Tökfesztivál kékfrankossal

A Nyugat-Dunántúl egyesíti a történelmi városok kifinomult világát az egykori határvidék, az Őrség érintetlen természeti környezetével. Ebben a régióban őseink szokásai, konyhája keveredik a poncichterek meg a szomszédos népek, a szlovének és osztrákok gasztronómiájával.

'

A Nyugat-Dunántúlon ehetünk franciásan bonyolult fogásokat – mondjuk őzgerincet fácánmellel töltve, erdei gombával – de egyszerű falusi dödöllét is sült hagymával. A boldogságindex növekedését mindkettő egyformán elősegíti.

Szombathelyen (Savaria), a Kárpát-medence egyetlen olyan településén, amely a római alapítástól a mai napig lakott város, minden évben zajlik a Savaria történelmi karnevál. A barokk pompázó varázsát élhetik át Győrben, a Barokk Esküvő – történelmi ünnepi játékok keretében az odalátogatók. Sopronban, a „Kékfrankos fővárosában” viszont 112 napon át 64 programot rendeznek évente. A Kékfrankos Nyár állandó programjai között szerepel minden héten a „Poncichter Est”, a „Borvidék a Világörökségben” és „Városi Séta a bor jegyében” rendezvény. A Kékfrankosok Éjszakáján, június 24-én az egész város életre kel. A kékfrankosláz a Soproni Szüreti Napokon, szeptemberben tetőzik. Ez évtől a Kékfrankos IC vonatpárja szállítja a vendégeket a városba Budapestről.

Egy korty történelem

A soproni borvidék Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal büszkélkedő borvidéke. Eredete egészen a keltákig vezethető vissza. A fejlett szőlőművelésre vonatkozó egyik első írásos dokumentum Róbert Károly utasítása: „...a soproni polgárokat, midőn saját boraikat szállítják, útjukba ne zaklassák”. A XIX. századtól a poncichterek, a német ajkú gazdák messze földön híressé tették a soproni bort. A monarchia idejében az itteni szőlőterületek a Sopron – Ruszt – Pozsony borvidékhez tartoztak, és hasonló fajták, művelési módok jellemezték őket. A szőlőskerteket pusztító járványok és a történelem viharai aztán külön fejlődési pályára állították a borvidéket: míg ma az ausztriai Ruszt elsősorban a fehér szőlőfajtákról és az aszúról (Ausbruch) híres, addig a soproni borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő. A borvidék érdekessége, hogy az itteni klíma a késői szüretelésű, édes borok előállításának is kedvez.

Az Őrség ízei

Lehet, hogy egyszer Magyarországon is akkora országos ünnepély kerekedik a sütőtökből, mint Amerikában? Pedig a nálunk kicsit lenézett főzeléknövény a szomszédos Ausztriában is az ősz egyik fontos, vidám tartozéka. Gasztronómiailag pedig a legelőkelőbb szállodák étlapjait is meghódította már, a budapesti Hotel Kempinski étlapján is az őszi különlegességek sorát vezeti. A belföldi turisták úti céljaként gyakran választott őrségi térség nemcsak tüneményes településeivel, szeres őrvidékével és a természet teljes nyugalmával csábítja a látogatókat, hanem sajátos ízvilágával is. Az augusztusi „Szerek és porták fesztiválján” betekinthetünk a hétköznapok szokásos tevékenységeibe, kézművesek műhelyeibe, itt élő mesterek műtermeibe. A 18 települést rejtő Őrségben az évszázadok óta formálódó konyha folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát. Búza kevés termett itt, bőven volt viszont bab, káposzta, tök, kukorica, gomba és gyümölcs. A tartósítást is megoldották aszalással, füstöléssel. Nyáron a hűtőszekrényt egy kiásott földmélyedés helyettesítette: ide helyezték a lefedett edényt, egy korsó hideg vízzel körbeöntötték, majd pokróccal lefedték. Ma is kapható az itteni vendéglőkben a gánica (puliszka), a krumplis prósza, felhasználják az egészséges, jó élettani hatású aszalt gyümölcsöket, híres a gesztenyeméz és megbecsült alapanyag a tök.

A tök vitathatatlanul az egészséges táplálékok palettáját bővíti. A pirított tökmag, a tökmagból kisajtolt olaj, a tökmagolajjal leöntött friss saláta, a sütőtök, a tökösmákos rétes és más, tökkel töltöttízesített népi ételek gazdag választékát ismerhetik meg október 14-én a III. őrségi nemzetközi tökfesztiválra látogatók. A tökfesztivál idén, a Nagy Ízutazás évében a régió kiemelt rendezvénye lett. A tökből készült ételek kavalkádja mellett lesz tökparádé és tökmagköpőverseny, továbbá tökfaragás, tökállatkák készítése-szépségversenye, töklámpás- felvonulás, főzőbemutató, tökfőzde, tökmagolajütés-bemutató, tökkirályválasztás, táncház és kirakodóvásár is. A tökfesztivál Őriszentpéteren, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának területén zajlik, de egész októberben számos őrségi vendégfogadó várja vendégeit „tökös” programokkal, kóstolókkal. Az évente megrendezésre kerülő tökfesztivál visszatérő bemutatkozási lehetőséget jelent művészek, társulatok és a helyi szereplők számára, továbbá ismétlődő bevételi lehetőség a helyi vendéglátók, szálláshely-szolgáltatók, valamint vásározó kereskedők számára.

A dödöllétől a sajtversenyig

Szeptemberben egész sor állandó és visszatérő gasztronómiai rendezvény közül válogathatnak a régióba utakat szervezők. Ilyen például a kanizsai bor- és dödöllefesztivál. A dödölle kifejezést ugyan mindenki ismeri a gyermekmondókából, de kevesen tudják, mi rejlik a kifejezés mögött. Ízletes krumplis gombócról van szó, amelyet a régióban köretnek is tálalnak, de önmagában, pirított hagymával és tejföllel gazdagítva is ízletes fogás. Elkészítésének módja is számos változatban él, melynek megismerésére és elsajátítására tökéletes alkalmat biztosít az egész napos gasztronómiai rendezvény. A főzőverseny és ételek kóstoltatása mellett a Kanizsa bordalnoka címért folyó dalvetélkedő programok játsszák a főszerepet, de nem marad el a borvidékek borainak bemutatója, a népművészeti kirakodóvásár és népi kismesterségek játszóháza sem.

A hónap végén Kőszegen is a bor jegyében vigadnak minden évben. A Kőszegi Szüreten és nemzetközi fúvószenekari találkozón a jelmezes, mókás szüreti felvonulás köré épülnek a programok. Ebben az időszakban Vitnyéden, Kissomlyón és Nagycenken is bekapcsolódhatunk szüreti felvonulásokba és vigasságokba. Ha szőlőről van szó, akkor a sajt sem hiányozhat. A Kapuvár melletti Vitnyéd – Csermajorban hagyományosan országos sajtversenyt és sajtünnepet rendeznek szeptember végén. Mintegy nyolcvanféle hazai sajt seregszemléje ez: a tehén-, juh- és kecskesajtok közül szakértők választják ki az aranyéremre méltót. Kiegészítésül a szervezők kulturális és szórakoztató programokat is kínálnak.

Műemlékek és gasztronómia

A különleges környezet még az evés-ivás örömét is megduplázza. A pannonhalmi bencés apátságban az esztétikai élvezeteket kiváló borok kóstolgatásával fokozhatjuk. (A bencés regula igen kívánatosnak találja, hogy a szerzetesek saját munkájukból éljenek meg. A monostorokban éppen ezért az imádság mellett nagy hangsúlyt fektetnek a munkára is.) Pannonhalmának egészen az 1945 utáni államosításig saját borászata volt. Ezt a hagyományt folytatták a szerzetesek, amikor új, mintegy 2000 m2 alapterületű pincét és borházat építettek, ahol 2003 őszétől folyik a szőlő feldolgozása. A szőlőterület kétharmadán fehér, a fennmaradó részen kék szőlőfajtákat termesztenek. A fajtaszerkezethez igazodó pincetechnológia évente több mint 300 000 palack minőségi bor készítésére alkalmas. A bencések emellett a gyógyítás eszközeit is felkínálják: folyamatosan élnek Pannonhalmán szerzetesek, akik szakképzett művelői a gyógyfüvek termesztésének és felhasználásának. A pannonhalmi gyógyhatású teák gyártását és forgalmazását a főapátság és a legjelentősebb magyar gyógynövény-feldolgozó és -forgalmazó vállalat, a Herbária Rt. néhány éve újrakezdte – ősi receptúrák alapján.

Történelmi környezetet és ízes, házias, tájjellegű ételeket kínál a Muzsaji Vízimalom Vendégfogadó és Múzeum. Röjtökmuzsajon, idilli környezetben, tíz perc gyalogsétára a Szidónia Kastélyszállodától, közvetlenül a kápolna mellett fekszik a páratlan értékű, 325 éves ipartörténeti műemlék, a Muzsaji Vízimalom. A malommúzeumban a malomtörténet három különböző korszakát bemutató kiállítást tekinthetjük meg. Az egykori molnár házában meghitt hangulatú, nemes egyszerűséggel berendezett családias kisvendéglő várja a betérő vendégeket. Itt a „molnárné” hagyományos magyar étkei közül kóstolhatnak mindennap olyan ételeket, amelyek hajdan náluk is az asztalra kerültek. Az éléskamrából házi finomságokból lehet kóstolgatni vagy faszénen grillezni. Az öreg dió- és hársfák árnyékában, az eredeti régi kút körül akár 150-180 fő is hűsölhet a nyári nagy melegben.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.