a szőlőm, ahol a boraim alapanyaga terem". 

Arra a kérdésre pedig, hogy miért pont Magazin a neve Koller Kati tavaly augusztusban, a pandémia első hullámát követően megnyílt képgalériájának, a következő felelet érkezik: "Mert ez itt egy igazi üzlet, vagyis egy Magazin. És én mindig is üzletasszonyként élem a napjaim. Aki leginkább elképzelni, építkezni, megvalósítani, útnak indítani szeret valamit, hogy utána egy újabb, izgalmas kihívás érdekében akár tovább is lehessen lépni az életben".

x x x

A KAP és Magazin Galéria tulajdonosai közös gondolkodással és példamutató együttműködéssel egy igazi kulturális centrum kialakításán dolgoznak a Káli-medence közepén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk