hirdetés
hirdetés

Tájépítészeti Nívódíj a BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukciójáért

A BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukciójáért Tájépítészeti Nívódíjat nyert az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában a Pagony Táj-és Kertépítész Kft., dr. Herczeg Ágnes pályázata nyomán. A tíz és fél hektáros park öt éven át tartó rekonstrukciós munka keretében újult meg, két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékát ápolva.

hirdetés

Rangos elismerésben részesült a BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukcióját elvégző Pagony kert Táj- és Kertépítész Kft., amely a Tájépítészeti Nívódíj 2021 pályázaton elnyerte a legjobbnak járó díjat az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában. Dr. Herczeg Ágnes pályázatát 10 tagú szakembergárdából álló zsűri értékelte, és ítélte végül oda a díjat a tájépítész irodának a kastélypark öt éven át tartó rekonstrukciós munkálataiért.

A Tájépítészeti Nívódíj keretében olyan, műszaki és esztétikai szempontból is kiemelkedő alkotásokat díjaznak, amelyek kivitelezése hozzájárul a tájépítészet elismertségéhez. Ezek a projektek megfelelnek a fenntartható fejlődés elveinek, továbbá hozzájárulnak a társadalom jólétéhez is. A pályázatra számos alkategóriának megfelelő, megvalósult tájépítészeti alkotásokat lehet nevezni.A BOTANIQ Turai kastélyt hangulatos tíz és fél hektáros ősfás park öleli körbe, amelyet az eredeti kertépítészeti terveket figyelembe véve, kerttörténeti és kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva újítottak fel. A magyar kertművészet alkotásainak nagy részét a történelem viharai megsemmisítették, épp ezért rendkívül ritka az, ha egy kastély és kert együttese még megmenthető állapotban maradt. Tura ezek közé sorolható, ezért kiemelten fontos volt a fejlesztő számára, hogy a park két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékának megfelelően újítsák meg a parkot, visszaidézve a kastélykert eredeti állapotát.A kastélypark területét hét egységre, úgynevezett „hangulatra” osztották a tervezők: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt hivatottak jelképezni a kastély által képviselt értékeket. A különböző egységek különböző fajtájú és elrendezésű növényei teremtik meg az egyes parkrészek egyedi hangulatát. A kert több mint kétezer fának ad otthont, a legjellemzőbb fajok közé tartozik a kocsányos tölgy, a piramistölgy, a bükk, a vadgesztenye, de található tulipánfa, és a szomorúfűz, valamint páfrányfenyő, vörösfenyő és tiszafa is a parkban. A kastélyparkban található, egykori Lovarda területén mintagazdaság kap majd helyet, ennek első lépéseként jött létre az előbb említett magyar körték kertje, ahol ízelítőt kaphatunk számos fajtájából is ennek a zamatos gyümölcsnek. A 2020-ban megvalósult ökologikus és reprezentatív kiültetés keretében 40 darab idős fa, illetve több ezer cserje, díszfű és egyéb fűféle kapott helyet a park változatos növényállományában.

„A minőség megőrzése garantálja a kastélykert további sikerét. A magas minőségű kivitelezésen túl - melyet a Lyra Florae képviselt - fontos, hogy a park a fenntartás során is megtartsa azt a kiemelt értéket, amit hordoz. A kert azon túl, hogy egy művészi alkotás, egy élő, eleven organizmus, mely odafigyelést igényel. A turai kastélypark a kertörökség olyan gyöngyszeme, melyen keresztül bepillantást nyújt a magyar kertművészet és kerkultúra magas nívójába” – mondta dr. Herczeg Ágnes, a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. vezető tervezője.„A kastély és a parkja egyedülálló szimbiózisban van egymással, a fantasztikus kert teszi teljessé a BOTANIQ élményt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kastély által elnyert idei két turisztikai elismerést követően most a park kapott rangos szakmai díjat, amelyhez gratulálunk a Pagony Táj- és Kertépítész irodának és egyben köszönjük a parkban végzett fantasztikus munkájukat” – mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group szálloda divíziójának vezetője.

A tavalyi év során két másik szakmai elismerésben is részesült a kastélyhotel: januárban a Booking.com Traveller Review Awards 2021, nyáron pedig egy nemzetközi turisztikai díjat kapott a BOTANIQ Turai Kastély, amely a „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” címet szerezte meg az International Travel Awards versenyen.

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk