Teljesen lemosható, műanyagmentes csomagolást tesztelnek az USA-ban

A fenntarthatóság mellett a spray-on eljárás a szavatossági idő meghosszabbításában és az élelmiszerbiztonság növelésében is segíthet.

A Rutgers és a Harvard tudósai kifejlesztettek egy lebomló spray-on food (ételre fújható) csomagolást. A kutatók szerint ez az eljárás segíthet a termékek élettartamának meghosszabbításában, a műanyagfehlasználás és az ételpazarlás csökkentésében, illetve az élelmiszerbiztonság növelésében, írta a Food Tank nyomán a Store Insider szakmai portál.

A spray-on csomagolás fő összetevője a pullulán, amelyet általában tabletták bevonataként szoktak használni. A szerves polimerekből és nem toxikus anyagokból készült réteget el lehet távolítani vízzel. Nishad Jayasundara környezeti toxikológus szerint azonban még további kutatásokat kell elvégezni, hogy kiderüljön, a vízzel való lemosáskor nem keletkeznek-e káros anyagok az eredetileg veszélytelen anyagokból.

Az új csomagolásfajta még a fejlesztés korai szakaszában jár, de a fejlesztők már azon dolgoznak, hogy minél költséghatékonyabb és fenntarthatóbb legyen a végső termék. Ezután a kutatók elkezdik értékesíteni a csomagolást azoknak a vállalatoknak, akik hajlandóak alkalmazni azt a többletköltségek ellenére. 

Egy friss kutatás szerint az Egyesült Királyságban lebomló csomagolásként megjelölt bioműanyagok 60 százaléka valójában nem bomlik le teljesen természetes körülmények között. Emellett a műanyag alternatívák fenntartható jelzése nem jelenti azt, hogy ezek kevesebb energia vagy alapanyag felhasználásával készültek.  A Beyond Plastic - amely a műanyag hulladék felszámolásáért küzd az Egyesült Államokban – hangsúlyozza, hogy számos lebomló csomagolás és bioműanyag előállítása több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a hagyományos műanyag előállítása. Ráadásul a műanyag alternatívák esetén is sokszor használnak toxikus Per- és polifluoralkil (PFAS) anyagokat. Eközben világszerte a műanyagok 9 százaléka kerül újrahasznosításra. 

 

 

 

Forrás: Food Tank / Store Insider


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.