Továbbra is vezet a wellness

A fővárosi és a Budapest környéki hotelberuházásokat bemutató összeállításunk után a közeljövőben megvalósuló vidéki fejlesztéseket szedtük csokorba. A wellnessben és a golfban sok beruházó lát fantáziát, a leglátványosabb fejlődés a Nyugat-Dunántúlon és a Balatonnál várható.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

Balatoni recept

Siófokon az elmúlt években számos olyan négycsillagos hotel nyílt, amelyek wellness- és konferenciaszolgáltatásokkal minél több belföldi szabadidős és corporate vendéget igyekeznek megnyerni. A szezonalitás mérséklésére kidolgozott szállodai koncepció olyannyira bevált, hogy ma már a tó más városaiban is sorra nyílnak meg az ilyen szállodák. Az idén a siófoki négycsillagos wellness- és konferenciaszállodák köre is tovább bővül. A belvárosi régi magtár épületét a Bankconsult Kft. teljesen felújítja, és színvonalas szállodakomplexumot épít köré. A magtárban a gasztronómiai szolgáltatások kapnak helyet, az új épületszárnyakban alakítják ki a 92 szobás szállodát, uszodával, wellnesslétesítményekkel, konferenciateremmel. Az üzemeltetést a Casa Group látja el. A társaság augusztus végére tervezi a siófoki szálloda megnyitását – tudtuk meg Brian Kayetől, a Casa Group ügyvezetőjétől. A július első napjaiban megnyitott, új siófoki Galerius élményfürdő mellett még az idén elkészül az izraeli L. A. Shiraz Kft. első lakóapartmanháza, amelynek számos egységét turisztikai célokra is hasznosítják. A cég a következő ütemben további három ugyanilyen tízemeletes apartmanépületet és egy bevásárló- és szórakoztató központot is épít. 2010-ig sportlétesítmények és egy vitorláskikötő kialakítását is tervezik.

Balatonfüreden is a wellness- és konferenciaszegmensben erősítenek. Hamarosan két szálloda is nyílik egészségturisztikai és üzleti kínálattal. A volt Árkád Hotel és a „kúrszalon” felújításával négycsillagos szálloda épül Anna Grand Hotel néven. A meglévő szobák teljes felújítása mellett megépül egy új szállodarész, így a ház összesen 103 szobásra bővül. Helyet kap benne egy 400 fős konferenciaterem, egy 1000 m2-es, gyógyvizes wellnessrészleg, bowling- és squashpályák, két étterem, kaszinó és mélygarázs. A decemberben nyíló, kétmilliárdos beruházáshoz 77 millió forintos uniós támogatást nyertek a tulajdonosok.

A füredi bazársor helyén 2,5 milliárd forintból szeptember második felére épül meg a négycsillagos Hotel Silver Resort wellness- és konferenciaszálloda. Igazgatója a korábban a balatoni Danubius szállodák marketingjéért és értékesítésért felelős Rádóczy Andrea lesz, aki egyik tulajdonosa is a fejlesztést irányító Silver Invest Kft.-nek. A ház 58 szobával, köztük kilenc luxuslakosztállyal szolgálja a vendégek kényelmét. Egy 130 fős és két kisebb konferenciateremmel is rendelkezik, fedett és szabadtéri fürdője, illetve wellnessközpontja a római fürdő kultúrát eleveníti fel a 21. század legmodernebb technikáival ötvözve. A komplexumhoz tartozó saját jachtkikötő várhatóan 2007 első felében készül el. A beruházás részeként épülő apartmanházat idén júliusban adják át.

A balatonfüredi Flamingó Hotel is wellness- és konferenciaszolgáltatásokkal bővíti kínálatát novemberre. A ház 300 fős konferenciateremmel egészül ki, épül egy fedett élményfürdő, széles körű szolgáltatásokat kínáló wellnessrészleg, kondicionálótermek, szépségoázis, a szálloda 4000 m2-es strandján pedig homokos fövenyt, szabadtéri úszó- és élménymedencéket alakítanak ki. A medencéket a ház saját, minősített gyógyvizes kútja táplálja. A strandon vitorláskikötő is helyet kap. Egy új szárny megépülésével megduplázódik a ház ágykapacitása is. A fejlesztések 2,2 milliárd forintból valósulnak meg.

Keszthelyen az angolnatelep helyén 2005 decemberéig kellett volna megnyílnia egy ötcsillagos wellness- és konferenciaszállodának, az építési engedélyeket azonban még tavaly januárban megtámadták a környezetvédők, ezért még a földmunkák sem kezdődhettek meg a helyszínen. A terület tulajdonosai – főként környékbeli szállodai szakemberek – nem tettek le szándékukról. Az engedélyek megszerzésétől számított 18 hónap alatt projektcégük, a Smaragd Invest Kft. felépíti a 265 szobás, ötcsillagos hotelt, amelynek fedett és szabadtéri élményfürdője, illetve látványtava a Hévízi-tó lefolyó vizét hasznosítja majd. A konferenciateremmel, business centerrel, squash- és teniszpályákkal, minigolffal is rendelkező beruházás költsége várhatóan 7 milliárd forint lesz.

A fővárosi székhelyű Creatura Immobilia Kft. tíz év alatt ugyancsak a konferencia- és wellnessturizmusra épülő szálloda- és üdülőparadicsomot épít Keszthelyen. A balatoni város önkormányzata május végén több mint egymilliárd forintért értékesítette az úgynevezett Libás térség majdnem 10 hektáros területét, amelyen az új tulajdonos-beruházó 13-15 milliárd forintból több különböző kategóriájú szállodát, apartmanházakat, üdülőfalut, sportlétesítményeket épít.

2007 nyarára több mint egymilliárd forintból készül el egy új, 18 lyukú golfpálya és golfklub Balatonudvari és Örvényes között. A Royal Balaton Golf & Yacht Club tulajdonosai magyar vállalkozók, akik a beruházás második ütemében szállodát is építenek. Csopakon négycsillagos, százharminc szobás, mediterrán jellegű szállodát hoz létre várhatóan 2007 őszére a budapesti székhelyű Silhouette Kft. A létesítmény 540 millió forintból épül fel, amelyből 200 millió uniós, 67 millió forint pedig hazai forrás.

A hatékonyság növelése érdekében az SCD Holding Zrt. egybeolvasztotta balatoni turisztikai nagyvállalatait, a Siotourt, a Balatontouristot és a Zalatourt. A csoport ingatlanjain 15 év alatt több ütemben, több tízmilliárdos fejlesztések valósulnának meg.

Csak találgatni lehet, hogy mit kezd a CD Hungary azzal a majdnem 60 ezer m2-es balatoni üdülőközponttal, amely egykor pártüdülőként funkcionált. A privatizációs pályázaton 4 milliárd forintért elkelő Tihanyi Kastély és Park Hotel területén három szállodaépület áll. Szigeti Zsolt ügyvezető igazgató egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak terveikről.

Nyugat-Dunántúl: wellness, golf, EB

A nyugat-dunántúli régióban a turisztikai beruházásoknak a sármelléki repülőtér fejlődése és az esetleges 2012-es horvát-magyar futball Európa-bajnokság adhat új lendületet. Sárvár szálláshelykínálata idén júniusban újabb négycsillagos wellnessházzal bővült. A közelmúltban átadott Residor Park Inn után jövő tavasszal pedig már ötcsillagos szállodája is lesz a fürdővárosnak. A hévízi NaturMed Hotel Carbona tulajdonosi köre építteti a Spirit Hotel Thermal & Spa 275 szobás szállodát. A 6,5 milliárd forintból épülő ház egyik fő vonzereje az Oázis elnevezésű élményfürdő lesz egyedi szaunavilággal és török gőzfürdővel. A létesítmény szellemisége és alapfilozófiája a négy ősi elem köré épül. Építenek egy 600 főt befogadó konferenciaközpontot is.

Termálhotel és wellnessfürdő épül Szentgotthárdon is. A St. Gotthard Spa & Wellness termál, wellness- és gyógyfürdő 2 milliárd forintos beruházással valósul meg. A tervek szerint 2007. május 1-jére felépül mellette a négycsillagos, superior kategóriájú Thermal Hotel St. Gotthard is. Az Aquaprofit Rt. és a 4P4U Kft. többéves előkészítő munkáját követően egy hazai befektető, a Westunion Invest alakítja ki a fürdőhöz kapcsolódó 137 szobás szállodát, amely 500 férőhelyes konferenciakapacitással is rendelkezik majd. A beruházás összértéke 2,7 milliárd forint, ebből 300 millió az állami támogatás.

Zalaegerszegen, a most épülő fedett termálfürdő szomszédságában egy négycsillagos wellnesshotelt is felhúz a beruházó Kalor Zala Kft. megbízásából a fürdőt építő Aquaplus Kft. A 150 szobás szálloda mintegy kétmilliárd forintba kerül majd, és 2008-ban kezdi meg működését.

Tervezési stádiumban van egy ötcsillagos wellness-szálloda, a Ramada Hotel & Resort Zalakaros is, amely szintén 2008 első negyedévében nyitná meg kapuit. A tulajdonos-beruházó Probus Kft. vezetője, Dosztály Tibor lapunknak elmondta, 7 milliárd forintból építenék fel a hotelt, amelynek 243 szobájából 90 lakosztályként funkcionálhat. A ház közvetlen összeköttetésben áll majd a zalakarosi fürdővel, de saját gyógyvizes, élményfürdővel és exkluzív wellnessrészleggel is rendelkezik. A 350 m2 alapterületű, korszerű konferenciateremmel is kiegészülő hotel a régió kiemelkedő színvonalú szálláshelyei közé tartozik majd.

Bükfürdőn jövő ősszel új, négycsillagos wellnesshotel nyitja meg kapuit. A beruházó és üzemeltető Fontana Bük Kft. 2 milliárd forintos ráfordítással építi meg a 128 szobás házat, amelyben megvásárolható apartmanok is lesznek. A Hotel Fontana családbarát szolgáltatásokat kínál, szívesen fogadja a kutyával, macskával érkező vendégeket is. Az épület egyik szintjét a mozgássérültek igényei szerint alakítják ki, ahol egy számukra kialakított fedett fürdőrész is helyet kap. A házhoz wellnessközpont is tartozik fedett élményfürdővel, amelynek gyógymedencéjét a büki gyógyvíz táplálja. A létesítmény igazgatója a röjtökmuzsaji Szidónia- kastélyszálló korábbi igazgatója, Baranyai György lesz.

További szálláshelyekkel bővül a bükfürdői Birdland Golf & Country Club. Az ötcsillagos Radisson SAS Birdland Resort & Spa Hotel és a Birdland Villapark mellett a tervek szerint 2008 elejére megépül az Egyesült Államokban elterjedt szállodatípusba, az úgynevezett condomíniumba tartozó Condo Hotel is, amely az itthon megszokottnál nagyobb alapterületű, 60–100 m2-es lakosztályokban kínál majd exkluzív szálláslehetőséget. A 70-100 bérelhető, illetve megvásárolható lakosztályból álló új szállodaszárny megépítése 1,5 milliárd forintba kerül, amelyet saját erőből, banki hitelekből és tervei szerint uniós forrásokból kíván finanszírozni a Birdland Hotel Kft. A szállodában helyet kap egy wellnessklub is, amelynek medencéiben a bükfürdői gyógyvizet használnák. A Condo Hotellel összesen 1000-1500 fős kapacitásúra bővül a Birdland szálláshelykomplexum, amely már alapot ad egy bevásárló- és szórakoztatóközpont fejlesztésére is. Ennek átadása 2008-ra várható. Az 1990-ben megkezdett bükfürdői ingatlanfejlesztésre egy 200 egységből álló, idősek számára épített luxuslakópark, a Golden Age teszi majd fel a koronát 2008-2010 között.

A wellness mellett golflehetőséget is kínál majd a Zalacsány és Kehidakustány határában épülő golf-, wellness- és üdülőpark. A Zala Springs Golf- és Üdülőpark egy ír-magyar konzorcium 100 millió eurós beruházása keretében épül banki hitelből és magántőkéből. A 168 hektáros telken 2008 tavaszára elkészül a 18 lyukú, nemzetközi versenyekre alkalmas golfpálya, klubház, egy, a zalakarosi gyógyvízre épülő, 20 000 m2-es fürdő- és wellnessközpont és egy közel 200 luxuslakóegységet kínáló apartmanépület, illetve villapark. Az írek elsősorban a Ryanair járatnyitása, illetve a sármelléki repülőtér fejlődése miatt választották a zalai helyszínt. Céljuk, hogy a 2012-es futball Európa-bajnokság idejére magas színvonalú szálláshelyet biztosítsanak a Sármellékre érkező játékosoknak. A golfturizmusban is látnak potenciált, hiszen míg hazánkban jelenleg 1,4 millió lakosra jut egy golfpálya, addig Írországban 12 000-re. Az engedélyezési szakaszban van az a projekt, amelynek keretében osztrák beruházók 18 lyukú golfpályát és szálláshelyeket építenének a Kőszeghez közeli Zsirán. A Szombathelyen bejegyzett P&L Kft.-t várhatóan július elején kezdhet hozzá a munkákhoz.

Eredeti állapotában állítja helyre a kemenessömjéni szecessziós Berzsenyi-kastélyt a tulajdonos-beruházó budapesti Ökocentrum Rt., és mellette egy 200 szobás szállodaépületet alakít ki, élményfürdővel, étteremmel és bowlingpályával. A fürdőhöz kutat fúrnak, amely a kutatások alapján sárvári típusú vizet ad. A fejlesztés, amelynek finanszírozásához uniós pénzekre is pályáznak a befektetők, 5 milliárd forintot igényel, és 2007-ben kezdődhet.

A Zala megyei Bagodon egy lovasturisztikai fejlesztés keretében új istállót, 700 négyzetméteres, fedeles lovardát és egy ötszobás apartmanrészleget alakít ki ősz végéig a Frigo-Plus Kft. 350 millió forintból, amelyhez 93 millió forint állami támogatást nyertek. Jövőre 19 szobás lovas wellnesshotelt és úszómedencéket építenek.

Turisztikai nagyberuházás valósul meg 2006 és 2009 között a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén, mintegy 150 hektár területen. Az osztrák tulajdonú Lukale Zrt. ciprusi projektcége, a Doxeon Investment & Consulting Ltd 45,2 milliárd forint ráfordítással témaparkot, négy- és ötcsillagos szállodákat és bevásárlókomplexumot épít. A projekt várhatóan 1800 új munkahelyet teremt.

Győr: náluk a labda?

Számos szálloda építését tervezik a befektetők Győrben. A megyeszékhely szállodakínálatának fejlesztése is szükséges ahhoz, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség hazánknak ítélje oda a 2012-es futball Európa-bajnokság társrendezési jogát. Az UEFA tízezres ágykapacitást vár el Győrben és 50 kilométeres körzetében, amit a város és térsége már most fel tud mutatni, bár egyelőre kevés a magas színvonalú szálláshely. A győri önkormányzat számos ingatlan szállodai célú hasznosítására is kiír pályázatot ezekben a hónapokban. A Leier befektetői csoport egykori laktanyából fejleszt szálláshelyet. Új szárnyában ötcsillagos hotelt alakít ki. Egy tanszálloda alapkövét is letették, 2007-ben pedig egy 96 szobás hotelt épít a Moson Kft., amely az 1,3 milliárdos költségű beruházáshoz 1 millió euró támogatást nyert el ROP-os pályázaton. A Hotel Ibis szálloda lesz, amelyet az Accor Pannonia üzemeltet majd. Szálláshelyeket is magában foglaló sport- és szabadidőközpont építését fontolgatja a Globál Építőipari Kft., az ETO-stadionhoz pedig annak tulajdonosa, a Quaestor Rt. tervez sportszállót.

Közép-Dunántúl: mindenből egy keveset

A régióban sokszínűen fejlődik a turisztikai kínálat. Bővül a konferenciakapacitás, fürdő épül wellness-szállodával, és immár a harmadik golfpályát alakítják ki.

A tatai Angolkert szívében elhelyezkedő háromcsillagos Hotel Kristályt 2005 februárja óta a tatabányai Gaszto-Kristály Rt. üzemelteti. A cég nagyszabású fejlesztésekbe kezdett, megvásárolta a szálloda közelében lévő régi Pálma Szállót, amelyből 2006 novemberére 200 főt befogadó konferencia-központot alakít ki, a Hotel Kristályt pedig négycsillagosra fejleszti. A Pálma rendezvényház műemléki rekonstrukciójához és a park megújításához 300 millió forintos uniós támogatást használnak fel. Az 1770-ben épült Hotel Kristály új szárnnyal bővült, amelyben helyet kapott 15 új, négycsillagos szoba és két lakosztály, egy 20 fős különterem és egy mélygarázs. A wellnessrészleg kialakítása és a szálloda már meglévő 26 szobájának korszerűsítése a konferenciaközpont átadásával egy időben fejeződik be. A hotelhez tartozó Eszterházy étterem már megújult.

A veszprémi Rátesz Kft. a XIX. században épült gici Jankovich-Bésán kastély átfogó rekonstrukciója után négycsillagos szállodát nyit az épületben. Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra 99 évre kapott hasznosítási jogot a beruházó cég, amely a több százmilliós fejlesztéshez hatvanmillió forint uniós támogatást nyert. A befektetők a négycsillagos kastélyszálló területén termálkutat is fúrnak, a közelben pedig lovasházat létesítenek.

2007 szeptemberére 1000 m2 vízfelületű élmény- és gyógyfürdő épül Velencén, a tó partján. A beruházó Velence Termál Kft. 4700 négyzetméteren 63 szobás, négycsillagos szállodát is kialakít, a gyógyvizet bevezetik a hotel fürdőszobáiba is. A szállodában 300 fős konferencia- központot is helyet kap. A projekt részeként két épületben 190 apartmant létesítenek, a nyitás jövő év végére várható. A 2,5 milliárd forintot igénylő beruházást a befektető félmilliárdos saját erőből, a fennmaradó részt pedig banki hitelekből finanszírozza.

A Csákberény, Söréd és Csókakő községek közötti területen a Hungarian Golf Development Kft. épít golfpályát és üdülőparkot. A 123 hektáron a tervek szerint 2008-ra elkészül a 27 lyukú pálya, benne 7,5 hektáros vízfelülettel. Mellette 44 hektáron exkluzív, zöld környezetben elhelyezkedő, 115 üdülőházból álló villaparkhoz értékesítenek telkeket. A költségeket 8-12 milliárd forintra becsülik a befektetők.

Kultúra, kastélyszállók, golf

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010-es programhoz kapcsolódva végre a magasabb kategóriákban is megindulhat a szálláshelyfejlesztés Pécsen és környékén. Az egykori Mandulás kemping 3,2 hektáros területén több mint húszmilliárd forintból ötcsillagos luxusszállodát épít a svájci Eldra AG. Várhatóan a négycsillagos kategóriában nyitná meg újra a tulajdonos Danubius Hotels Rt. a homlokzatában már megújult Nádor szállót, amelyben ötvenöt szobát és egy ötszáz fős konferenciatermet alakítanának ki. A belváros közelében 2007 tavaszára egy másik négycsillagos hotel építését tervezi az MRPControll Kft., amely 150 millió forint pályázati forrást nyert a projekthez. A műemléképületben 22 szoba kap helyet.

Pécs mellett, Szentlőrincen 84 hektáros területen több lépcsőben golfpályát, szálláshelyeket, wellness- és konferenciaközpontot építtet a soproni ingatlanfejlesztő Axus Holding. A közel négymilliárd forintos beruházás első szakaszában a nemzetközi színvonalú, 18 lyukú golfpálya készül el idén nyáron. 2007 őszéig átadják a négycsillagos, 50-60 szobás szállodát és a 100 lakásos villaparkot is. Az Axus Golf Kft. elsődleges célcsoportjának a környéken élő, nyaraló külföldieket tekinti, bízik az osztrák golfozókban és nem utolsósorban a horvát vendégekben, déli szomszédunknál ugyanis mindössze egy golfpálya üzemel.

Harkányban négyhektáros területet vásárolt egy fővárosi befektetői csoport, a Balusztrád Kft. Projektcégük, a Tere-hill Kft. ötmilliárd forintból gyógyvizes medencével és gyógyászattal ellátott, 230 szobás szállodát épít a telekre. A hotel 2007-ben nyithatja meg kapuit.

Várhatóan 2008-ra már megújult formában fogadja a vendégeket a siklósi vár. Kétmilliárd forintból újjáépül az egykori várszálló, benne reneszánsz stílusú éttermet alakítanak ki, és a két múzeuma is korszerűsödik. Az ide tervezett ötcsillagos szállodában különböző történelmi korokat idéző, 35 exkluzív lakosztályt hoz létre a beruházó cég, a nevét egyelőre nem hozta nyilvánosságra a várat üzemetető kht. A Tenkes Terv Projekt részeként nagyszabású konferencia- és wellnessberuházás is megvalósulhat Siklóson. Az önkormányzat nemrég a város közelében termálkutat fúratott, és azt tervezik, hogy befektetők bevonásával fürdőt és egy 300-350 szobás, négycsillagos hotellel kiegészülő konferenciaközpontot építtetnek.

A Somogy megyei kutas-kozmapusztai Hertelendy-kastélyban luxuskivitelű, ötcsillagos szálloda nyit augusztusban. Az épület csak napjainkban, a fejlesztés során nyerte el eredetileg is tervezett formáját. Az 1880-as években épült neoklasszicista műemlékhez hozzátoldottak egy ugyanolyan stílusban épült szárnyat, így lett szimmetrikus a ház. A svájci tulajdonos- beruházó Hertelendy Kastélyszálló Kft. 1,5 milliárdot költött a projektre. A 20 szobás létesítmény termálvizének gyógyvízzé minősítését hamarosan kezdeményezik. Az épületben van konferenciaterem, a wellnessrészlegben kínai masszőrök és csontkovácsok dolgoznak. A 140 hektáros birtok igazi különlegessége a termáltó, és az ökogazdaság, amely a szálló konyhájára is termel. Ifjabb Gyenesei István szállodaigazgató konferenciavendégekre, pihenni vágyókra, esküvők résztvevőire számít.

A somogytúri kastély épületében ugyancsak szálláshelyet alakítanak ki. A nyolcszobás, első osztályú panziót a Tolvaly Ferenc nevével fémjelzett Első Európai Befektetési és Fejlesztési Zrt. építi. A Château Visz teniszpályával és szaunával is rendelkezik majd. A ház elsősorban szabadidős, főként német és osztrák vendégeket vár. A tulajdonos-beruházó 2007 májusára szeretné megnyitni a létesítményt. Az üzemeltető kiválasztása folyamatban van. A Danubius Hotels Rt. tulajdonostársaival, Marcali Város Önkormányzatával, a Zalai Általános Építési Vállalkozó Rt.-vel és a Hídtechnika Kft.-vel közösen 116 szobás négycsillagos gyógyszálloda építését tervezi Marcaliban. A hotel várhatóan 2007 végén nyitja meg kapuit.

A Danubius Hotels Rt. jelenleg többségi tulajdonosa a Marcali Szálloda Kft.-nek, a jövőben azonban csak kisebbségi tulajdona lesz a társaságban. A szálloda üzemeltetési jogára pályázatot ír ki a kft. Az építés finanszírozási feltételeiről folynak a tárgyalások.

Kardosfán környezetbarát módon, a természeti értékek megőrzésével növelik az ökoturisták kényelmét szolgáló férőhelyek számát. A több mint 300 millió forintos beruházással 48 fő befogadására alkalmas szálláshelyet és egy 70 fős konferenciatermet alakítanak ki. A létesítményhez szauna, uszoda, kondicionálóterem is tartozik. A 2007 szeptemberére megvalósuló projekthez 136 millió támogatást nyert a tulajdonos-beruházó SEFAG Erdészetiés Faipari Zrt. a ROP keretében.

A bátaapáti önkormányzat 180 millió forint állami támogatásból és 10 százalékos önrészből felújította a településen található Apponyi-kúriát. A júliusban nyitó műemléképületben hét kétágyas lakószobát alakítottak ki, a melléképületben étterem, borozó, wellnessrészleg kapott helyet. A település a létesítmény turisztikai hasznosításához partnert keres. Az Őcsényi Airport Repülőtér Kft. másfél milliárdos ráfordítással 2010-re a térség turisztikai központjává igyekszik varázsolni Őcsényt. Felszínre hozza a termálvizet, golf- és teniszpályát alakít ki, faházakkal korszerűsíti a kempinget és egy négycsillagos szállodát is épít.

Észak-Magyarország

Az északi régióban főként fürdőfejlesztésekhez kapcsolódnak a folyamatban lévő szálláshely- beruházások. Bükkszéken már májusban át kellett volna adni az egykori bányászüdülőből átalakításra kerülő Bükkszéki Gyógy- és Sporthotelt. A 4,2 milliárd forintos fejlesztés nyitása a banki refinanszírozásban támadt nehézségek miatt késik, de a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tájékoztatása alapján még az idén megkezdi működését a létesítmény. Az MFB leányvállalata, a Nemzeti Ingatlanfejlesztő és Lakásberuházó Rt. a Bükkszéki Gyógy- és Sporthotel Kft.-vel közösen tulajdonos-beruházóként építteti a 124 szobás, négycsillagos szállodát, amelyben konferenciaterem, wellness- és gyógyközpont is lesz. A fejlesztést a ROP 300 millió forinttal támogatja. A hotelben a világon egyedülálló összetételű Salvus vizet alkalmazzák majd a terápiákhoz. A 120 új munkahelyet teremtő beruházás közelében a Synt- Invest Kft. 120 üdülőtelket alakított ki.

Egerszalókon várhatóan jövő áprilisra készülnek el az idén megnyíló fürdőt kiszolgáló szálláshelyek, egy négycsillagos, 206 szobás szálloda és egy 350 apartmanból álló üdülőfalu. A 16 milliárd forintos fejlesztéshez a Szalók Holding Kft. 800 millió forint támogatást nyert. A tervek szerint július 15-én megnyílik a 900 millió forintos ráfordítással épülő, 132 férőhelyes Szalajka-liget üdülőkomplexum Szilvásváradon. A beruházó és üzemeltető Trend Consult Kft. a létesítmény szállodai részében konferenciatermeket, wellness- és fitneszrészleget alakít ki. 13 különálló apartmanház és 250 m2-es játszótér is várja a családokat. A komplexumot háromcsillagos kategóriába soroltatták be a tulajdonosok, de minősége a négycsillagos kritériumoknak is megfelel.

Húzóerő a cívisváros

A Főnix csarnok és a Kölcsey-központ megépülésével, illetve a 2012-es futball EB rendezési jogának megpályázása kapcsán folyamatosan növekszik a beruházói kedv Debrecenben. A tervek szerint 2008 végére több mint duplájára emelkedik a szállodai szobák száma a városban és környékén. Nagyrészt a belvárosi zónában – több új, zömmel négycsillagos hotel épül fel, ami közel 1100 új szállodai szobát jelent. A Péterfia utcában négycsillagos szállodát épít egy magánberuházó 2007 végére. Az 50 szobás Hotel Óbesterben az átlagosnál nagyobb méretű szobákat alakítanak ki. A Nagyerdei körúton 2007 nyarán 3,5 milliárd forintos ráfordítással új építésű, négycsillagos házat nyit a beruházó Divinus Befektetési Alapkezelő Rt. Az apartmanokkal együtt több mint 150 szobás, mediterrán stílusú házban gyógyvizes medencék, wellness-szolgáltatások, konferenciatermek is rendelkezésre állnak majd. A négycsillagos Hotel Nagyerdőt 2008-ra 150 szobával bővítik, és ugyanabban az évben a cívisváros első ötcsillagos házát is megnyitja a magyar tulajdonú Firebird Zrt. a Mester és a Bethlen utca sarkán. A 120 szobából és 4 apartmanból álló szálloda elsősorban az üzleti vendégek igényeire rendezkedik be. 2008-ra tervezik még egy 200 szobás, négycsillagos szálloda és egy 100 szobás, 3-4 csillagos ház fejlesztését is a városban.

Debrecen környékén a városhoz közeli Fancsikai- tavak mellett 8 milliárd forint költségvetéssel négycsillagos, 221 szobás szálloda épít a beruházó Arbo Rt. A 2007-ben átadásra kerülő Hotel Arborétum a hozzá tartozó 30 hektáros zöld területen 2,5 hektáros horgásztóval, fedett és szabadtéri fürdővel, wellness- és gyógyászati központtal, konferenciatermekkel, kaszinóval és számos sportlehetőséget kínáló szórakoztató centrummal várja a vendégeket.

Szállodát, gyógyfürdőt, fedett uszodát alakít ki Martfűn a Toma-Bau Rt. A város önkormányzata évekkel ezelőtt adta el a cégnek a városi strandot és egy kastélyt. Az utóbbiban szálláshelyet hozott létre a vállalkozás, ezenkívül egy gyógykempinget alakított ki a Tisza- parton, és a strand mellett egy vendégházat is épített. A strandot 2007 áprilisára egymilliárd forintból felújítja, és gyógyfürdővé bővíti. A fejlesztés során új gyógymedencék, szaunák, trambulinos fedett úszómedence, tan- és gyermekmedence készül. A fürdővel közvetlen összeköttetésben áll majd a vállalkozás most épülő háromcsillagos, 40 szobás, családbarát termálszállodája, amelynek átadását a fürdő nyitásával egy időben tervezik. Az egymilliárd forintos szállodafejlesztéshez 200 millió forint állami, illetve uniós támogatást nyert a Toma-Bau. A nyitás után a hotelhez és a fürdőhöz kapcsolódóan wellness- és gyógyászati központot is kialakít a társaság.

2008-ra 32 szobás, négycsillagos miniszállodát épít Nyíregyháza–Ilona-tanyán a lovasturizmussal foglalkozó Timpex Kft. Az ROP támogatásával megvalósuló, 300 millió forintos beruházáshoz az EU 200 millió, az állam pedig 67 millió forint támogatást biztosít.

Dél-Alföld

Várhatóan még 2006-ban megnyitja kapuit a négycsillagos Szentiván Thermal Hotel, a Szegedtől 12 kilométerre fekvő Újszentivánon. A 65 szobás házat 1,5 milliárd forintból egy magánvállalkozó építi fel saját forrásból és hitelből, aki jelenleg befektetőtársat keres. A háromemeletes házban konferenciatermet is kialakítanak és egészségturisztikai szolgáltatások is helyet kapnak, az élményfürdőzéstől a kisebb plasztikai sebészeti beavatkozásokig. Az aktív kikapcsolódás szerelmesei számos lehetőség közül (lovaglás, quad, sárbob) válogathatnak. A beruházó 2010-re 13 külső medencéből álló aquapark felépítését is tervezi a szálloda szomszédságában.

A Liget Panzió 2006 októberére 40 szobára bővíti kapacitását, és konferencia- és wellnesslehetőségekkel színesíti kínálatát. Szekcionálható konferenciaterme 200 fő befogadására lesz alkalmas.

Orosháza–Gyopárosfürdőn őszre megnyit a 75 szobás, háromcsillagos Gyopár Club tanszálloda. A 46 hektáros területen található létesítmény Phare-támogatásból újul meg, a település 10 százalékos önrészével. A beruházás költsége több mint 800 millió forint. A fejlesztés során konferenciaközpont és étterem is épül. A konferenciaközpontban 200 fő befogadására alkalmas előadót és több kisebb termet is kialakítanak. A további fejlesztési tervek között oktatási decentrum, sportközpont építése is szerepel.

Gyula kiemelt, nemzetközi vonzerejű gyógyhellyé fejlődhet a következő években. 2008-tól uniós források bevonásával csaknem 30 milliárd forintból különböző országok fürdőzési kultúráját felvonultató fürdő, 300 szobás, négycsillagos szállodával kiegészülő konferenciaközpont, mozgásszervi rehabilitációs központ és egy zenei központ építését, továbbá a vár rekonstrukciójának folytatását és az Almássy-kastély szállodaként való hasznosítását tervezi a város.

Tisza-tó

A Tisza-tavi régió első magas minőségű szálláshelye a Thermál Hotel Tisza-Balneum a konferencia- és wellnesskeresletre rendezkedik be. A Tiszafüreden 2007 júliusában megnyíló, négycsillagos szállodakomplexumot egy háromszintes, 53 szobás főépület és kilenc különálló kisház alkotja, összesen 188 férőhellyel, ami igény szerint 224 férőhelyessé bővíthető. A ház konferenciaterme 150 fős, két különterme pedig 90 fő befogadására lesz alkalmas. A wellness-központban két fedett és egy nyitott medence és számos egészségturisztikai szolgáltatás várja a vendégeket. A beruházók reménye szerint a nemrég fúrt termálkútból feltörő víz gyógyvízként is hasznosítható lesz. A szálloda igazgatója az Andrássy Hotel egykori értékesítési igazgatója, Budea Ildikó.

A bemutatott turisztikai fejlesztések azt mutatják, hogy vidéken az elkövetkező években is a wellness-szállodák köre bővül a legnagyobb mértékben. Andrea Sartori, a KPMG turizmus-, szabadidő- és utazásszakcsoportjának regionális vezetője nem tart túlkínálattól. Bár a golfberuházások terén is jelentős élénkülés várható, a szakember kevesli a volument, mivel míg Csehországban 63 golfpálya 23 000 golfozó igényeit szolgálja ki, addig hazánkban a jelenleg működő hét pályán 2000- 2500 játékos fordul meg.

Kérjük olvasóinkat, amennyiben a cikkünkben szereplő beruházásokon kívül további fejlesztésekről tudnak, közöljék munkatársainkkal! Segítségüket köszönjük!
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.