Szállodáink forgalma nő, de bevételben van hova fejlődni

2014 januárjában 2013-hoz hasonlóan tovább folytatódott a forgalom emelkedése a magyarországi szállodákban, azonban a szobaárak még mindig alacsonyak - derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legutóbbi trendriportjából.

2014 januárjában a magyarországi szállodai kapacitás, a szobák száma 50.716, ami országos szinten 2,7%-kal volt nagyobb a múlt évhez képest. Budapesten 1,7%-kal csökkent, Balatonon minimális mértékben, 0,6%-kal nőtt a szállodai kapacitás.

Az akciók kedveztek a növekedésnek

A KSH adatai szerint Magyarországon az év első hónapjában úgy a belföldi, mint a külföldi kereslet, a szállodai vendégéjszakák száma nagyon kedvezően alakult. Az előbbi 12,9%-kal, az utóbbi 11,7%-kal nőtt a bázishoz képest. A kereslet kiemelkedő erősödésében szerepe volt a nagyon kedvező időjárásnak, a téli időszakban a szolgáltatók, szállodák által kezdeményezet sokféle kedvezményes akciónak, a SZÉP kártya további terjedésének, az erősödő belföldi fogyasztásnak.

Az erős kereslet eredményeként 2014 első hónapjában a hazai szállodák átlagos kihasználtsága 35,7%, ami a bázisnál 2,8%-kal magasabb. A bruttó átlag szobaár 15.176 Ft, ami 105,5%-ra dobta a mutatót. A KSH gyorsjelentése szerint a bruttó REVPAR mutatója 5.420 Ft volt, ami bázis időszakhoz viszonyítva 14,4%-os növekedést jelent.

Nőtt a szállodák forgalma, de REVPAR-ban még fejlődhetnénk

2014 januárjában a magyarországi szállodák bruttó szoba árbevétele 8.425 millió Ft, ami a bázis időszakhoz képest 16,1%-os növekedést jelent, összes bruttó forgalma 16.320 millió Ft, ami a bázis időszakhoz viszonyítva 14,7%-ot ugrott. Az előbbi 45,6%-kal, az utóbbi 36,7%-kal nagyobb a 2008-as évinél. A magyarországi szállodák idén januárban a Közép-Kelet európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a REVPAR mutatót (egy kiadható szobára jutó szoba árbevétel) tekintve 23,4 euróval az 5. helyen végeztek. Ennek oka elsősorban a nagyon alacsony – 55,2 euró átlag szobaár.

Budapesten is javult a helyzet

A budapesti szállodák átlagos kihasználtsága 42,2%, ami a bázisnál 3,9%-kal magasabb, bruttó átlag szobaára pedig 16.753 Ft, ami a bázis időszakhoz képest 4%-os növekedést mutat. Bruttó REVPAR mutatója 6.997 Ft, a bázis időszakhoz képest 15,4%-kal magasabb volt, azaz a fővárosi hotelek teljesítményének javulása - elsősorban a foglaltság emelkedésének köszönhetően - kissé meghaladta az országos átlagot.

Budapesten 2014 januárjában a szállodák bruttó szoba árbevétele 3.960 millió Ft, ami a bázis időszaknál 11,7%-kal, összes bruttó forgalma 6.922 millió Ft, ami pedig 14,8%-kal magasabb volt.

Megelőzzük Pozsonyt

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a magyarországi szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 41,2%-a, a belföldi vendégéjszakák 11,8%-a, a külföldi vendégéjszakák 65%-a, s az összes szállodai árbevétel 42,4%-a budapesti hotelekben realizálódott. 2014 januárjában Budapest az STR riportban szereplő 30 város között szobafoglaltságban 41,6%-kal a 29. (Pozsonyt megelőzve), nettó átlag szobaárban 58,2 euróval a 29. (Vilniust megelőzve), nettó REVPAR-ban 24,2 euróval Vilnius-szal holtversenyben a 29. (Pozsonyt megelőzve) helyet érte el.

A Közép-Kelet európai régióban a vizsgált 5 főváros – Bécs, Budapest, Prága Pozsony, Varsó – között Budapest a REVPAR mutató tekintetében 24,2 euróval a 4. helyet érte el Pozsony előtt az STR riport szerint.

A balatoni régió szárnyal

A balatoni régióban 2014 első hónapjában a szállodák bruttó szoba árbevétele 976 millió Ft, ami a bázis időszakhoz képes 21,4%-os pluszt, összes árbevétele 2.314 millió Ft, ami a bázis időszakhoz képest 21,9%-os pluszt jelent, ami messze meghaladta a szállodák forgalmának országos emelkedését. A forgalom kiemelkedő alakulása a belföldi vendégéjszakák számának 20,8%-os növekedésének köszönhető.

Meg kell jegyezni, hogy a szobaárak, a REVPAR és a forgalom növekedésében jelentős szerepe volt annak, hogy a 2014. januári 302,37 Ft HUF/EUR átlag árfolyam 2,9%-kal volt gyengébb a 2013. januárinál. Az idei év első hónapjában – ellentétben a 2012-13-ban mutatkozó tendenciákkal – országos szinten az 5*-os hotelek teljesítménye javult a legnagyobb mértékben. Az ebben a kategóriában elért 47,4 %-os átlagos foglaltság 5,2%-kal, a 31.956 Ft bruttó átlag szobaár 8,5%-kal, a 15.144 Ft bruttó REVPAR 21,8%-kal magasabb a 2013. januárinál.

Fontos lett a SZÉP kártya

A KSH gyorsjelentése szerint a belföldi kereslet szempontjából nagyon fontos SZÉP kártya forgalom a hazai szállodákban 2014 első hónapjában 724 millió Ft volt, ami a 2013 évi 673 millió Ft-nál 7,6%-kal nagyobb. Ugyanebben az időszakban a hazai szállodákban lakó magyar vendégek összesen 3.211 millió Ft-ot fordítottak szállásdíjra. Ennek 22,5%-át egyenlítették ki SZÉP kártyával.

Az orosz beutazás növekedett a legnagyobb százalékban

A beutazás szempontjából meghatározó 10 legfontosabb piacunk közül növekedés mutatkozott Oroszország, Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Csehország és Spanyolország esetében, stagnált az Egyesült Államokból érkező vendégéjszakák száma. Visszaesés a brit és román vendégéjszakák számában volt tapasztalható.

Legnagyobb piacaink esetében kiemelkedő, két számjegyű volt a növekedés - az orosz (+ 33,6%) és a cseh (+ 29,2%) piacról -, de nagy mértékű javulás mutatkozott néhány kisebb beutazó piacunk esetében is. Például Izraelt (+ 53,2%), Ukrajnát (+ 23,4%), Szlovákiát tekintve (+ 22,2%).

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy legnagyobb külföldi piacainkról érkező szállodai vendégéjszakákból Budapest részesedése ellentmondásos képet mutat. Míg az Ausztriából érkező vendégéjszakákból csupán 20,5%-a Csehországból érkezők 33,3%-a , Németország érkezők 42,4%-a addig az orosz vendégéjszakák 66,6%-a, az olaszok 86,8%-a, a franciák 90,5%-a, a britek 92,3%-a, az amerikaiak 92,8%-a, a feltörekvő piacok esetében a kínai vendégéjszakák 80%-a, a brazil és indiai vendégéjszakák 100%-a a fővárosi hotelekben realizálódik.

Feltűnő, hogy az év első hónapjában az ázsiai vendégéjszakák száma 31,4%-kal nőtt szállodáinkban, miközben az EU tagországokból tapasztalható növekedés 4,4% volt. 2014 januárjában a kereskedelmi szálláshelyeken megjelenő vendégéjszakák száma Dél-Dunántúlon 32,8%-kal, a Tisza-tónál 25,3%-kal, Közép-Dunántúlon 21,2%-kal, a Balatonon 19,2%-kal, Dél-Alföldön 17,4%-kal, Észak-Magyarországon 14,7%-kal, Budapesten 12,2%-kal, Észak-Alföldön 109,5%-kal, Nyugat-Dunántúlon 107,5%-kal nőtt a múlt évhez képest.

Kelet-Európában romlott a REVPAR mutató

A vizsgált időszakban Európában a szállodák szobafoglaltsága kissé javult, s így az átlag szobaárak csökkenése ellenére a REVPAR mutató felülmúlta a 2012. évit. Kelet-Európában a szállodák kihasználtságának emelkedésénél nagyobb mértékben csökkentek az átlag szobaárak, így a REVPAR mutató romlott a múlt évhez képest.

Megjegyzés: az STR riport és a KSH magyarországi szállodákra vonatkozó adatai közötti eltérések oka, hogy a KSH adatszolgáltatása az összes hazai szálloda, míg az STR riport a vele szerződésben levő szállodák adatait tartalmazza. Ez országos szinten több mint 60 szállodát kb. 13.000 szobával, míg Budapesten kb. 50 szállodát jelent több mint 10.000 szobával. Az STR partnerei között 1* és 2* hotelek nem szerepelnek.

Forrás: Turizmus Online

Forrás: MSZÉSZ


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.