Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül

A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International du Vin borversenyen, amelyet 41. alkalommal rendeztek meg Bordeaux-ban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik legrangosabb nemzetközi megméretésre idén 38 országból összesen 4376 bort neveztek, a legtöbb mintát - mint minden évben - francia termelők küldték. A versenyen 49 magyar pincészet 134 borát bírálták el, ami azt jelenti, hogy Magyarországról az ötödik legtöbb borminta érkezett a Challenge-re - tájékoztatta James Fowkes, a verseny sajtómunkatársa az MTI-t.

Az április 21-én és 22-én a bordeaux-i Palais de Congrés-ben zajlott bírálat eredményét pénteken tették közzé a verseny honlapján; eszerint a magyar borokat 17 arany-, 16 ezüst- és 5 bronzéremmel ismerték el.

A legtöbb, hat aranyérmet tokaji borok kapták, a badacsonyi és az egri borvidékről három-három, a Balatonfüred-csopaki borvidékről kettő, míg a szekszárdi, mátrai és villányi borvidékről egy-egy bor részesült a rangos elismerésben.

A tokaji borok közül a Grand Tokaj Zrt. két, a Harsányi Pincészet egy 2013-as, illetve a Pajzos Zrt. 2006-os aszúja, a Patricius Borház 2015-ös, Katinka elnevezésű édes fehér bora, valamint a Szent Tamás Kft. 2013-as évjáratú szamorodnija lett aranyérmes.

A badacsonyi borvidékről a Varga Pincészet Kft. 2015-ös, késői szüretelésű Aranymetszés szürkebarátja, olaszrizlingje és 2016-os Irsai Olivére, az egri borvidékről az Egri Korona Borház Kft. 2013-as, Jumurdzsák nevű vörös bora, cabernet sauvignon-kékfrankos válogatása, valamint az X-Vin Kft. 2011-es Egri Syrah-ja kapta a legcsillogóbb elismerést. A Balatonfüred-csopaki borvidékről két 2015-ös fehér bor, a Figula Pince Figula 7 hektár és a Söptei Pincészet Hangulat nevű bora nyert aranyérmet.

Arannyal díjazták a mátrai borvidéken működő Borpalota Kft. 2016-os Muscat Ottoneljét, a szekszárdi borvidékről a Lajvér Borház Kft. 2016-os Rosé Cuvée-jét és a villányi Koch Borászat 2012-es Villányi Csanád Cuvée-jét.

A legtöbb ezüstérmet is tokaji borok kapták, de szerepel közöttük az Etyek-budai Nyakas Pincészet Zrt. 2016-os Irsai Olivére, a Törley Pezsgőpincészet kft. egy édes és egy félédes pezsgője is. Az eredményeknél feltüntetik az értékelt borok árkategóriáját; a magyar borok sorában a legtöbb, 13 bor 5 és 12  euró közötti árral szerepel, az aranyérmes borok között három, az ezüstérmesek közt kettő olcsóbb 5 eurónál.

A legtöbb érmet, 697-et a korábbi évekhez hasonlóan francia borok kapták, a spanyol mintákat 189, a portugál tételeket 149 éremmel ismerték el. A Challenge idei kiemelt vendége Marokkó volt, amely Dél-Afrika után kontinensének második legnagyobb borexportőre; a versenyen egy 2015-ös marokkói vörösbor és egy 2016-os rozébor egyaránt különdíjat kapott.

Az 1976-ban alapított, a bourgi székhelyű Concours des Vins által rendezett Challenge International du Vin a legrégebbi nemzetközi borverseny, amelyre évente mintegy négyezer - átlagban 8,5 eurós - bort neveznek a világ közel 40 országából. A bormintákat idén húsz országból érkezett, 740 - hivatásos szakemberekből és amatőr borkedvelőkből - álló zsűri bírálta el. A borok 45,5 százalékát nevezték külföldről.

A verseny szabályai szerint az érmes boroknak át kell esniük a francia akkreditációs bizottság által hitelesített, független laboratórium vizsgálatán, majd a díjnyertes borok kereskedelemben kapható tételein is elvégzik a teszteket. A megméretésen részt vevő mintáknak legfeljebb 30 százaléka lehet érmes bor.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.