Szórakoztató történelemóra

„Aggáda, a hagyomány elbeszélése színekkel, illatokkal, hangokkal” – csalogat a Zemplén zsidó örökségeinek felfedezésére Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzati Hivatala. A kialakítás alatt álló új turisztikai termék bevezetését markáns marketingkampány kíséri, ahogy azt a megyétől az utóbbi években megszokhattuk.

A Borsod megyei önkormányzat tematikus utat állít össze a zempléni zsidó örökségből, túraszervezők bevonásával. A megyében több zsinagóga is található, a 365 település közül 350-nek van zsidó temetője. Főként a lengyelországi üldöztetés elől menekülő galíciai zsidóság telepedett meg ezen a vidéken a 18. században. Mivel szabad királyi városokban nem élhettek, nem lehettek céhek tagjai, és nem szerezhettek tulajdont, a zempléni, tokajhegyaljai mezővárosokban bekapcsolódtak a szőlő- és borkereskedelembe. Hamarosan felvirágoztatták a vidéket, amelyen a miskolci hitközség vallási vezetője, Raguczki Gábor kalauzolt végig bennünket.

Hászidok nyomában

Ezen a tájon a nagypajeszos, kalapos, fekete köpenyes hászidok éltek. A hászid hisz az önzetlen szeretetben, és az istentől kapott életörömöt teljes odaadással fejezi ki a zenében, táncban. Vezetőik nem tanult rabbik, hanem egyszerű, de rendkívüli karizmával megáldott emberek. A környék egyik híres csodarabbija, cádikja, Teitelbaum Mózes a sátoraljaújhelyi zsidó temetőben nyugszik. A legenda szerint meggyógyította a gimnazista Kossuth Lajost, és megjövendölte politikai karrierjét. A temető szomszédságában működik Magyarország két kóser rituális fürdőjének egyike.

Kóser hidegtál, flódni

Bodrogkeresztúron a messzeföldön híres, 80 éve elhunyt rebe, Steiner Saje puritán házában láttak vendégül bennünket stílusosan a kóser konyha előírásai alapján készült hidegtállal. A deszszertre már az egykori zempléni zsidóság másik központjában, Mádon került sor. Itt költöttük el a flódnit, a dióval és mákkal gazdagon töltött jellegzetes zsidó süteményt. Mádon a 19. század elején 76 család zsidó család élt, ma már egyetlenegy sem. A község ennek ellenére fontosnak tartotta, hogy a régió egyik legrégebben épült, kivételes szépségű zsinagógáját eredeti állapotában állítsák vissza. Közép-Európában mindössze két copf stílusú zsinagóga maradt fenn, az egyik a mádi, amelyet 2004-re csodálatosan restauráltak. Az épület, amely otthont ad a helyi zsidóság történetét bemutató állandó tárlatnak is, kulturális célokat szolgál. A Zempléni Fesztivál idején izraeli kórus ad itt hangversenyt, szeptember 23-án pedig Klezmer Fesztivált rendeznek a faluban, ahol a zsidó konyha remekeiből is kaphat kóstolót az érdeklődő. A zsinagóga alatt húzódó egykori rabbiképző (jesiva) egy szárnyát kóser szálláshellyé alakítaná át az önkormányzat. A településen jelenleg hat háznál foglalkoznak fizetővendéglátással, augusztusban pedig 60 férőhelyes, háromcsillagos szállodát nyit a Láng Gasztronómiai Kft.

A múlt század elején még húszezres miskolci zsidó közösség létszáma mára 400 főre apadt, ezért a hitközségi szertartásaikat már nem a helyi zsinagógában tartják, így az szinte mindig látogatható. A magyar romantika és eklektika kiemelkedő alkotásaként számon tartott épület tervezője az a Karl Ludwig Förster, aki a Dohány utcai zsinagógát is jegyzi.

Zarándokturisták

Az említett zsidó örökségi helyszíneket évtizedek óta számos külföldi zarándok látogatja. Idén megérkezik az első szervezett izraeli turistacsoport is. A cikkben leírt útvonal azonban bármely felekezetű és származású turistának jó szívvel ajánlható.

Intenzív turizmusmarketing

A két világörökségi helyszínnek (Aggteleki barlang, Tokaj-Hegyalja) is otthont adó Borsod-Abaúj-Zemplén megye másfél évvel ezelőtt intenzív marketingmunkába kezdett idegenforgalmának fellendítésére. A megyei önkormányzat tavaly 23 millió forintot költött el, idén pedig 25 milliót fordít nagyszabású országos és regionális kampányokra. Jövőre azt tervezik, hogy azoknak a borsodi településeknek, amelyek turisztikai marketingjükben a megyei kampány arculati elemeit használják, pályázati úton támogatást nyújtanak. A megye igyekszik kihasználni az országhatártól mindössze 18 kilométerre fekvő kassai repülőtér kínálta lehetőséget is. A tervek szerint a légikikötőben egy informátor népszerűsíti majd Borsod vonzerőit.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?