hirdetés
hirdetés

Török és görög Ciprus az egyesülés útján?

Közös közleményben üdvözölte kedden José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, hogy a török és a görög ciprusi közösségnek sikerült megállapodnia az újraegyesítési tárgyalások alapját képező közös nyilatkozatról.

hirdetés

Az uniós vezetők szerint a nyilatkozat szilárd alapot szolgáltat a tárgyalásokhoz, amely a remények szerint átfogó, életképes és méltányos megoldást hoz a hosszú ideje húzódó ciprusi konfliktusban. A közlemény szerint az Európai Bizottság kész támogatni az ENSZ közvetítésével zajló tárgyalásokat, és minden olyan segítséget megadni, amelyet a felek hasznosnak értékelnek. A bizottság elnökének különmegbízottja például az uniós jog alapján igyekszik majd konstruktív javaslatokkal szolgálni a probléma rendezéséhez, ugyanakkor a bizottság abban is közreműködik majd, hogy a majdani egyesítés után a sziget északi részén is zökkenőmentes legyen az uniós joganyag alkalmazása.

A közlemény tanúsága szerint az EU abban is támogatást nyújt, hogy a felek megtudjanak állapodni egy bizalomépítő intézkedéscsomagról, amely lendületet adhat a rendezési folyamatnak.

Ciprus északi részét 1974-ben szállta meg Törökország, amely védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a török ciprusi kisebbség védelmében, mikor a szigetországban végrehajtott államcsínyt követően a görög ciprióta puccsisták egyesülni akartak Görögországgal. Ciprus északi részén pár évvel később létrejött az Észak-ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. A sziget azóta is megosztott, 2004-ben a görög ciprusi közösség népszavazáson utasította el az egyesítésre kidolgozott nemzetközi forgatókönyvet, mert a többség úgy ítélte meg, hogy az a szigeten élő törököknek és Ankarának kedvez.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk