hirdetés
hirdetés

Több tízezer érdeklődő az uniós fejlesztések nyílt napján

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – a polgárok európai éve alkalmából -, azzal a céllal indította el az Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött elnevezésű programját, hogy megmutassa, hogy az európai uniós tagság mennyi mindennel járul hozzá a lakosság életkörülményeinek jobbá tételéhez. A rendezvényt az egész országban nagy figyelem kísérte, több tízezren érdeklődtek a programok iránt.

hirdetés

Magyarország fejlődését hosszú évek óta meghatározzák az uniós forrásból megvalósuló beruházások, azonban a fejlesztések jó részéről szinte kizárólag a híradásokból értesülhet a lakosság. Éppen ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hagyományteremtő szándékkal, március 2-ára, szombatra egy országos nyílt napot hirdetett, melynek során bemutatkoztak a legizgalmasabb fejlesztések.

„A célunk az volt, hogy megmutassuk a lakosságnak, hogy az Új Széchenyi Terv és ezen keresztül az uniós források nem elvont fogalmak, hanem olyan fejlesztéseket jelentenek, amelyek mindenki életére hatással vannak. A polgárok európai éve pedig remek alkalmat teremt, hogy a helyi közösségek betekintést nyerjenek abba, hogy az európai uniós tagság mennyi mindennel járul hozzá az életkörülményeik jobbá tételéhez. A rendezvény nagy sikerére tekintettel az intézményrendszer tervei között szerepel, hogy a jövőben évente lehetőséget biztosít majd hasonló beruházások megtekintésére. Bízunk benne, hogy a mai uniós nyílt nap hagyományt teremt” – fogalmazott Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

A rendezvény keretében országszerte közel 30 olyan beruházást láthattak az érdeklődők, amelyek egyébként zárva vannak a nyilvánosság előtt, vagy csak belépőjegy megvásárlása esetén tekinthetők meg. A nyílt nap keretében látogatható beruházások között egyaránt található kulturális, turisztikai, tudományos célú, vagy épp infrastrukturális fejlesztés. Így megtekinthető volt például Budapesten a 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, a Magyar Természettudományi Múzeum interaktív kiállítása, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyik megújult épülete.

Szép számmal voltak programok a fővárostól távolabb is. Ingyenesen volt látogatható többek között a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda kastély, a fertődi Esterházy-kastély, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ. A természetbarátoknak a Tisza-tavi Ökocentrum, az Ipolytarnóci Ősmaradványok, a hortobágyi Puszta Szafari, vagy a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje kínált tartalmas időtöltést.

A nyílt napon ugyanakkor a vállalkozások életébe is betekintést nyerhettek a látogatók, hiszen megnézhették, hogyan készül az energiaital a HELL Energy gyárában, ahol az uniós támogatások révén modern, korszerű, ugyanakkor környezetbarát anyagok és technológiák felhasználásával létesült egy új épület, amely alkalmas a csúcstechnológiai berendezések elhelyezésére. Az érdeklődők emellett olyan egyedi, környezettudatos fejlesztéseket is megtekinthettek, mint a Pannonhalmi Főapátság területén lévő biomassza fűtőmű, amely a megújuló energiaforrásokat használja fel az Apátság hőellátására, vagy a székesfehérvári Adu Develop Kft ultrahangos PET hulladék újrahasznosítási technikája.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai